ГЛАВНА
ПРАВИЛНИК
ОРГАНИЗАЦИОНЕН СЪВЕТ и КОМИСИИ
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
КОНТАКТ
История
Светии
Духовници
Жертви на атеизма
Икони, стенописи
Катедра по Богословие
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

ХРАМ "СВЕТИ АРХАНГЕЛ МИХАИЛ"

          Църквата „Св.Архангел Михаил” в село Зорница е била построена през 1870 г. Около 1863 г. местните българи с доброволен труд са помогнали на турското население да построи своята джамия. По-късно местният богат турчин Мурат паша направил дарение за българската общност: място за църква и училище, а турското население също помагало при строежа. Мурат паша дарил на храма и първата църковна книга, както и 200 декара гора.

          През 1935 година храмът е обновен и записан в регистрите на митрополията. Съдбата му през годините на комунистическото управление е незавидна - той е превърнат от местното ТКЗС в склад за зърно. Иконостасът и цялото обзавеждане е изнесено, разпиляно и унищожено. Камбаната, производство на „Круп”, внесена като дарение от чужбина, е била пренесена и монтирана в комплекса „Знаме на мира” край София.

          През 2003 год. жителите на селото започват да събират средства за възстановяване на храма, всички са помогнали с дарения – даже хората със символични, „земеделски” пенсии. Започва ремонт, каменните зидовете не са стабилни, дървените греди са били изгнили и това е наложило църквата да се събори напълно. Оставени са само основите, дълбоки около един метър.

          Храмът е покрит към края на 2004 год., а довършителните работи и обзавеждането са отнели повече време – до 2006 г. Новият храм е осветен от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил на 16 юли 2006 г. Освещаването се превръща в истински празник за селото.

Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2014 "Православни ценности" All rights reserved