Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Светии
Светини
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

ХРАМ "СВЕТИ ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ДИМИТЪР" - ЯНКОВО
Храм Св. вмчк. Димитър - Янково           До Освобождението на България през 1878 Янково е чисто турско мюсюлманско село. Пет години след това започват да се заселват българи. Постепенно в края на ХІХ век селото започва да добива български облик с характерни културни институти. След откриване на училище през 1887 г. хората подготвят и построяването на църква. От същата година (1899 г.) започва и воденето на регистри за венчаванията, кръщавките и опелата. На 17 септември 1905 г. Варненско-Преславският митрополит Симеон ръкополага отец Димитър Кирилов за свещеник в новосъздадената Янковска енория.
          През следващата 1906 г. строежът на църквата приключва. Тя е красива еднокорабна, едноабсидна, със задължителния вход от запад. Общата площ на църквата е около 168 кв. м., като дължината е 18,5 м., а ширината - 9,1 м. Дървени стъпала водят до певницата и до камбанарията. На 15 април 1907 г. е осветен Св. Антиминс и е отслужена първата литургия.
          В първите години от съществуването на църквата, усилията са насочени към нейната украса и довършителни работи, както и към оформяне на църковния двор. През 1922 г. Варненско-Преславският митрополит Симеон освещава църквата и извършва литургия. През 2007 г. се извърши цялостно обновяване на църквата със събрани дарения.

          По материали от сайта на Всемирното Православие

Храм Св. вмчк. Димитър - Янково Храм Св. вмчк. Димитър - Янково Храм Св. вмчк. Димитър - Янково
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved