Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Светии
Светини
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

ХРАМ "СВЕТИ ТРИ СВЕТИТЕЛИ" - ШУМЕН
Храм Св. Три Светители - Шумен           Храм "Св. Три Светители" в гр. Шумен е изграден през 1857 г. с финансовата подкрепа на местната еснафска задруга по проект на цариградски храм. Първоначално настоятелите са имали намерение храмът да се посвети на св. братя Кирил и Методий, но по замисъл на тогавашния митрополит Вениамин от Вселенската патриаршия храмът бил осветен под името на християнските светители Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст. Първоначалният вид на храма е бил във вид на трикорабна базилика с колонада и матронеум във формата на буквата “П”.
          По време на втората световна война в нощта на 22 февруари на 1944 храмът е опожарен, възстановен отново през пролетта на 1948 г. и на 27 септември - (Кръстовден по стар стил) е осветен от митрополит Йосиф и в присъствието на еп. Тихон в качеството му на ректор на Софийската духовна семинария. В храма се намира и параклис посветен на св. Паисий Хилендарски осветен през 1971 г. и понастоящем използван за баптистериум.
          През 2001 г. в петата неделя на великия пост негово Високопреосвещенство Варненския Великопреславски митрополит Кирил освещава десния престол посветен на Св. Св. Кирил и Методий, а на Лазаров ден същата година и престола посветен на Св. м. Райко Шуменски, като положи мощите на Св. м. Прокопий. От 2005 г. в храма се пазят мощи на св. Мъченик Юстин Философ (+около 130г.), св. мм Криспин и Криспиниян (+около 287г.), св. мм Назарий и Панкратий, св.м. Викентий, св. Блажени Йероним и пр. Ефимия, св. Пантелеймон, а след това и на св. Димитрий Ростовски. От престола на древна базилика са пренесени мощите и на незнаен мъченик, а от Киев са пренесени мощите и на един също безименен мъченик от Зверинецките пещери.
          В храма се съхранява потир, подарен през 1812 г. на храм "Св. Възнесение" - Шумен от влашкия княз Димитър Мурузи. Тук се намира и иконата на свети мъченик Райко Шуменски - небесен покровител на града. През лятото на 2004 г. е изграден и църковен музей, в който са изложени много образци на местното ювелирно, дърворезбарско и художествено църковно изкуство. Църковния салон е изцяло реконструиран през 2004 г. в него се помещава неделното училище към храма с близо 50 възпитаници.

Храм Св. Три Светители - Шумен Храм Св. Три Светители - Шумен Храм Св. Три Светители - Шумен Храм Св. Три Светители - Шумен Храм Св. Три Светители - Шумен
Храм Св. Три Светители - Шумен Храм Св. Три Светители - Шумен
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved