Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Светии
Светини
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

ХРАМ "СВЕТО УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО" - ТЪРГОВИЩЕ
Храм Св. Успение Богородично - Търговище           Църквата е построена през далечната 1851 г. от тревненския майстор Уста Димитър. Тогава градът е носел името Ески Джумая. Всички християни, дори и децата са се включили в градежа. Нито за ден не е спирало строителството, почивали само в неделя, когато и Господ си почива. Така мащабното за времето си строителство на храма е приключило само за три години. По това време в божия дом не е имало камбанария, но встрани от сградата е имало дървена постройка с камбана.
          Храмът представлява трикорабна псевдобазилика, изградена от камък, на площ от 510 кв. метра. През 1860 г. майстори от Тревненската школа оформили вътрешния интериор и иконостаса. И досега монументалната постройка не е помръднала, старите майстори са работили съвършено. През първите години на ХХ век към църквата е построена и камбанарията от тревненския майстор Генчо Новаков, по проект на италианския инженер Паул Фурлани. Тя се извисява на повече от 30 метра.
Още за храма
ХРАМ "ХРАМ "СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ" - ТЪРГОВИЩЕ
Храм Св. Иван Рилски - Търговище           Още при изработването на новия план на Търговище през 1906 г. е предвидено място за построяване на нова църква - на стария турски пазар. През 1912 г. се взема решение за строеж , но започналата Балканска война осуетява съграждането на храма. Строителството се възобновява през 1928 г. с личната намеса на Варненския и Преславски митрополит Симеон и цар Борис ІІІ. Проектът е възложен на варненския архитект Дабко Дабков. В него са използвани и елементи от западноевропейската църковна архитектура. Идеята за това е на епископ Андрей – бъдещия глава на българската епархия в Америка, който е израснал в Търговище.
          На 13 април 1933 г. - Велики четвъртък, мястото е осветено, а в края на месец май с водосвет, отслужен лично от митрополит Симеон и още петима свещеници, е положен основният камък в градежа. За да знаят поколенията за това богоугодно дело, в основите на постройката е зазидано сандъче с документи и вестници от паметния ден. През месец декември 1936 г. започват редовните богослужби в новоизградения храм.
Още за храма
ХРАМ "СВЕТА ТРОИЦА" - ТЪРГОВИЩЕ, КВ. ВЪБЕЛ
Храм Св. Троица - Търговище, квартал Въбел           Едно общество, с идеята да си построят свой молитвен дом се образува и в с. Герен (днешния квартал "Въбел" на град Търговище) през далечната 1878 година. Селото е много по-старо от Търговище и първите данни за неговото население датират в турски регистър от 1571 г. По време на освобождението, българите от село Герен са част от групата, която е повикала руските войски от град Омуртаг по-време на известните турски кланета през януари 1878 г. в град Търговище. В началото на 19 век българското население се увеличава, по-будните българи са пътували из целия Балкански полуостров, предприемали пътувания дори и до Божи гроб.
          Тогава видни селяни поели инициативата да си построят църква. Отнесли се до местния мухтарин Юсеин ага, да си построят параклис, но той им отказал. След този отказ била изпратена делегация от дядо Стою и дядо Георги до Разградския околийски управител Караян. Той им позволил да си направят "Хибадет – ери“ – параклис. Мястото за параклис дал от своя двор дядо Братойовлар. Майстор на строежа бил дядо Пею. Параклисът е издигнат през 1868 г. Свидетелство за това се съдържа в една приписка, намираща се в старо Евангелие. За камбана служело едно дървено клепало. Този параклис съществува до 1912 г., миряните чувствали нужда, че за тяхната вяра е необходим по-голям и красив храм.
Още за храма
ТърговищеХрам „Св. Успение Богородично”
1841 г.
Храм „Св. Иван Рилски”
1937 г.
кв. „Въбел”Храм „Св. Троица”
1912 г.
к-с "Радита"Параклис „Св. вмчк. Димитър"
2002 г.
м. "Белия кон"Параклис „Св. Григорий Богослов"
1999 г.
АлвановоХрам „Св. Троица”
1896 г.
АлександровоХрам „Св. вмчк. Димитър”
1910 г.
АнтоновоХрам „Св. Троица”
1929 г.
БеломорциХрам „Св. Троица”
1899 г.
БуховциХрам „Св. вмчк. Георги”
1900 г.
ВардунХрам „Св. св. Константин и Елена”
1891 г.
Васил ЛевскиХрам „Св. пророк Илия”
1923 г.
Голямо СоколовоХрам „Св. Рождество Богородично”
1922 г.
Долна 3латицаХрам „Св. апостоли Петър и Павел”
1882 г.
ДългачХрам „Св. архангел Михаил”
1891 г.
Храм Св. Троица - Алваново Храм Св. св. Константин и Елена - Вардун Храм Св. апостоли Петър и Павел - Долна 3латица Храм Свети архангел Михаил - Дългач
ЗдравецХрам „Св. вмчк. Димитър”
1880 г.
Храм „Св. Възнесение"
1905 г.
ИзворовоХрам „Св. вмчк. Георги"
1896 г.
ИлийноХрам „Св. Възнесение"
КамбуровоХрам „Св. Троица"
1905 г.
КитиноХрам „Св. вмчк. Димитър"
1885 г.
КонакХрам „Св. вмчк. Георги"
1879 г.
КралевоХрам „Св. вмчк. Георги"
1860 г.
ЛилякХрам „Св. Троица"
1936 г.
ЛовецХрам „Св. вмчк. Димитър"
2002 г.
МакариополскоХрам „Св. вмчк. Димитър"
1924 г.
МалоградецХрам „Св. Йоан Кръстител”
1894 г.
МировецХрам „Св. Йоан Рилски”
НадаревоХрам „Св. вмчк. Димитър”
1920 г.
Храм Св. Възнесение - Здравец Храм Св. вмчк. Георги - Изворово Храм Св. Троица - Лиляк Храм Свети вмчк. Димитър - Надарево
РазделциХрам „Св. вмчк. Георги”
1938 г.
РалицаХрам „Св. преп. Петка Българска”
1956 г.
РуецХрам „Св. Успение Богородично”
1994 г.
СемерциХрам Св. пророк Илия"
1910 г.
СтражаХрам „Св. препмчца Параскева”
1923 г.
ЯстребиноХрам „Св. Успение Богородично”
1907 г.
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved