ГЛАВНА
ПРАВИЛНИК
ОРГАНИЗАЦИОНЕН СЪВЕТ и КОМИСИИ
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
КОНТАКТ
История
Светии
Духовници
Жертви на атеизма
Икони, стенописи
Катедра по Богословие
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

ХРАМ "СВЕТО УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО"

          Църквата е построена през далечната 1851 г. от тревненския майстор Уста Димитър. Тогава градът е носел името Ески Джумая. Всички християни, дори и децата са се включили в градежа. Нито за ден не е спирало строителството, почивали само в неделя, когато и Господ си почива. Така мащабното за времето си строителство на храма е приключило само за три години. По това време в божия дом не е имало камбанария, но встрани от сградата е имало дървена постройка с камбана.

          Храмът представлява трикорабна псевдобазилика, изградена от камък, на площ от 510 кв. метра. През 1860 г. майстори от Тревненската школа оформили вътрешния интериор и иконостаса. И досега монументалната постройка не е помръднала, старите майстори са работили съвършено. През първите години на ХХ век към църквата е построена и камбанарията от тревненския майстор Генчо Новаков, по проект на италианския инженер Паул Фурлани. Тя се извисява на повече от 30 метра.

          В най-високата точка на храма са монтирани две огромни камбани, изработени от метална сплав на бронз, мед и живак. Голямата тежи половин тон и е с диаметър 1 метър. Малката е 300 кг, а в най-долната си част е широка 50 см. Двете камбани са били изработени в Пловдив и са монтирани през 1903 г. Техният звук е толкова оглушителен и силен, така че е невъзможно да се бият повече от 10 минути.

          И днес, както преди сто години, камбанният звън приканва местните жители към духовност, доброта и вяра в непреходните традиции. В емпорията на църквата може да посетите изложба на икони и църковна утвар. Представя фрагменти от стария възрожденски иконостас, икони от средата на ХІХ в., църковна утвар.

Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2014 "Православни ценности" All rights reserved