ГЛАВНА
ПРАВИЛНИК
ОРГАНИЗАЦИОНЕН СЪВЕТ и КОМИСИИ
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
КОНТАКТ
История
Светии
Духовници
Жертви на атеизма
Икони, стенописи
Катедра по Богословие
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

ХРАМ "СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ"

          Още при изработването на новия план на Търговище през 1906 г. е предвидено място за построяване на нова църква - на стария турски пазар. През 1912 г. се взема решение за строеж , но започналата Балканска война осуетява съграждането на храма. Строителството се възобновява през 1928 г. с личната намеса на Варненския и Преславски митрополит Симеон и цар Борис ІІІ. Проектът е възложен на варненския архитект Дабко Дабков. В него са използвани и елементи от западноевропейската църковна архитектура. Идеята за това е на епископ Андрей – бъдещия глава на българската епархия в Америка, който е израснал в Търговище.

          На 13 април 1933 г. - Велики четвъртък, мястото е осветено, а в края на месец май с водосвет, отслужен лично от митрополит Симеон и още петима свещеници, е положен основният камък в градежа. За да знаят поколенията за това богоугодно дело, в основите на постройката е зазидано сандъче с документи и вестници от паметния ден. През месец декември 1936 г. започват редовните богослужби в новоизградения храм.

          Църквата е еднокорабна базилика с една обла апсида. Изографисването на храма се извършва с дарение от християните. Стенописи са дело на професор Никола Кожухаров. Необичайното в храма е, че авторът си е позволил да изпише няколко исторически сцени на патриотична основа. Това е сцената със св. св. Кирил и Методий, срещата на цар Петър със св. Йоан Рилски. За първи път тук е изобразен и св. Паисий Хилендарски в неговата 200-годишнина, когато е канонизиран за светец.

          Преустройството на храма продължава до 1982 г., като се изгражда притвор с втори етаж и камбанария с пет купола. Иконостасът е обявен за паметник на културата през 2002 г., а църквата е основно реставрирана. В храм „Св. Йоан Рилски” гр.Търговище през 1972 г. са погребани тленните останки на Североамериканския и Австралийски митрополит Андрей.

Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2014 "Православни ценности" All rights reserved