Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Светии
Светини
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

ХРАМ "СВЕТИ ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ГЕОРГИ" - ДОБРИЧ
Храм Свети вмчк. Георги - Добрич           Църквата "Свети Великомъченик Георги" е най-старият православен храм, който може да се види в Добрич. През 19 век той е издигнат благодарение с даренията на родолюбиви българи. Сред хората, дали средства за издигането на олтара е и Иван Хадживълков. Окончателно църквата е завършена през 1843 година, но по време на Кримската война от 1853-1856 година е опожарена. По разкази на запознати реставрацията на Свети Георги е завършена до 1864 година.
          Смята се, че предверието на храма е издигнато допълнително в по-късен период. Църквата е изографисана в 1889 година при митрополит Симеон, след което е и осветена от него. Няма исторически данни кога точно е изградена камбанарията. Църквата Свети Георги в Добрич е претърпяла няколко частични реставрации през годините, като последното е през 2000 година, когато са възстановени четири икони. Височината на храма Свети Георги е едва 12 метра. Има само хипотези защо храмът носи името именно на Свети Георги Победоносец.
          Днес във вътрешността на храма, издигнат в чест на Свети Георги могат да се видят невероятно красиви стенописи, както и прецизно изработени икони. Църквата има два входа, но само единия е отворен постоянно. Другата порта се отваря единствено, когато има големи празници.
          Църквата е малка, но изключително красива и впечатляваща. Тя е разположена в центъра на самия град. Църквата "Свети вмчк. Георги" се намира в близост до етнографския музей в Добрич. Първото, което ще ви направи впечатление е изключително красивата и отлично изрисувана фасада. Това първо впечатление ще се преповтори и щом видите интериора на храма и вътрешната му украса. Изключително приятен е прилежащия към църквата двор. Лятно време многото пейки тук са отлично място за почивка. Допълнителен чар придава и чешмата с питейна вода.

Храм Свети вмчк. Георги - Добрич Храм Свети вмчк. Георги - Добрич Храм Свети вмчк. Георги - Добрич Храм Свети вмчк. Георги - Добрич
Храм Свети вмчк. Георги - Добрич Храм Свети вмчк. Георги - Добрич Храм Свети вмчк. Георги - Добрич Храм Свети вмчк. Георги - Добрич
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved