Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СИМВОЛ НА ВЯРАТА
Символ на вярата         Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо.
        И в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало.
        Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Духа Светаго и Дева Мария и стана човек.
        И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан.
        И възкръсна в третия ден, според Писанията.
        И възлезе на небесата и седи отдясно на Отца.
        И пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край.
        И в Духа Светаго, Господа, Животоворящия, който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците.
        В едната, света, вселенска (съборна) и апостолска Църква.
        Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете.
        Чакам възкресение на мъртвите.
        И живот в бъдещия век!
        АМИН

          Православната християнска вяра е изложена накратко в Символа на вярата. Той е съставен от светите отци и учители на Църквата на Първия и Втория Вселенски събори, които са станали през четвърти век. Вселенски събор се нарича събрание на църковните пастири и учители по възможност от цялата вселена. В Православната Църква е имало всичко 7 вселенски събора. Първият вселенски събор е бил свикан в град Никея през 325 година, а вторият - в Цариград през 381 година. По името на тия два града, където са заседавали Първия и Втория вселенски събори, символът на вярата, изработен на тези два събора се нарича Никео-Цариградски.
          Думата символ и означава "знак". На български "Символ на вярата" ще рече "знак на нашата вяра", или кратко изложение на нашата вяра. На въпроса как вярваме - ние отговаряме със Символа на вярата. За прегледност и по-лесно изучаване, Символа на вярата е разделен на 12 члена.
          Първата част на Символа на вярата (1-7 членове) е съставена на първия вселенски събор, а втората (8-12 членове) - на втория вселенски събор. Всеки православен християнин трябва да знае наизуст Символа на вярата, за да знае в какво точно вярва, та да е всякога готов да отговаря на всеки, който му поиска сметка за неговата надежда.
Символ на вярата Символ на вярата Символ на вярата
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2019 "Православни ценности" All rights reserved