Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - 04-10 СЕПТЕМВРИ 2017 ГОДИНА
Църквата и младите
Седмица на Православната книга - 2017
    Какво е християнска култура?
    Християнски ли са корените на българската култура? А днес?
    Каква е цената на Православието в България?

    Ако си задавате тези и други подобни въпроси, заповядайте на "Седмицата на православната книга" – международен форум за християнска книжнина и култура, организиран от Варненска и Великопреславска света митрополия. Ще имате уникалната възможност да слушате и да задавате въпроси на бележити богослови и духовници, гости на форума.
    Началото е поставено през 1998 година. Досега в рамките на Седмицата са представени стотици книги, списания и други печатни издания от български, руски, сръбски, гръцки, румънски, украински, полски и словашки автори и издателства.
    Християните във Варна имат уникална възможност да слушат и да задават въпросите си на най-забележителните православни богословии и духовници на 20 век. Повреме на Седмицата като съпътстващи прояви се организират изложби, концерти, и прожекции на православни документални и игрални филми.

Понеделник – 04. 09. 2017 Откриване на XIX-то издание на Седмицата на православната книга
   На 4 септември 2017 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан откри деветнадесетото поред издание на Седмицата на православната книга. Срещата се проведе в сградата на Община Варна в зала "Пленарна". Водещата тема на тазгодишното издание e "Църквата и младите". Младите, които са бъдещето не само на своя народ и своята страна, но и които са бъдеще и за Христовата Църква, и залог за успеха на нейната богозаповядана, спасителна мисия в света.
   Участници в днешната програма бяха Негово Превъзходителство Генералният консул на Руската Федерация във Варна г-н Сергей Лукьянчук, който поднесе своите поздравления към деветнадесетия форум на Седмицата на православната книга. Проф. Валерий Алексеев - президент на Международния обществен фонд "Единство на православните народи" произнесе слово на тема: "Православната църква и младите – възможности и трудности в началото на 21 век".
   След това Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан предостави думата на г-н Пламен Сивов, който представи книгата "Сектознание" на проф. Александър Дворкин. Г-н Сивов отбеляза, че тази книга на изд. "Омофор" е I-ви том от по-мащабно проучване и определи труда на проф. Дворкин като учебник по патоанатомия в духовната сфера. Полезен, както за младите хора, които търсят своя път, така и за въцърковените християни.
   Самият професор произнесе мисионерска беседа на тема: "Евангелието - Иисус Христос - Бог и човек". Проф. А. Дворкин се обърна към младежите, към търсещите младежи, които или търсят Христос, или се съмняват. Той заяви, че цялото човечество по отношение на Христос, по своята позиция към Него, може да се раздели на четири групи: които не са чували за Него, които люто ненавиждат Христос, които варват в Христос като Богочовек и такива, които Го смятат за велик учител, гуру, пророк. Професорът обърна особено внимание на четвъртата група, която е изключително популярна в днешно време. Такава духовна позиция се базира на нежелание човек да се променя, на духовна леност. Част от беседата бе посветена на темата за Божеството на Христос. Той отбеляза, че ако се отнесем сериозно към думите на Христос, тогава имаме само два избора: или го признаваме за истински Бог, или се присъединяваме към тълпата народ, която крещяла "Разпни Го! Разпни Го!" Третият избор - като равин, велик учител и т.н. Господ не ни дава и това всъщност е повторение на целувката на Юда и предателство.
   Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан изказа своята благодарност към проф. Дворкин за думите му относно приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил, който прозря необходимостта за изучаването на чуждите вероучения. В края на срещата множеството присъстващи духовници, християни и гости имаха възможността да видят и да се запознаят с десетки трудове.
Откриване на XIX-то издание на Седмицата на православната книга Откриване на XIX-то издание на Седмицата на православната книга Откриване на XIX-то издание на Седмицата на православната книга Откриване на XIX-то издание на Седмицата на православната книга

Вторник 05. 09. 2017 Втори ден от Седмицата на православната книга
   Програмата за втория ден от Седмицата на православната книга започна с лекция на проф. Александър Дворкин в Духовно-просветния център "Св. Архангел Михаил". Проф. Дворкин сподели и разясни много интересни въпроси посветени на темата: "Възникването на исляма – последни изследвания". По-късно, в зала "Пленарна" в сградата на Община Варна, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан произнесе слово, в което благодари на Негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител за присъствието. Митрополит Йоан разясни програмата за днешния ден и даде думата на доц. д-р Светослав Риболов и на г-н Борис Маринов, за да представят книгата на прот. Йоан Романидис - "Прародителският грях".
  Представянето на издания на Центъра за образователни инициативи "Двери" бе от д-р Златина Каравълчева и д-р Полина Спирова. Д-р Каравълчева представи втория том на книгата "Изкуството да живееш с другия" на Лимасолския митрополит Атанасий (Николау), а д-р Спирова разясни насоките в сборника "Модели на сътрудничество между Църквата, общинската власт и държавата за провеждане на религиозно образование (1997-2017)". Накрая представиха сборника "Иконите разказват – 21 икони от Рилския манастир", в което се включи и Негово Преосвещенство Адрианополският епископ Евлогий.
  Г-н Пламен Сивов от фондация "Покров Богородичен" представи книгата "Беседи" на протопрезвитер Николаос Лудовикос. След това архимандрит Захариас (Захару) от манастира "Св. Йоан Кръстител", Есекс, Англия представи темата: "Мирското униние и радостта на божиите чеда". Аудиторията имаше възможност да зададе въпроси по темата към архимандрит Захариас.
Втори ден от Седмицата на православната книга Втори ден от Седмицата на православната книга Втори ден от Седмицата на православната книга Втори ден от Седмицата на православната книга
Сряда 06. 09. 2017 Трети ден от Седмицата на православната книга
   В късния следобед на 6 септември започна програмата от третия ден на Седмицата на православната книга в зала „Пленарна“ на Община Варна. Иконом Василий Шаган произнесе приветсвено слово към всички и насочи вниманието на присъстващите към темата на днешния ден - Евхаристията на Църквата.
  Той даде думата на доц. д-р Мариян Стоядинов зам.-декан по научно-изследователската дейност и преподавател в Православния богословски факултет на Великотърновският университет. Д-р Стоядинов представи втората книга издание на Варненска и Великопреславска света митрополия - „Слова и доклади от Седмицата на православната книга 2010-2015 г.“. Първата книга е „Сектознание“, с която аудиторията се запозна на откриването на форума. Доцентът представи и книгата на Навпактския и на Свети Власий митрополит Йеротей (Влахос) - „Духовни ориентири за съвременното общество“.
  След това г-жа Димитрина Чернева от фондация „Комунитас” представи един от трудовете на проф. Калин Янакиев - „Христовата Жертва, Евхаристията и Църквата. Студии върху библейските основания“. А проф. Янакиев представи своята лекция: „Евхаристията на Църквата“.
Трети ден от Седмицата на православната книга Трети ден от Седмицата на православната книга Трети ден от Седмицата на православната книга Трети ден от Седмицата на православната книга
Четвъртък 07. 09. 2017 Четвърти ден от Седмицата на православната книга
   В късния следобед на 7 септември, архимандрит Захариас от манастира "Св. Йоан Кръстител", Есекс, Англия изнесе лекция в храм „Св. Архангел Михаил“, град Варна. Аудиторията имаше възможност не само да чуе словото на архимандрит Захариас, но и да зададе своите въпроси към него.
  Програмата на Седмицата на православната книга продължи в зала „Пленарна“ на Община Варна. Четвъртият ден на православния форум беше посветен на семейството и възпитанието. През тази вечер аудиторията се запозна с православните писатели Деан Енев и Теодора Димова и почувства тяхното красиво слово. Книгата на Деан Енев - "Гризли" представлява сборник с къси разкази, който би могъл да служи като наръчник по творческо писане. В своята книга "Първият рожден ден", писателката Теодора Димова се обръща директно към Светото семейство и показва именно това, което е достъпно за нашите човешки сетива – човешките отношения.
  С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Ангел Карадаков представи на аудиторията своя сайт, наречен „Добротолюбие“. Сайтът представлява място в интернет, където младите хора да изразяват своето мнение, да споделят своите възгледи за Бога, за Църквата и за нещата, които ги заобикалят.
  Вечерта продължи с лекция на тема "Семейно и полово възпитание на младежите: пол, чистота и брак" с водещ прот. Виталий Зелински, Република Молдова.
  Иконом Василий Шаган представи на публиката - анализ на впечатленията от завършилия летен младежки форум, който се проведе на територията на нашата епархия и се организира с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Иконом Василий представи на публиката презентация с множество снимки от проведените мероприятия по време на летния форум. Той заяви, че това от което младежите имат нужда е добрият пример.
  В заключение Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан говори именно за младите хора и заяви, че основната задача е развитието на неделните училища и на детските лагери.
Четвърти ден от Седмицата на православната книга Четвърти ден от Седмицата на православната книга Четвърти ден от Седмицата на православната книга Четвърти ден от Седмицата на православната книга
Петък 08. 09. 2017 Пета вечер на Седмицата на православната книга
   Днешният ден от Седмицата на православната книга беше един от най-запомнящите се. Публиката имаше възможност да се срещне с Негово Високопреосвещенство Саратовския и Волски митрополит Лонгин от Руската православна църква. Високопреосвещеният митрополит лично представи огромната издателска дейност и работата на Саратовска епархия, като сподели с публиката своя богат опит. Той подчерта, че счита работата с младежта, като една от най-важните цели на Църквата.
  Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан припомни на аудиторията, че във времето от 1992 г. Негово Високопреосвещенство митрополит Лонгин е поел по пътя на възстановяването на подворието на Троицко-Сергиевата лавра в Москва. До 2003 г., когато е била неговата хиротония са се извършили огромни дейности по възстановяването на храмовата сграда, на цялото подворие и една масивна издателска дейност, която наброява стотици издания в детска, светоотеческа и богословска литература.
  Програмата от петата вечер на Седмицата на православната книга продължи с представяне на книгита "Методика на обучението по религия във висшите светски училища" от Проф. Жоржета Назърска и д-р Светла Шапкалова.
  Прот. Радомир Никчевич от Черна Гора заяви, че от миналогодишната Седмицата на православната книга до сега издателство „Светигора” е издало над 30 книги и не би могъл да се спре на всяка една от тях поотделно. Поради тази причина и с оглед, че тази Седмица на православната книга е посветена на Църквата и младите, той представи само изданията на издателство „Светигора” за най-малките читатели.
  Петата вечер от Седмицата на православната книга завърши с лекция на архимандрит Захариас (Захару) от манастира „Св. Йоан Кръстител”, Есекс, Англия на тема „Евхаристията и молитвата на сърцето”. От пристигането си в град Варна архимандрит Захариас (Захару) вече изнесе две беседи, поради големия интерес на хората към неговото слово. Третата беседа на тема „Евхаристията и молитвата на сърцето” беше изключелно съдържателна. Публиката имаше възможност да зададе своите въпроси към Високопреподобния архимандрит. Впечатляваща е неговата способност да отговоря на сложни въпроси с топли думи, които достигат до сърцето на слушателя.
Пета вечер на  Седмицата на православната книга Пета вечер на  Седмицата на православната книга Пета вечер на  Седмицата на православната книга Пета вечер на  Седмицата на православната книга
Събота 09. 09. 2017
Закриване на XIX Седмица на православната книга в град Варна    Днес беше последният ден от Седмицата на православната книга, по отношение на програма по представяне на книжни издания. В утрешният неделен ден от 9:00 ще бъда отслужена света Божествена Литургия, с която ще приключи православния форум. Вечерта от книжовния форум започна с представяне на новите книги на „Синодално издателство" и на Ловчанска света митрополия, които бяха представени от г-жа Анула Христова. Ставрофорен иконом Павел Гърбов представи своята книга със стихотворения „От Слово сме родени“ и благодари на Сливенския митрополит Йоаникий, който благославя нейното издание.
  Проф. Валентин Плетньов, директор на Регионалния исторически музей – Варна представи своята най-нова книга, която засяга един много интересен период от живота на Епархия Одесос и Варна. Книгата се издава със съдействието на Варненска и Великопреславска света митрополия. Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан заяви, че тази книга е повод за сериозен помисъл за едно задълбочено и цялостно изследване на богата история на Варненска епархия.
  Контраадмирал Митко Петев, Командир на Военноморските сили на Република България изнесе интересен доклад на тема: „Ролята на военните свещеници във възпитанието на българските младежи”.
  Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан изнесе заключителен доклад на тема „Църквата и Младите”. В него Архиереят заяви, че от нас, хората в Църквата младия човек трябва да чува, а от живота ни да вижда безграничната Божия любов и грижа за всеки от нас и за цялото творение. В думите ни трябва да чува, а в действията ни да вижда защо Бог толкова обикна света, че отдаде своя единороден син, та всеки който вярва в Него да не погине, а да има живот вечен. Само тогава той ще пожелае да вкуси и види, колко благ е Господ и със сърцето си ще разбере, че истински е блажен само оня човек, който се е уповал на Бога.
  В самият край на Седмицата на православната книга митрополит Йоан посрещна Техни Високипреосвещенства Неврокопския митрополит Серафим и Врачанския митрополит Григорий.
Закриване на XIX Седмица на православната книга в град Варна Закриване на XIX Седмица на православната книга в град Варна Закриване на XIX Седмица на православната книга в град Варна Закриване на XIX Седмица на православната книга в град Варна
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved