Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - 07-15 СЕПТЕМВРИ 2015 ГОДИНА
1150 години християнска България

    Какво е християнска култура?
    Християнски ли са корените на българската култура? А днес?
    Каква е цената на Православието в България?

    Ако си задавате тези и други подобни въпроси, заповядайте на "Седмицата на православната книга" – международен форум за християнска книжнина и култура, организиран от Варненска и Великопреславска света митрополия. Ще имате уникалната възможност да слушате и да задавате въпроси на бележити богослови и духовници, гости на форума.
    Началото е поставено през 1998 година. Досега в рамките на Седмицата са представени стотици книги, списания и други печатни издания от български, руски, сръбски, гръцки, румънски, украински, полски и словашки автори и издателства.
    Християните във Варна имат уникална възможност да слушат и да задават въпросите си на най-забележителните православни богословии и духовници на 20 век. Повреме на Седмицата като съпътстващи прояви се организират изложби, концерти, и прожекции на православни документални и игрални филми.

Понеделник – 07. 09. 2015 Седмица на Православната книга - 2015
    С тропара на Петдесетница бе открита Седмицата на православната книга Варна 2015. На 7 септември вечерта от 18:00 часа в пленарната зала на Община Варна бе посрещнат Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, съпътстван от официални гости, пристигнали за единственото по рода си книжовно събитие у нас.
    Тази година Седмицата е посветена на 1150 години от покръстването на България. Негово Високопреосвещенство приветства всички дошли в залата и уважили с присъствието си откриването на междуправославния форум. И наблегна на факта, че именно във Варна, Карадж тепе, е открит и най-ранният скрипториум в Европа; че последните научни и археологически проучвания сочат недвусмислено, че тук е била ковачница на християнската книжовност, която е потекла към вътрешността на континента, просвещавайки и християнизирайки го. После посочи, че темата на тазгодишните доклади в пленарната зала е точно „Мисията на Църквата за спасението на човека”.
    Патриаршеско приветствено слово към организаторите и участниците на Седмицата бе огласено от протосингела на Софийска св. митрополия високоблагоговейният ставрофорен иконом Ангел Ангелов. Със специално приветствие от името на Началника на Военноморските сили се обърна капитан Коста Ангелов.
    Водещият на форума – протойерей Василий Шаган, даде думата на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан да прочете своя доклад на тема: „175 години от раждането на Варненския и Преславски митрополит Симеон”.
    Митрополит Йоан изказа първо своята благодарност, че е правоприемник на такива дейни просвещенци, като неговите предшественици на Варненската катедра. Изтъкна дългогодишната дейност на големия български книжовник и просветител, какъвто е бил митрополит Симеон. Редакции, преводи на богослужебна литература, основаване на Богословския факултет при Софийския университет, организиране превода на Синодалната Библия – това са само част от заслугите на неуморния труженик на Божието Слово.
    После президентът на Международния обществен фонд „Единство на православните народи” проф. Валери Алексеев изнесе беседа, в която сподели своите виждания относно настоящите геополитически движения в света и на Балканите.
    Логично продължение на темата за православната книжовност в древна Варна бе докладът на Венцислав Каравълчев от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Той се спря на малко проучени факти и обстоятелства от живота на св. Цар Борис – Михаил, започвайки от новооткрития скрипториум, който е бил под неговото пряко попечителство. Като например личното познанство на свети цар Борис със св. Константин – Кирил Философ още от времето на Брегалнишката мисия на просветителя на славянските народи; уникалността на личността на царя – монах, на съвместяването на монашеското послушничество с владетелското управленчество на цял народ и др.
    Накрая Негово Високопреосвещенство покани учения медиавист г-жа дфн Анна-Мария Тотоманова да представи преводът на новобългарски език на Бориловия синодик, както и новоизлезлия Речник-индекс към него. Те са дело на сборна група учени преводачи и представляват ценен принос в нашата съвременна книжнина.
Седмица на Православната книга - 2015 Седмица на Православната книга - 2015 Седмица на Православната книга - 2015
Вторник 08. 09. 2015 - Рождество Богородично Седмица на Православната книга - 2015
    На 8 септември 2015 г. - Рождество Богородично, в катедралния храм-паметник на град Варна „Успение Богородично” бе отслужена съборна св. Божествена Литургия оглавена от Негово Високопресовещенство митрополит Йоан и Негово Високопреосвещенство Едески митрополит Йоил - Вселенска патриаршия.
    В светата служба участваха ик. Димитър Стоев - протосингел на Варненска митрополия и председател на църковното настоятелство при катедрален храм "Успение Богородично" гр. Варна, прот. Пламен Коларов, ик. Василий Шаган, прот. Георги Стоименов - архиерейски наместник на гр.Провадия, свещ. Стойко Стойков,както и гостите на Седмицата на православната книга - прот. Радомир Никчевич - Сръбска православна църква, прот. Александър Торик - Руска православна църква, свещ. Костадин Калйджиев - представител на Неврокопска епархия, свещ. Петър Симеонов - Софийска митрополия.
    Молитвено участие взеха представители на българските богословски школи и факултети, представители на Черногорска митрополия, проф. Валерий Алексеев, президент на МОФ „Единство на православните народи” и др.
    След светата служба официалните гости се отправиха към сградата на Варненска митрополия, където бяха приети от митрополит Йоан на кафе и чай.
    Вечерната сесия в Пленарна зала продължи с представяне на книгата на йером. Атанасий Евтич от д-р Димитър Златев от Православния Богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и прожекция на документалния филм "Вие отивайте, аз не искам!"
Седмица на Православната книга - 2015 Седмица на Православната книга - 2015 Седмица на Православната книга - 2015
Сряда 09. 09. 2015 Седмица на Православната книга - 2015
    На 9 септември 2015 г. - Седмицата на православната книга продължи с Богословска конференция на тема "Катехизацията и въцърковяването" в Аулата на Икономическия университет в гр.Варна.
    Доклад на тема "Възпитанието на децата според св.Отци на Църквата" бе изнесен от архимандрит Хризостом Майдонис - протосингел на митрополията на Арнея, Йерисос и Света Гора.
    Поради неотложни ангажименти доклада на доц. д-р Магдалена Легкоступ от Православния Богословски факултет на ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий" на тема "От благовестие към катехизация - забравеното тайнство на просветлението" бе прочетен на присъстващите от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.
    Интерес предизвика доклада от прот. Александър Торик на тема "Въцърковяването", в който той обърна внимание на мисионерската дейност на Православната църква и предизвикателствата към свещенослужителите във въцърковяването на невярващите на достъпен език в наше време.
    Вечерната сесия на Седмицата на православната книга продължи с представянето от г-жа Анула Христова на книгите от Синодално издателство - "Юродиви ради Христа" от Монах Мойсей Светогорец която съдържа 12 материала за различните страни за неговата словесност като човек, публицист, болеещ за съвременния човек.
    Ставрофорен иконом Павел Гърбов представи своята книга "И в България просияли.Жития и богослужебни последования на Св.Ахилий Лариски и Св.Николай Вуненски (Нови)".
    Председателя на православното издателство "Света Гора" Aтанасий Зоитакис изнесе своята беседа на тема "Православното просветителство и Европейско просвещение.
    Втория ден на Седмиицата на православната книга завърши с беседата на Негово Високопреосвещенство Едески митрополит Йоил за "Насъщният хляб".
Седмица на Православната книга - 2015 Седмица на Православната книга - 2015 Седмица на Православната книга - 2015
Четвъртък 10. 09. 2015 Седмица на Православната книга - 2015
    На 10 септември 2015 г. четвъртата вечер на Седмицата на православната книга продължи с представянето на книгите от руското издателството „Флавиан - прес” - Флавиан, Димон и Селафила от прот. Александър Торик.
    След това Негово Всеблагоговейнство изнесе и беседа на тема "Радостта от живота в Христа".
    Вечерта продължи с представянето на книгата "Молебен канон на Пресвета Богородица" от ик. Кирил Дидов - председател на църковното настоятелство на храм „Св. ап. Петър и Павел“ гр.София.
    Слово на тема "В цялото Свещено Писание диша благодатта Божия, но в сладката книга на псалмите тя диша преимуществено" изнесе Андрей Касабов – докторант по източно църковно пеене, след което под негово диригентство от сборен хор бяха изпълнени църковни песнопения.
Седмица на Православната книга - 2015 Седмица на Православната книга - 2015 Седмица на Православната книга - 2015
Петък 11. 09. 2015 Седмица на Православната книга - 2015
    На 11 септември 2015 г. в Духовно просветен център към храм "Св.Архангел Михаил" в рамките на 17-та седмица на православната книга във Варна се проведе семинар на тема: "Православната педагогика – духовната просвета, образоването и възпитанието на децата и младежите в Църквата и в училището".
    През тази година се навършват 175 години от рождението на Варненския и Преславски Митрополит Симеон – „последния български възрожденец”, известен с големия си принос за духовното и просветното дело във Варненска епархия.
    Той провежда през 1873 г. в Шумен първия събор на учителите във Варненска епархия, на който се решава да се уеднакви началото и края на учебната година и да се унифицират учебните програми. По-късно Българската екзархия препоръчва решенията на Шуменския учителски събор на всички други епархии и така в крайна сметка на митрополит Симеон дължим началото на учебната година да бъде на 15 септември – веднага след 14 септември – Кръстовден, и нейната продължителност от 9 месеца, в което е вложена дълбоката връзка с Кръста Христов и с бременността и раждането на новия човек след всяка учебна година.
    Вечерта на Седмицата на православната книга продължи с беседата на архим. Хризостом Майдонис, протосингел на Св. Митрополия на Арнея, Йерисос и Св. Гора - Гонението като причина за мисионерство и умножаване на вярата, представяне на Света Гора - издателство и сайт от Атанасий Зоитакис, Исторически факултет на Московски държавен университет, и на книгите на Лимасолския Митрополит Атанасий, Кипърска архиепископия - Думи за живот, издание на Ловчанска света митрополия и Изкуството да живееш с Бога, издание на сайта „Двери на православието”.
Седмица на Православната книга - 2015 Седмица на Православната книга - 2015 Седмица на Православната книга - 2015
Събота 12. 09. 2015
Седмица на Православната книга - 2015
XVII-ТА СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - ДЕН ШЕСТИ
    На 13 септември 2015 г. в катедрален храм "Успение Богородично" бе отслужена възкресна Света литургия от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.
    В светата служба участваха ик. Димитър Стоев - протосингел на Варненска митрополия и председател на църковното настоятелство при катедрален храм "Успение Богородично" гр. Варна, ик. Кирил Дидов председател на църковното настоятелство на храм „Св. ап. Петър и Павел“ гр.София., ик. Василий Шаган, прот. Радомир Никчевич - Сръбска православна църква, прот. Георги Великов, свещ. Петър Симеонов - Софийска митрополия.”
    Молитвено участие взеха представители на Военноморските сили и др.
Седмица на Православната книга - 2015 Седмица на Православната книга - 2015 Седмица на Православната книга - 2015
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved