Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Седмица на Православната книга - 2014
СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - 08-14 СЕПТЕМВРИ 2014 ГОДИНА
1150 години християнска България

Посвещава се на:
„Църквата и християнската цивилизация и култура”
Посветена на 1150 години от покръстването на България и
100 години от рождението на блаженопочиналия патриарх Максим


    Какво е християнска култура?
    Християнски ли са корените на българската култура? А днес?
    Каква е цената на Православието в България?


    Ако си задавате тези и други подобни въпроси, заповядайте на "Седмицата на православната книга" – международен форум за християнска книжнина и култура, организиран от Варненска и Великопреславска света митрополия. Ще имате уникалната възможност да слушате и да задавате въпроси на бележити богослови и духовници, гости на форума.
    Началото е поставено през 1998 година. Досега в рамките на Седмицата са представени стотици книги, списания и други печатни издания от български, руски, сръбски, гръцки, румънски, украински, полски и словашки автори и издателства.
    Християните във Варна имат уникална възможност да слушат и да задават въпросите си на най-забележителните православни богословии и духовници на 20 век. Повреме на Седмицата като съпътстващи прояви се организират изложби, концерти, и прожекции на православни документални и игрални филми.

Понеделник – 08. 09. 2014 - Рождество Богородично
Седмица на Православната книга - 2014     Православни богослови, духовници, учители, общественици, жители и гости от страната и чужбина изпълниха в късния следобед Пленарна зала на община Варна, за да присъстват на шестнадесетото издание на Седмицата на православната книга. Гости на тържественото откриване бяха заместник кмета на Варна г-н Пейчо Пейчев, представители от страната и чужбина, жители на град Варна и областта.
    Протойерей Василий Шаган предостави думата на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан да открие „Седмицата на православната книга”. Той отправи приветствие и наставление към участниците в шестнадесетото издание на форума. Приветствие от името на община Варна и кмета г-н Иван Портних, поднесе заместник кмета на Варна г-н Пейчо Пейчев.
    Представени бяха и новите книги от издателството на Международния Обществен фонд „Единство на православните народи” от проф. Валерий Алексеев, президент на фонда, и Елена Каминска, директор на издателство „Към единство!”, книгите „Изповед и покаяние – Светоотеческото учение за изповедта и покаянието в трудовете на схиархимандрит Йоан (Маслов)” и „Най-безценният бисер” (книга с илюстрации за деца), „Огненият жертвеник на вярата българска” на Синодално издателство на БПЦ от Анула Христова, Главен редактор „Книгоиздаване”.
    Беседа на тема: „Златният век на равноапостолния св. княз Борис-Михаил – покръстването и християнизацията на България“ – изнесе Георги Тодоров.

Вторник 09. 09. 2014
Седмица на Православната книга - 2014     Втората вечер на Седмицата на православната книга започна с представянето на новата книга „Светителят Киприян – митрополит Московски” от архимандрит Макарий (Веретенников), преподавател в Московската духовна академия.
    Гостите на форума проследиха с голям интерес и беседата на Нишкия епископ д-р Йован (Пурич) за „Православният опит на личността и „културата и антропологията на егоизма”.
    Златина Каравълчева от екипа на www.dveri.bg представи новите издания на сайта, и запозна аудиторията със сборника с беседи на Месогейския митрополит Николай - "Там, където Бог се вижда".
    Сесията за деня приключи с беседата на епископ Покровски и Николаевски Пахомий на тема - „Универсалният ключ в Евангелието” .
Седмица на Православната книга - 2014 Седмица на Православната книга - 2014 Седмица на Православната книга - 2014 Седмица на Православната книга - 2014
Сряда 10. 09. 2014
Седмица на Православната книга - 2014     На 10 септември 2014 г. в аулата на Икономическия университет на гр. Варна, се проведе Международен богословски семинар „Евхаристията – център на църковния живот”.
    Участие взеха Нишкия Епископ д-р Йован (Пурич), епископ Покровски и Николаевски Пахомий, рхим. Хризостом Майдонис, протосингел на Св. Митрополия на Арнея, Йерисос и Света Гора – Еладска православна църква, архим. Емилиянос Казандзидис, игумен на манастира „Св. Панталеймон” в Агия Ларисис, йером. Григорий Светогорец от килията „Св. Йоан Богослов” на манастира Кутлумуш, Света Гора, представителите на ВТУ „Св. Кирил и Методий“ - прот. ас. Добромир Димитров, доц. д-р Мариян Стоядинов, йерей Ивица Тодоров от храм „Св. Георги Победоносец“, гр. Скопие – МПЦ - Охридска Архиепископия, както и доц. д-р Светослав Риболов от Богословския факултет на „СУ Св. Климент Охридски”.
    Третата вечер на Седмицата на православната книга започна с представянето на дейността на „Светигора” – информационно-издателска организация на Черногорско-приморската епархия: издателство, радио и телевизия „Светигора” от прот. Радомир Никчевич, директор на издателството.
    Представителите на Руската православна църква, Татяна Тарасова и Людмила Колодяжная, презентираха детска православна литература - издание на Издателския отдел на Руската православна църква, а йерей Aндрей Мекрюков учебника за неделните училища „Основи на христианската нравственост”.
    Сесията приключи с беседите „Сиянието на светостта” на йеромонах Висарион (Зографски) от манастира „Св. Георги - Зограф“, Св. Гора, Атон, „Историята между времето и вечността” на йеродякон Атанасий, и представянето на филма на Борислав Павлов и Силвия Стоянова „Наричаме я кипърска“.

Четвъртък 11. 09. 2014
Седмица на Православната книга - 2014     На четвъртата вечер на Седмицата на православната книга - Евгений Полищук и Татяна Тарасова - представители на Издателството на Руската православна църква представиха новите издания: „За началата на живота”от Игумен Никон (Воробьев), „Библия и история” от Сергей Воробьев, „Злото е безсилно, ние сме вечни, Бог е с нас” от Мария Дегтярева, „Религиозната съдба на великите хора в руската национална култура” от Анатолий Ведерников и „Като вчерашния ден” от Татьяна Шипошина.
    Вечерта продължи с представяне на новоизлязлата книга на св. Нектарий, митрополит Пентаполски „Омилии – за покаянието, изповедта и Божествената Евхаристия” от г-жа Анула Христова и г-жа Десислава Панайотова.
    Беседата „Духовната борба според книгите на св. Никодим Светогорец: „Стремеж към съвършенство“, „Увещателно ръководство“ и „Духовни упражнения“ изнесе архимандрит Емилиянос Казандзидис, игумен на манастира „Св. Панталеймон” в с. Агия, митрополия Димитрияда – Еладска православна църква
    Вечерта приключи с беседата: „Християнските корени на Европейската цивилизация” прот. Владислав Ципин, преподавател в Московската духовна академия – Руска православна църква.

Петък 12. 09. 2014
Седмица на Православната книга - 2014     На петата вечер на Седмицата на православната книга бе представена новата книга ИК „Омофор” „18 дни в Конго” от митрополита на Китрос, Катерини и Платамон Георгиос (Хризостому).
    По - късно бяха изнесени и беседите „Значението на Православието за Европа днес” – беседа от прот. Радомир Никчевич, директор на издателството „Светигора” – Сръбска православна църква, „Какво е уникалното в православната култура” – от архим. Василиос Гондикакис, игумен на манастира „Иверон”, Св. Гора – Атон, и „Православните християни във времето на мултикултурното общество” – от архим. Хризостом Майдонис, протосингел на Св. Митрополия на Арнея, Йерисос и Св. Гора.
Седмица на Православната книга - 2014 Седмица на Православната книга - 2014 Седмица на Православната книга - 2014 Седмица на Православната книга - 2014
Събота 13. 09. 2014 Седмица на Православната книга - 2014
    Прот. Теодор Стойчев от старинен храм „Св. Успение Богородично”, гр. Варна представи новата си книга „Богословието на Новия Завет” и „Богословието на просперитета”
    Деня продължи с:
    - Представяне новите книги „Възвръщане към мистичния опит на отците” и „Традиция и контекст в богомислието на гръцките отци” от ст. ас. д-р Светослав Риболов от Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”
    - Представяне на нови издания на издателство “Омофор”: „Стълб и крепило на Истината“ от отец Павел Флоренски и “Светици на православието” от Черниговския архиепископ Филарет (Гумилевски)
    - Представяне на списанията “Амвон” и “Камбанка”, издания на храма “Св. Атанасий”, гр. Варна от прот. Дончо Александров
    - Представяне на новата книга „Социално-педагогическа и пастирска работа с криминално проявени деца, жертва на наркотици и деструктивни култове” от Бисер Божков
    - Представяне на сайта на Духовно-просветен център “Св. Архангел Михаил”
    - Видеопрожекции на документалния филм “Икона” – по книгата „Иконата на Христос – човешкото лице на Бога” от Нишкия епископ д-р Йован (Пурич), документалния филм на Издателството на Руската православна църкв „Старци”, ч. 1 – за архиепископ Йоан (Шанхайски), документалния филм на ИК “Омофор” – “Песен и молитва”
    - Представяне на нови издания на Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” от проф. Божидар Андонов и доц. д-р Любомир Тенекеджиев, новата книга „Като живи камъни” от Александра Карамихалева, началник отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод на БПЦ и Главен редактор на „Църковен вестник”, новия „Сборник неделни и празнични проповеди” (превод от руски език) от съставителя, прот. Йоан Карамихалев, от храма „Св. София”, гр. София, нови издания на Фондация „Комунитас”: „Неделни беседи и статии” от прот. Александър Шмеман и „Терапия на менталните болести” от Жан-Клод Ларше, новоиздадената книга на св. Йоан Дамаскин „Извор на знанието”, т. 1 от Атанас Атанасов, преводач, докторант в Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, презентация „Изобразяването на светостта” от Станислав Подивилов, режисьор, художник и аниматор – Руска православна църква.
    Последнта вечер на Седмицата на православната книга бе закрита от Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан.

Неделя 14. 09. 2012 - ВЪЗДВИЖЕНИЕ НА ЧЕСТНИЯ И ЖИВОТВОРЯЩ КРЪСТ ГОСПОДЕН (КРЪСТОВДЕН) Седмица на Православната книга - 2014     На 14 септември 2014 г. - празника Въздвижение на честния и животворящ Кръст Господен (Кръстовден), Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Божествена Литургия в катедралния храм на гр. Варна „Св. Успение Богородично”.
    В края на Великото славословие от утренното богослужение, когато се пее „Светий Боже” свещенослужителите пренесоха св. кръст от престола в центъра на храма.
    В проповедта си Негово Високопреосвещенство си благодари на всички гости участвали в тазгодишния форум, на свещениците, дарителите, и всички на които са спомогнали за обгрижването на Седмицата на Православната книга.
Седмица на Православната книга - 2014 Седмица на Православната книга - 2014 Седмица на Православната книга - 2014 Седмица на Православната книга - 2014

Международен богословски семинар „Евхаристията – център на църковния живот” - Варна
Седмица на Православната книга - 2014
    Митрополит Йоан: „Най-големият проблем в Църквата е борбата срещу Евхаристията”

    „Ако в Църквата се води някаква борба, то тя е срещу Евхаристията като център на нашия живот. Всички останали проблеми, с които се сблъскваме, са второстепенни и произтичат от този” – с тези думи Варненският и Великопреславски митр. Йоан откри международния богословски семинар „Евхаристията – център на църковния живот”.
    Варненският митрополит се спря на въпроса, който през последните две десетилетия се коментира активно в Българската църква: колко често трябва да се причастяваме? Така зададен, смята митрополитът, въпросът е неправилен. Не колко, а как се причастяваме е правилната перспектива, според него. Нашите патриарси – както приснопаметният патриарх Максим, така и патриарх Неофит – се придържат към линията на умереност, имайки пред очите си апостолските думи, че който яде и пие Христовите тяло и кръв недостойно, яде и пие своето осъждане.
    Решението трябва да се търси индивидуално, според човека, духовника и практиката на дадената поместна църква. „Затова аз много се радвам, че представителите на сестрите-църкви ще споделят своя поместен опит”, заяви Варненският митрополит.
    В семинара взеха участие Нишкият еп. Йован (Пурич), Покровски и Николаевски еп. Пахомий, архимандрит Хризостомос (Майдонис), протосингел на митрополията на Арнея, Йерисос и Света Гора, архимандрит Емилиянос (Казандзидис), игумен на манастира „Св. Пантелеймон”, прот. Добромир Димитров и доц. д-р Мариян Стоядинов от Православния богословски факултет във Велико Търново и доц. д-р Светослав Риболов от БФ в София.
    Семинарът бе съчетан със свещеническа конференция, така че в аулата на Икономическия университет във Варна присъстваха и свещеници от цялата епархия. Научното събитие е част от провежданата от новия митрополит политика за духовно обгрижване и повишаване на богословската подготовка на свещенослужителите във Варненска митрополия. Свещениците имаха възможността да чуят гледните точки по въпроса за Евхаристията на богослови от Сърбия, Гърция, Русия, Македония, България, както и за зададат въпроси и да участват в дискусии по темата. По-късно докладите от семинара ще бъдат издадени в книжно тяло.
    В края на семинара се състоя дискусия върху темата на семинара, като свещениците имаха възможност да поставят въпроси, свързани с тяхната конкретна пастирска практика.
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved