Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Седмица на Православната книга - 2013
СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - 23-29 СЕПТЕМВРИ 2013 ГОДИНА

Посвещава се на:
1700 години от издаването на Миланския едикт
1150 години от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий
и на блаженопочиналия и приснопаметен Митрополит Кирил


    За 15-та поредна година в гр. Варна, от 23 до 29 септември, се проведе международният форум за православна книжнина и култура „Седмица на православната книга”. През тези седем дни се осъществяват срещи с духовници, автори, издатели и читатели на православна литература.
    За изминалите четиринадесет години проявата се превърна в очаквано и авторитетно събитие в целия Православен свят. Неговите гости – православни автори на книги и духовници – дават актуален и понятен отговор на вълнуващи въпроси. Въпроси, които пряко се отнасят до човека в днешното му битие и до най-ценното у него – богообразната му душа.
    Тази година темата на форума е „Познайте Истината и тя ще ви направи свободни”. Истината е една - Христос - и човек е призван да Я последва. Гостите на форума, чрез своите книги и лекции, ще представят своя опит в пътя си на общението със Спасителя.
    Седмицата на православната книга се организира от 1998 г. с благословението на приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил. Неговото присъствие на всички прояви беше неизменно, докладите му - винаги интересни, а въпросите и уточненията му – винаги в точния момент. Тазгодишното издание на форума е в негова памет. Митрополит Кирил даде благословението си и подготовката на форума започна.
    Със срещите – лекции, беседи и „на кафе и чай” - Варненска и Великопреславска св. митрополия, като основен организатор се стреми да продължи една традиция за църковна просвета и култура; просветното дело, започнато още от светите братя Кирил и Методий и техните ученици.
    Благодарим на нашите съорганизатори, които толкова години активно ни съдействат за провеждането на международното събитие: Община Варна, Международния обществен фонд „Единство на православните народи”, Балканското атонско сдружение (БАС), Балканския православен младежки съюз, хотел „Корал” в кк „Св. св Константин и Елена”.
    Елате, чуйте, вижте! И (про)четете книгите!

Понеделник – 23. 09. 2012 Седмица на Православната книга - 2013
    За петнадесета поредна година в Пленарна зала на Община Варна беше открита Седмицата на православната книга.
    През 2013 г. християнският свят отбелязва 1700 години от издаването на Миланския едикт и 1150 години от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий. Част от лекциите по време на тазгодишния форум са посветени на тези годишнини. Едното слово по време на откриването беше: „Значението на мисионерското дело на светите братя Кирил и Методий” от д-р Андрей Захариев – преподавател по философия в Пловдивския университет и журналист. В емоционално изказване г-н Захариев поднесе основната си теза, че след делото на светите братя езикът, на който се е говорело по това време, започва да се „разбира”. Започва да се чете и Евангелието и да се разпространява сред славяните.
    Дълго време беше отделено на приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил. Петнадесетата седмица е посветена и на нашия непрежалим архиерей, с когото се разделихме твърде рано.
    Спомени – колкото лични, толкова и общоизвестни, споделиха: проф. Валерий Алексеев – президент на Международния обществен фонд „Единство на православните народи”, протойерей Дончо Александров от храм „Св. Атанасий”, г-н Илко Раев, който познаваше митрополит Кирил много години, г-н Андрей Стамболи, познавал дядо Кирил от годините на следването му в Русия.
    Вечерта продължи с представяне на следващата книга от поредицата за руски писатели и поети и Православието. Единадесетата книга „М. А. Шолохов и Православието” е издание на Международния обществен фонд „Единство на православните народи”. След това по молба на отец Василий Шаган г-н Алексеев разказа за обстановката в Сирия, във връзка с множеството срещи, които е провеждал с депутати от европейските страни и архиереи от Антиохийската църква.
    Последният гост за вечерта беше прот. доц. Вадим Леонов от Православния Свято-Тихоновски хуманитарен университет. Той представи своята твърде интересна книга „Основи на православната антропология” и изнесе лекция: „Предназначението на човека по отношение на Бога, ближните и околния свят и преодоляването на петте разделения”. В нея той говори за това, че човек трябва да преодолее „разстоянието”, например между Небето и Земята, и така да достигне до Бога. Това е била една от основните задачи на Адам при Сътворението.
    Вечерта завърши с голям интерес към предлаганата литература и разговори с гостите.

Вторник 24. 09. 2012 Седмица на Православната книга - 2013
    Вторият ден на Седмицата на православната книга започна с откриването на фотоизложба „Светогорски картини” във фоайето пред зала „Пленарна” на Община Варна. Снимките са от пътуването на група общественици, ученици и работещи в ДПЦ „Св. архангел Михаил”, които пътуваха за поклонение до Света гора, осъществено по споразумението за сътрудничество между Варненска и Великопреславска св. митрополия и Община Варна. Сътрудничеството между Църквата и общинските структури съществува от години във Варна и е първото по рода си за България.
    Вечерта продължи с лекцията на тема „Значението на православната антропология за православното образование” от прот. доц. Вадим Леонов. Той подчерта, че е нужно в различните области на обучението ни да има и различен подход.
    Добре е в дисциплините – точните и безличните – да се ползва един начин на преподаване. Там, където обаче науката засяга човека, е редно подходът да е съвсем друг - обърнат към човека. Темата беше много интересна и провокира множество въпроси. Отец Вадим отговори изчерпателно и точно.
    За аудиторията беше интересен и прожектираният руски документален филм „Чудото на вярата”, на филмово студио „Интересное кино”, с автор Анастасий Дадико.
    Интересът към книгите отново беше голям. А желаещите да чуят и прочетат повече неща, ще присъстват и на следващия – трети ден на Седмицата на православнат книга във Варна.

Сряда 25. 09. 2012 Седмица на Православната книга - 2013
    Както всяка година и при това петнадесето издание на Седмицата на православната книга интересът към представените книги и гостите е голям.
    Вечерта започна с представянето на книгите на Синодално издателство на Българската православна църква – „СПОДЕЛЕНО ЦАРСТВО. Хроника на чудесата при откриване мощите на Карейските мъченици от остров Митилини" и „Няма нищо по-добро от Божията воля” от св. Филарет Московски, „Отвъд смъртта” от архим. Василис Бакоянис. Книги, които безспорно всеки би трябвало да прочете.
    Следващият лектор беше отец Кривостой от Нишка епархия, който предаде извиненията и поздравите от Нишкия епископ д-р Йован (Пурич). Той прочете посланието: „1700 години от Миланския едикт – духът на едикта и сега е с нас!” на епископ Йован и покани всички на честванията, които се организират в Нишка епархия, по случай 1700 години от Миланския едикт. С благословението на Негово Преосвещенство еп. Йован о. Василий Шаган получи за ДПЦ „Св. Арх. Михаил” книгата „Човешкото лице на Бога” и диск с филма, заснет по книгата „Иконата” по сценарий и режисура на дякон Ненад Илич.
    Мария Иванова от издателство „Омофор” представи две от книгите „Завръщане към отците" и „Психологическото и религиозното битие на човека", с които започва поредица за психологията и психиатрията в и във връзка с Православието. Книгите са на големия сръбски психиатър акад. проф. Владета Йеротич. Последният изнесе лекция на тема: „Какво би трябвало да променим в себе си”. Тя предизвика множество отзиви и интересни въпроси.
    Единият е много актуален за времето ни. Много от християните смятат, че не е редно да се ходи на психолог или психиатър, защото всичко може да се реши в Църквата. Възможно ли е християнинът да посещава психотерапевт, психолог или психиатър и как е в Сърбия? Академик Йеротич отговори много обширно и изчерпателно. Съвсем накратко – да, защото човек, както казва и Православната църква, е болен. И има нужда от лекар. И е нужно да се доверява на този лекар било то психолог, свещеник или някой друг специалист, ако това не е в противоречие с чистото православно учение и с православния начин на живот.
    Вечерта завърши с покана от протойерей Василий Шаган за посещение на днешната среща, която отново е с известен, но този път руски, православен психиатър, психолог, психотерапевт, к.м.н. проф. Дмитрий Авдеев. Той ще представи и част от своите книги, които са преведени на български.

Четвъртък 26. 09. 2012 Седмица на Православната книга - 2013
    Четвъртият ден на Седмицата на православната книга започна по-рано от обичайното с представяне на изданието на Двери “Учебно помагало по БЕЛ, Роден край и Час на класа за интеграция на християнството в 1 клас”. От години има тясно сътрудничество между Варненска и Великопреславска св. Митрополия и РИО-Варна и в този случай това пролича на практика. Представянето премина при голям интерес от страна на началните учители от града и региона. Протойерей Василий Шаган приветства учителите и напомни, че срещата се организира неслучайно на това място, където е било първото българско училище във Варна. Както в миналото, така и сега българите имат нужда от просвета на своя роден език в духа на християнските ценности.
    Лекцията на проф. Анестис Кеселопулос от Богословския факултет на Аристотелевия Солунски университет „Православният духовен живот и християнска нравственост, изложени в творенията на св. Никодим Светогорец”, предизвика голям интерес. Сред аудиторията св. Никодим Светогорец е сред най-почитаните отци на Църквата и изложението на проф. Кеселопулос предизвика множество въпроси, на които той отговори изчерпателно.
    Интересен подход бяха избрали от издателство „Омофор” за представяне на книгите „Православният възглед за душевните болести” от проф. д-р Дмитрий Авдеев, психиатър, психотерапевт, и „Мисли за женската душа” от Яна Беседина – лични истории и разкази за причините, поради които са решили да ги издадат.
    Относно „Светоотеческото учение за изцеляващото слово, психиатрията и лечението на душата” говори проф. д-р Дмитрий Авдеев, като сподели на достъпен език своя опит и наблюдения в практиката си като православен психолог и психотерапевт. Множество въпроси предизвика неговата тема за сътрудничеството между Църквата и психолозите, тъй като в България това е все още нова и недостатъчно коментирана тема.
    Отново имаше засилен интерес към предлаганата литература. Денят завърши с пожеланието от протойерей Василий Шаган за добра вечер и до нови срещи в петия ден на Седмицата на православната книга.

Петък 27. 09. 2012 Седмица на Православната книга - 2013
    Петият ден на Седмицата на православната книга започна с неформална среща и лични разговори, дори и консултации с проф. д-р Дмитрий Авдеев, православен психиатър и психотерапевт. Така организаторите се погрижиха за всеки аспект от здравето на човека.
    Продължението беше, както обикновено, в Пленарна зала на Община Варна, където свещ. Стоян Чиликов представи своята книга „Православната вяра и живот”. Той разказа за книгата си, в която по достъпен начин се обяснява как християнинът трябва да живее своята вяра.
    След това доклад на тема „Богословие на болката – Тайнството Болка” представи Анула Христова в качеството си на магистър по Християнска етика при Богословския факултет на Солунския университет „Аристотел”. Разгледана през призмата на православно-богословския поглед антропологичната темата за болката, като чисто човешко „качество” и стълба към светостта, беше в синхрон със следващото изложение.
    Гост на тазгодишното издание на форума беше акад. Владимир Лисичкин, президент на фонда „Светител Лука” и внук на светителя. Акад. Лисичкин разказа за своя дядо и представи последната (пета) книга, която е написал за него. „Военният път на Св. Лука Войно-Ясенецки” излезе от печат на български малко преди Седмицата на православната книга и предизвика огромен интерес. Той подари на храм "Св. Николай", гр. Варна икона на св. Лука Войно-Ясенецки от името на фонда „Светител Лука”.
    След това беше прожектиран документалният филм на Телекомпания „Сретение” „Архиепископ Лука Войно-Ясенецки”, с участието на Синодалния отдел за работа с младежта на Руската православна църква, сценарий Вадим Бандиленко и режисьор Татяна Тарасова. За съжаление светителят Лука, който е бил гениален хирург и чиито книги все още се ползват като учебни пособия, все още е малко познат в България, докато в Гърция, например, вече има храмове посветени на него.
    Вечерта завърши с аплодисменти и пожелания за нови срещи.

Събота 28. 09. 2012 Седмица на Православната книга - 2013
    Форумът продължи в събота в Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил” през целия ден. Имаше представяния на книги, прожекции на документални филми и множество приятни и вълнуващи срещи.
    Денят започна с представянето на новия православен сайт „Православен свят” - http://pravoslaven-sviat.org - от свещ. Стоян Флорентинов, който служи в новостроящия се варненски храм, посветен на първозвания апостол Андрей.
    След него своята книга, в която описва случки от личния си живот и вяра, представи г-н Ангел Радушев.
    Голям интерес предизвика срещата с монах Епифаний Милопотамски, автор на книгата „Кулинарното изкуство на Света Гора”. Той разказа за режима на монасите на Света Гора Атон, за молитвеното правило, богослуженията и двете трапези през деня. Едната е след Литургията, другата - след вечернята. По време на храна никой не разговаря, а слуша това, което се чете от един от братята. По този начин не се прекъсва молитвата. Монах Епифаний подчерта, че именно това е и смисълът на всичко, което се прави в манастира - молитвата да не прекъсва. Така от храма веднага се преминава в трапезарията, която се намира точно срещу него, и молитвата продължава. Тя е в основата на всичко, което се прави.
    Монах Епифаний показа с мултимедийно представяне магерница, трапезария, кухня, братската трапеза и още много интересни неща от кухнята (в буквален и преносен смисъл) на Света Гора. Разказа още за начина на приготвяне на зехтина и неговите лечебни качества, както и за виното, което приготвят за Св. Причастие и за свободна консумация.
    Денят продължи с изложението от д-р Надежда Савова „Хлябът в българската народна традиция и медът в нея като храна и лекарство” и с прожекцията на документалния филм „Иконата” – по книгата на Нишкия епископ д-р Йован (Пурич) „Човешкото лице на Бога”, сценарий и режисура дякон Ненад Илич.
    Вечерната лекция в съботния ден започна с прекрасния фоторазказ от д-р Надежда Савова „Православието в Америка”, която разказа за своите впечатления от срещите си в Америка.
    Слушателите бяха силно впечатлени и заинтригувани от архим. Хризостом Майдонис, протосингел на светата митрополия на Йерисос, Св. Гора и Ардамерион – Гръцка православна църква, който представи своята лекция „Познайте истината и тя ще ви направи свободни”. Истината според Православието не е идея, тя е Личност - Личността на Иисус Христос, Чийто пример трябва да следваме, за да се спасим.

Неделя 29. 09. 2012 Седмица на Православната книга - 2013
    29 септември (неделя) 2013 г. започна с божествена св. Литургия в храм „Св. Николай”, която заедно отслужиха архим. Хризостом Майдонис, протосингел на светата митрополия на Йерисос, Св. Гора и Ардамерион, прот. доц. Вадим Леонов от Православния Свято-Тихоновски хуманитарен университет – Руска православна църква, и прот. Василий Шаган.
    С богослужението се закри Седмицата на православната книга. Гостите от Гърция и Русия благодариха за поканата и топлия прием по време на форума и изразиха съболезнования и съжалението си за кончината на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.
    Всички участници и присъстващи останаха много удовлетворени от духовното съдържание и провеждането на форума.
    Празникът продължи с песни, хора и музикални изпълнения пред храм „Св. Николай” в рамките на една друга, традиционна за града, проява - Варненската седянка. За пореден път тази инициатива се провежда със съдействието на Община Варна в рамките на споразумението за сътрудничество с Варненска и Великопреславска св. Митрополия. В концерта с изпълнения взеха участие танцова школа “Колеви” и формация “Орфеони”. Въпреки дъжда, зрителите с удоволствие изиграха право хоро с професионалните танцьори.
    Пред храма имаше щанд и благотворителен базар на собственоръчно изработени реални макети на български забележителности и възрожденски градове, направени от децата и младежите от различните социални центрове и домове. Със събраните средства ще се подпомогнат дейностите в тези центрове.
    След това в Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил” се проведе „Варненска седянка”, на която участваха възрастни от Дома за стари хора „Гергана”, младежи от енорията на храм „Св. Николай”, деца от Дом „Гаврош”, младежи от Дневен център „Ривиера” и деца от "Карин дом".
    Към седянката се присъедини и д-р Надежда Савова от Хлебна къща „Св. Христофор”, която заедно с доброволци меси хляб, раздаван безплатно през целия ден.
    Завършекът на Седмицата премина в много радост, прекрасни срещи и оставя „вкус” на прясно изпечен хляб и добро приятелство.
    До нови срещи!
Седмица на Православната книга - 2013 Седмица на Православната книга - 2013 Седмица на Православната книга - 2013 Седмица на Православната книга - 2013

ГОСТИ НА ПЕТНАДЕСЕТАТА СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА
Свещенник Вадим Леонов завършва Техническия университет в Будапеща и Московския металообработващ институт. След това завършва Московската духовна семинария и Московската духовна академия. Защитава дисертация на тема: «Светоотеческото учение за човешката природа на нашия Господ Иисус Христос». През 1997 г., е ръкоположен в сан свещеник.

Проф. Валерий Алексеев е роден в Астрахан. Завършва Историческия факултет на Саратовския държавен университет „Н. Г. Чернишевски”, като защитава дисертация по история. Занимава се журналистика и научно-педагогическа дейност. Бил е съветник на председателя Руската „Дума”, председател на парламентарния Експертния-консултативен съвет за свобода на съвестта; едновременно с това се явява член на Комисията по въпросите на религиозните обединения при Правителството на Руската Федерация.
Защитава докторска дисертация по философия в Московския държавен университет „М. В. Ломоносов” на тема «Проблеми на държавно-църковните отношения през XX век». От 1994 г. преподава в същия университет, като професор. Политически съветник Международната междупарламентарна асамблея по православие към Съвета на Европа, почетен член на Императорското православно палестинско общество, от 1995 г. е президент на Международния обществен фонд „Единство на православните народи”, чиито основател е.

Проф. Владмир Александрович Лисичкин руски учен, основоположник на научната дисциплина прогностика. Физик, преподавател по история и обществознание, доктор на икономическите науки, професор. Депутат на Руската Дума (1993—1995). От 1999 г. - президент на фонда "Светител Лука". От 2008 г. – председател на Експертния Съвет по най-важните научно-технически и социално-икономически проблеми в Руската Дума.

Лиляна Джурович е една от най-четените съвременни сръбски писателки. Българските читатели я познават от романите й „Пауново перо” и „Петкана”. Критиката я определя като литературен феномен. Удостоена е с редица награди: шест „Златен бестселър”, три „Специален златен бестселър”, три „Хит либер”, „Кочичево перо” и „Кочичева книга” за високи постижения в съвременната литература. През 2007 г. Светият синод на Сръбската православна църква я удостоява за книжовния й труд с орден „Свети Сава”. Книгите й са издадени в Русия, Македония, Хърватия, Гърция, Чехия, Италия и Франция.

Академик Владета Йеротич е работил дълги години като психиатър и психотерапевт. От 1985, когато започва да се преподава тази дисциплина, е преподавател по пастирска психология в Белградския Богословски факултет. Той е и лектор към Пастирския консултативен център в Белград. Автор е на повече от 200 публикации в граничните области религия и психотерапия, философия и психиатрия. Изнасял е лекции по психиатрия, религия и литература във всички по-големи градове на Югославия. Изявява се успешно и като литературен критик.
Акад. Йеротич се занимава и с народопсихилогия, познат е като изтънчен анализатор на човешката психика. Най-голяма ценност представляват неуморните му усилия да сдобри психологията и религията, той е мисионер сред психолозите и посланик на психологията сред богословите. Ако осъществява успешен синтез и сътрудничество между тези две науки, то е защото самият той е приел християнството за своя лична позиция и начин на живот.

Д-р Светослав Риболов е преподавател по патрология в катедра Историческо и систематическо богословие, Богословски факултет, СУ „Св. Климент Охридски". Изучавал е класическа филология и богословие в СУ „Св. Климент Охридски" и в Солунския Аристотелев университет. Специализирал е в Ostkirchliches Institut Regensburg, Trinity College Dublin, American School of Classical Studies at Athens. Член е на съюза на елинистите в България, на международната асоциация на православните догматисти и на издателския борд на International Journal of Orthodox Theology (IJOT), Bamberg. Научните му интереси са в областта на антиохийската духовна традиция, мъченическата книжнина в древната Църква, христологическите възгледи на Теодор Мопсуестийски.

Д-р Андрей Захариев e роден е в София, възпитаник на НГДЕК “Св. Константин-Кирил Философ”, лауреат на специална награда на Фестивала за Православна музика Хайновка`91, Полша, доктор по философия в СУ “Св.Климент Охридски”. Пее в хор за църковнославянска музика "Юлангело", създаден като акапелно трио преди 11 г.

Свещенник Вадим Леонов Академик Владета Йеротич Д-р Светослав Риболов Д-р Андрей Захариев

Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved