Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Седмица на Православната книга - 2012
СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - 10-16 СЕПТЕМВРИ 2012 ГОДИНА
"КРИЗАТА КАТО ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ДУХОВНО ОБНОВЛЕНИЕ НА ЧОВЕКА И ОБЩЕСТВОТО”

    За поредна 14-а година във Варна ще се проведе международният форум за православна книжнина и култура, който включва срещи на духовници, автори, издатели и читатели на православна литература.
    За изминалите години проявата се ползва с авторитет в Православния свят и се очаква с голям интерес. Във време на ерозиране на жизнените духовни и нравствени ценности, на изменение и преоформяне на светогледа и житейските отношения на голяма част от обществото, ние православните християни, предлагаме да се осъществи дискусия за днешната духовна и икономическа криза. Тази година по време на Седмицата на православната книга ще се опитаме да й дадем един положителен поглед.
    Кризата е възможност за духовното обновление на човека, а оттам и на обществото. Предлагаме да видим по един различен начин света, в който живеем. Начин, който дава възможност за по-добър живот.
    Форумът се организира от 1998 г. с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил. Със срещите – на лекции, беседи и „на кафе и чай” - ние от Варненска и Великопреславска св. Митрополия, като основен организатор на “Седмицата на православната книга”, се стремим да продължим една традиция за църковна просвета и култура. Учениците на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, основали Преславската книжовна школа, писали и преписвали полезните за душата книги, и ние, като се опитваме да им подражаваме, предлагаме на варненската общественост такива книги.
    Елате, чуйте, вижте, прочетете!
    Благодарим на нашите съорганизатори, които толкова години съдействат за провеждането на форума: Община Варна, Международния обществен фонд „Единство на православните народи” и Балканския православен младежки съюз, хотел „Корал”, Фестивален и конгресен център „Варна”.

Първи ден – Понеделник – 10. 09. 2012 - Откриване на Седмицата на Православната книга
Седмица на Православната книга - 2012     В понеделник, 5 септември 2011 г. , в зала "Пленарна" на Община Варна беше открита Седмицата на православната книга. Тринадесет години проявата е част от културния живот на Варна и събира автори и издатели на православна литература от цял свят.
    Православни богослови, духовници, учители, общественици, жители и гости от страната и чужбина изпълниха в късния следобед Пленарна зала на община Варна, за да присъстват на четиринадесетото издание на Седмицата на православната книга. Много издатели от страната и автори на православна литература, гости, които ще участват в рамките на Седмицата на православната книга в кръглата маса, която е посветена на семейството, възпитанието, образованието и закрила на подрастващите ще излязат с определени документи към управляващите.
    Гости на тържественото откриване бяха Областния управител на Варна г-н Данчо Симеонов, г-жа Станка Димитрова - Директор на Дирекция култура и духовно развитие при община Варна, старши експерт Румяна Лазарова - РИО – Варна, много гости от страната и чужбина, жители на град Варна и областта.
    Слово за „История славянобългарская” от св. Паисий Хилендарски поднесе Силвия Димчева, учител от Варненска Търговска Гимназия „Г. С. Раковски” и ръководител на клуб „Ценности”, гр. Варна. Протойерей Василий Шаган предостави думата на Негово Високопреосвещенство митрополит д-р Кирил да открие „Седмицата на православната книга”. Той отправи приветствие и наставление към участниците в четиринадесетото издание на форума.
    Областният управител на Варна г-н Данчо Симеонов се обърна към участниците и гостите с думите „Духовното е това, което ще ни подпомогне на нас като индивиди и на нас като общество да излезем от тази криза. Приветствие от името на община Варна и кмета г-н Кирил Йорданов, поднесе Директорът на дирекция Култура и духовно развитие Станка Димитрова, с пожеланието да бъде и този форум толкова успешен, колкото са бивали и досегашните.
    Поздравителен адрес от името на Балканско Атонско Сдружение прочете Александра Карамихалева:. „Чрез книгата изпълнена с писани думи за Бога и Вярата, чрез слова, които са ни дар от Него-Бога Слово, читателят да бъде доведен до Христос и Неговата безкрайна любов към нас хората”. Г-жа Александра Карамихалева връчи поздравителния адрес от името на Председателя на Управителния Съвет и основател на Балканско Атонско Сдружение Андрей Кристов на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил.
    Начало на беседите постави Негово Високопреосвещенство митрополит д-р Кирил с неговата лекция: „История за мъченичеството и за свидетелстването на вярата”. Темата отдавна вълнува богословската общественост. Мъчениците от всички векове, от най-ранното присъствие на християнството до ден днешен, са истинско свидетелство за това как човек може за своето спасение да отдаде дори и живота си. Дали това е всъщност изход от кризата на човека и защо по този начин мъчениците са излизали от кризата, давайки своя живот за Христос? Изложението и авторовото изследване бе посрещнато с интерес и подбуждане към подвизи във вярата и благочестието за лично спасение и прослава на Бога.
    Протойерей Василий Шаган поднесе една извадка от едно изследване на Международна правозащитна организация “Open Doors”, която събира информация за преследванията поради вярата и оценява нивото на опасността за християните в различни страни от 1978 година. Те казват: „В днешно време в различни страни по света се подлагат на гонения 100 милиона християни. Не по-малко от 75% от всички преследвания по религиозен признак стават по отношение на християните. Всеки пет минути християнин умира за вярата. Всяка година 100000 християни биват убити за вярата си, в резлутат на нерелигиозни конфликти, без да се зачитат жертвите на граждански сблъсъци и войни. В една или друга степен християните се подлагат на преследване в 130 страни по света. Днес това е реалност.”
    Втората беседа бе на тема „Образът Божий и личността на човека”, изнесена от ректора на Института по християнска психология (Руска православна църква), протойерей Андрей Лоргус. Акцент върху „Основните истини: какво е човека, какво е личността” бяха залегнати в беседата на автора. Знанието и изясняването на този основен въпрос би вдъхновило мнозина християни да започнат личностното си възраждане.
    Изясняването на този въпрос бе разгледано в беседата на протойерей Андрей Лоргус, един от най-изявените антрополози и християнски психолози. Той е член на Съвета на европейското движение на християнска психология и антропология с много публикации и доклади. Организатор е на Първия руски институт по християнска психология и негов ректор. „Колкото и време да е изминало от учението на Светите отци, ценността на тяхното учение и днес е голямо. Аз възприемам своето призвание и смисъл на моя църковен живот, да свидетелствам за тази необикновена ценност на църковното учение. Една от тези ценности е християнското евангелско учение за човека. Нито една друга религия не учи за човека толкова, колкото евангелското благовестие”.
Втори ден – Вторник – 11. 09. 2012
Седмица на Православната книга - 2012     Лекция на тема: „Съдействието на Божията и човешката воля за спасението на човека” изнесе проф. Димитрий Целенгидис от Богословския факултет на Солунски Аристотелев университет. В нея той обърна внимание на това как човек може и трябва да насочи своята воля да търси и узнава Божията. По този начин да стигне до своето спасение.
    Вторият гост, също беше от Гърция: монах Моисей Светогорец, духовник на килията „Св. Иоан Златоуст” към скита „Св. вмчк. Пантелеймон” на манастира Кутлумуш, Света Гора – Атон. Той говори за „Смисълът на подвига в Христос и обновяването и възраждането на човека”. Много конкретен и ясен беше неговият отговор на зададеният след изложението въпрос за намирането и/или смяната на духовника. Монах Моисей поясни Православното учение, че човек си избира духовник, който му допада и не би било редно да го сменя. Не трябва да се ходи на изповед при различни свещеници и на един да се каже едно, на друг друго. Важно е да се знае, че всеки един свещеник измолва претворяването на Даровете и опрощава греховете. Не е нужно да се търси известен духовник. Всеки един свещеник може и прави нужното. А обикновено ние търсим популярните имена, за да кажем, че „Ето виждате ли, аз се изповядвам при еди кой си!”
    Вечерта завърши с думите на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил, че е хубаво всичко това, което се изрече тази вечер. Но е важно да си вземем поука от казаното и да го приложим в живота си. Защото едва тогава ще има смисъл от всичките слова!

Трети ден – Сряда – 12. 09. 2012
Седмица на Православната книга - 2012     Третата вечер на Седмицата на православната книга започна с представянето на новата книга на гл. ас. д-р Магдалена Легкоступ от Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” „Катехизическото учение на св. Кирил Йерусалимски”. Много емоционално и приятно авторката представи книгата и ни върна в първите векове на Църквата.
    Вечерта продължи Георги Тодоров, който представи своята книга за св. княз Борис: „Монахът – княз“. Авторът призова да се стремим да познаваме по-добре своята история, да не приписваме на светците дела, които не са вършили. Като визираше светеца монах-княз, той сподели, че св. Княз Борис е една от най-важните исторически личности за България и пример за нас, които днес - в периода на духовна и икономическа криза, се лутаме в търсенето на неоспорими авторитети.
    Беседа на тема: „Новомъчениците и тяхната прослава от Бога и канонизация от Църквата” изнесе архим. Хризостомос Майдонис, протосингел на Св. Митрополия на Арнея и Йерисос, Еладска православна църква. Той подчерта, че е важно за нас да издирваме и да почитаме новите мъченици, пострадали в името Христово, защото те са кръвта на съвременната Църква. Те са дали живота си за вярата и ние трябва да знаем за техния живот, да се опитваме да ги следваме в твърдостта на вярата.
    Срещата беше закрита от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит Кирил. Той продължи темата за новомъченичеството, като изтъкна, че отричането от Христос дори „привидно”, както са постъпвали някои от свещениците и архиереите в Русия по времето на комунизма, пак е отричане. Затова трябва да пазим вярата си и да не се срамуваме от нея.

Четвърти ден - Четвъртък – 13. 09. 2012
Седмица на Православната книга - 2012     В четвъртата вечер на Седмицата на православната книга бяха представени три нови книги. Госпожа Анула Христова от Синодално издателство представи новото издание на книгата на архим. Методий (Жерев) „Преподобни Иван Рилски”. Тя отбеляза, че архим. Методий е един от мъчениците за вярата в най-ново време. Той, заедно с архим. Серафим Алексиев, са родоначалниците на българската православна съвременна книжнина и книгоиздателство. Интересен факт е, че в книгата „Преподобни Иван Рилски”, архим. Методий отбелязва една теза, че преподобният отец е бил измежду момчетата, избрани от св. Княз Борис и пратени във Византия да учат, с цел по-късно да заместят гръцките свещеници в България.
    Втората книга представи нейният автор Бисер Божков. Тя представлява едно сериозно изследване върху „Опасността за обществото от окултните практики в съвременния свят”. Книгата се издава с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил. Подробно г-н Божков е описал множеството окултни организации и явления и тяхното пагубно въздействие върху душата на човека.
    Последна в представянето си за вечерта беше твърде полезната за нас книга „Суеверието на днешните християни” от йеромонах Висарион от манастира „Зограф”, Св. Гора, и йеромонах Йоан (Филипов). Днешните суеверия сред християните са описани пълно и задълбочено изяснени, като са отбелязани корените и развитието им. Освен че с много плам и увереност авторът представи книгата, той отговори и на множеството въпроси, които бяха зададени от аудиторията. Най-важното в практическото приложение на вярата ни според йеоромонах Висарион е мотивацията, с която извършваме молитвите си, както и приношенията, обетите, оброците, корбаните. Водещият мотив в тях ги прави спасителни и благодатни за нас, или ги превръща във вредни суеверни, магически и заклинателни религиозни действия, които нямат нищо общосъс св. Православие.
    Вечерта беше закрита от протоиерей Василий Шаган с топлина и сърдечна покана за участие в проявите на следващите дни на Седмицата.

Пети ден - Петък 14. 09. 2012 – Кръстовден
Седмица на Православната книга - 2012     В предпоследната вечер на Седмицата на православната книга бяха презентирани новите издания на Международния обществен фонд „Единство на православните народи” с участието на Президента на фонда, проф. Валерий Алексеев. Той представи юбилейния - десети том - от поредицата „Руските писатели и Православието”. Фондът прави дарение на Националната библиотека "Св. cв. Кирил и Методий" и на Столичната градска библиотека - два пълни комплекта на издадените досега книги от поредицата "Руските писатели и православието", в която са представени творби на Гогол, Тютчев, Лермонтов, Ахматова, Пушкин, Есенин, Шукшин (най-новият том) и др.
    Другата книга „Православието – диалози и лица” е сборник от интервюта и беседи, публикувани в списание "К единству", в периода от 1999 до 2012 г. В нея са събрани становища и позиции на видни личности, споделяли своите тревоги и надежди, свързани с обединението около Православието в периода от 1999 до 2012 г., публикувани на страниците на списание "К единству". Сред интервюираните са както представители на висшето духовенство - покойният патриарх на Москва и цяла Русия Алексий II, патриархът на Москва и цяла Русия Кирил, патриархът на цяла Африка Петър VII, католикос-патриархът на Грузия Илия II, католикос-патриархът на всички арменци Карекин II, така и политически лидери и държавни глави – бившият президент на Русия Дмитрий Медведев, президентът на Република Молдова Владимир Воронин, президентът на Република Кипър Тасос Пападопулос, режисьорите Емир Кустурица и Виктор Мережко, писателите Юрий Бондарев, Борис Костин, артистът Том Ханкс, спортистите Анатолий Карпов, Предраг Миятович, художници, депутати, бизнесмени. Всички те са обединени от едно - православната вяра и стремежа за отстояване на православните християнски ценности в съвременния свят.
    Българите в тази книга са Българският патриарх Максим (публикувано през 2004 г.), Варненският и Великопреславски митрополит Кирил (публикувано през 2005 г.), президентът Георги Първанов (публикувано през 2002 г.), генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова (публикувано през 2010 г.) и бизнесменът Сашо Дончев (публикувано през 2007 г.).
    След представянето на горните издания с изключителен интерес беше посрещнато изложението (допълнено със снимков материал) на гостенката от Полша Анна Радзукйевич, от Фондация «Княз Константин Острогски». Тя много живо и интересно разказа за историческото посещение на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил в Полша.
    След това бе прожектиран документалният филм „Светителят” – посветен на св. Киприан митрополит на Москва и на цяла Русия. Филмът разказва за великия духовен водач на XIV век и отвежда зрителите до най-важните места, свързани с неговия живот: родния му град - старата българска столица Търново, Килифаревския манастир, където приема монашество, и манастира "Света Троица" - последната обител на българска земя, където се е подвизавал св. Киприан. От Света гора филмовият разказ пренася зрителите в Солун и Константинопол. По-голямата част от филма е заснета в Москва - градът, станал символ на великото служение на митрополит Киприан. Документалната лента показва: Трисветителския хълм в Троицко-Новоголенищево, където е била извънградската резиденция на светеца, в която той развива богатата си книжовна дейност и където умира на 16/29 септември 1406 г.; Сретенския манастир, който той основава след посрещането на иконата на Св. Богородица Владимирска в Москва през 1397 г.; Спасо-Андрониковия манастир, чийто каменен храм съгражда със свои средства; гроба му в Успенския събор в Кремъл.
    За първи път пред широка публика се показват оригинални ръкописи на св. Киприан, които се пазят в Московската държавна библиотека. Заедно с руски и български учени и духовници във филма участва игуменът на Сретенската обител архимандрит Тихон, с когото авторът на филма Горан Благоев и операторът Христо Обрешков разговаряха на 30 септември 2006 г. по време на честванията на св. Киприан в Сретенския манастир. Негово високопреподобие подчертава не само ролята на светителя като основател на Сретенската обител, но и приноса му за издигането на Москва като обединителен център на руските земи.
    Документалният филм "Светителят" е продуциран от Българската национална телевизия със специалното благословение на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Светия Синод на Българската православна църква. Премиерата се организира със съдействието на Руския културно-информационен център в София, МОФ "Единство на православните народи" - Представителство в България, и Руското просветителско общество "Луч" в София, председателствано от г-жа Янина Алексеева.

Шести ден – Събота 15. 09. 2012
Седмица на Православната книга - 2012     Последният – шести ден на международния форум Седмица на православната книга, започна още сутринта с видеопрожекция на руския документален филм „Поясът на св. Богородица“, който предизвика голям интерес. След него имаше представяния на две важни за нашата история книги.
    „Сага за Балканската война. Дневник на свещеник Иван Дочев” със съставител и редактор доц. д-р Лизбет Любенова, от Института по история на БАН. Поради голямата си заетост доц. Любенова не можа да представи лично книгата. Спомени за дядо си, свещеник Иван Дочев, разказаха внучките му Мария Хитрова и Жулиета Пенчева. Те са запазили особена топлота и уважение за дядо си – духовник, пчелар (основател на първото пчеларско дружество в България), свещеник-фронтовак и не на последно място обичащ и обичан дядо.
    Втората книга - „Изповедникът на Левски” - беше представена от ст. н. с. д-р Христо Темелски, директор на Църковно-историческия и архивен институт, заедно с автора д-р Иван Иванов, уредник на музея „Луканова къща” в гр. Пирдоп. Господин Темелски подчерта усърдието и задълбочената работа на д-р Иван Иванов, неговия подход към разкриването на пълния и точен образ на един човек – духовник, възрожденец, книжовник.
    Малко по-късно в Градската художествена галерия на Варна бе открита изложба – живопис на тема „Дух и образ”. Протойерей Василий Шаган сподели радостта си от това събитие, като изтъкна, че хората на изкуството, в случая художниците, предават по различен начин Истината, Която е една. И тази Истина е нашият Бог. Той благодари за прекрасната организация, която се случи в много кратки срокове, на Диян Димитров – художник и куратор.
    Следобед бяха представени и книги на издателство „Омофор”: „Разговори с децата - споделянето на вярата” с автор монахиня Магдалена от манастира „Св. Йоан Предтеча”, Есекс, Великобритания, и „Детски цветослов – българска християнска проза за деца и юноши 1900 – 1944 г.” със съставител Венета Дякова.
    Вечерта представител на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил беше неговият викарен епископ Йоан, който на следващия ден оглави Божествената света литургия в катедралния храм „Св. Успение Богородично”, с която и беше закрит форумът.
    Професор Пламен Павлов започна своята тема, като сподели, че това е една от първите му професорски лекции – защото предния ден, в петък, Кръстовден, е защитил професорската си титла. Той представи новия роман на Мартин Ралчевски „30 паунда” и новата книга „Византия и византийският свят” от проф. Василка Тъпкова-Заимова, доц. д-р Димитър Димитров и проф. д-р Пламен Павлов.
    Лекцията „Българи – духовни водачи на други православни народи” предизвика голям интерес и множество въпроси. Беше отбелязано, че основно това са били хора през Второто българско царство, като св. Ефрем Печки, който двукратно е духовен глава на Сръбската православна църква, св. Киприан Цамблак, митрополит Московски, който е бил пръв митрополит на цяла Русия, и др. Важно е също, че свързващото звено между тях е това, че всички те са били носители на исихастката традиция.
    След това поради интерес от аудиторията и поради важната тематика и отсъствието на ценностни съвременни християнски издания за деца отново бяха представени книгите на издателство "Омофор".
    Последната изява в рамките на Седмицата на православната книга беше биографичният филм за Свобода Бъчварова „По особено жесток начин” – сценарист Владимир Ганев, режисьор Росен Елезов и оператор Пламен Герасимов. Филмът разтърси публиката с искрената изповед на нашата голямата българска писателка и киносценаристка, която почина на 27 юни тази година. Във филма тя разкрива изключително трудния си живот и компромисите, с които е трябвало да живее, след като от убедена ремсистка минава през тоталното отричане от идеите на комунизма, а в по-късния период от живота си се обръща към вярата.
    Протойерей Василий Шаган закри Седмицата на православната книга, като изтъкна, че е протекла много плодотворно, с много интересни лекции и с много важни решения и на Кръглата маса.

Съпътстваща проява: Художествена изложба „Дух и образ” в Градска художествена галерия – Варна от 10 до 30 септември
Гости на Седмицата на православната книга:
Седмица на Православната книга - 2012 Aрхимандрит Хризостомос Майдонис
- протосингел на Св. Митрополия на Йерисос, Света Гора и Ардамерио, отговарящ за темите, свързани с ересите и парарелигиозните учения. Той беше гост и на миналогодишната Седмица на православната книга, където изнесе доклад за делото и живота на св. Козма Етолийски.
Йеромонах Висарион - монах в българския светогорски манастир "Св. Георги Зограф" от 2003 г. Завършил е богословие в СУ „Св. Климент Охридски” и икономика в УНСС, специалност „Международни икономически отношения”. Духовно чедо е на игумена на Зографския манастир схиархимандрит Амвросий. Автор е на книгите „Петър Дънов и Ванга – пророци и предтечи на антихриста”, „Отзвукът” и „Суеверия на днешните християни”.
Протойерей Андрей Лоргус - Роден на 25 март 1956 година. През 1982 г. се дипломира във Факултета по психология на Московския държавен университет. Завършва Московската духовна семинария през 1992 г. През 1996 г. постъпва като преподавател по Православна антропология в руския Православен университет „Св. Йоан Богослов”. От 2003 г. е член на Съвета на Европейското движение по християнска психология и антропология, като на годишните симпозиуми редовно представя свои доклади. Автор е на над 30 научни публикации. През 2009 г. той организира първия руски Институт по християнска психология и е избран за негов ректор.
Монах Мойсей Светогорец - Роден в Атина през 1952 година. Монах е на Света гора от повече от тридесет и пет години. Той е иконограф, поет, житиеписец и писател. Автор е на над 50 книги и на повече от 1000 статии, преведени на различни езици. Участвал е в над 80 конференции. Бил е главен секретар на Св. Кинотис на Света гора. Вече двадесет години е редактор на светогорско списание „Протат”. От толкова време се подвизава в килията “Св. Йоан Златоуст” към скита "Св. Пантелеймон" на манастира Кутлумуш.
Професор Димитрий Целенгидис - преподавател по догматическо богословие в Богословския факултет на Аристотелевия Солунски университет. Участвал е в много конференции в Гърция и в други страни. Има множество публикации. Един от най-известните му трудове е свързан с приноса на св. Григорий Палама в исихазма - „Богословските основи на живота в Светия Дух”
Седмица на Православната книга - 2011 Седмица на Православната книга - 2011 Седмица на Православната книга - 2011

Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved