Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Седмица на Православната книга - 2010
СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - 06 - 12 СЕПТЕМВРИ 2010 ГОДИНА

06 септември - понеделник

В зала Пленарна на Община Варна се състоя откриването на поредната Седмица на Православната книга. Отец Василий Шаган обяви тазгодишния форум за открит и представи неговата тема, цел, специфика, разказа на присъстващите за поканените гости, книгите, които ще бъдат представени и мероприятията, които ще се проведат. Събитието бе открито от Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил. Областният управител на Варна, г-н Данчо Симеонов приветства присъстващите, като благодари за успешното взаимодействие между Църквата и местната власт.
Митрополит Кирил продължи с доклад на тема "Монашеството като форма за спазване на евангелските заповеди и преданието на църквата". Свещеник Йоан Карамихалев от храм "Св. София" гр. София представи пред присъстващите своята нова книга "Записки по православна християнска етика". Денят приключи с доклад на д-р Валентин Кожухаров, завеждащ мисионерския отдел на Великотърновската света митрополия.

07 септември - Вторник
Програмата на седмицата продължи с ежедневната изложба-базар на православна литература пред храм "Св. Николай". В 18:00 часа в Зала пленарна на община Варна, бе открита Конференция на тема: „Исихастката традиция и съвременния църковен живот” от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.
Лекция за „Св. Никодим Светогорец и тайнствата на Църквата” изнесе архиепископа на Прага и митрополит на Чешките и Словашките земи, който е гост за втори път на изданието на Седмица на православната книга. Програмата за деня приключи Игумен Петр (Пиголь) – завеждащ информационно-издателския сектор на Отдела за религиозното образование и катехизация на Руската православна църква.
Седмица на Православната книга - 2010 Седмица на Православната книга - 2010 Седмица на Православната книга - 2010 Седмица на Православната книга - 2010
08 септември - Сряда - Рождество на Пресвета Богородица
В катедралния храм-паметник на град Варна „Св. Успение Богородично” беше отслужена съборна св. Божествена Литургия. В нея участваха много почетни чуждестранни гости – архиереи, свещеници от братски поместни православни църкви и гости на Седмицата на православната книга, сред които архиепископа на Прага и митрополит На Чешките и Словашките земи, Негово Преовсвещенство Кремечугския и Лубянски епископ Тихон и др.
По време на светата служба дякон Тодор от село Стожер бе ръкоположен за свещеник от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. По програма от 18:00 часа, Седмицата на православната книга продължи с лекции. Архимандрит Йосиф – игумен на манастира Ксиропотам, Света Гора – Атон, говори за „Невидимата борба със страстите – очистването на вътрешния човек с молитва, покаяние и добродетелен живот".

09 септември - Четвъртък
На 09 септември 2010 г Седмицата на православната книга продължи както и преди, с книжен базар за православна литература пред храм "Св.Николай". По програма в зала „Пресцентър” бе открита Богословска конференция на тема: "Исихастката традиция и съвременния църковен живот”. Вечерта продължи с доклади: „Учениците на св. Григорий Синаит – св. Теодосий Търновски, св. Роман Търновски и Търновската книжовна школа и св. Ромил Видински” на Игумен Петр (Пиголь), завеждащ информационно-издателския сектор на Отдела за религиозно образование и катехизация на Руската православна църква.
Негово Преосвещенство Кремечугския и Лубянски Епископ Тихон – Руска православна църква продължи с „Религиозното образование в държавните училища в Украйна”, а Архимандрит доц. Никодим Скретас от Богословския факултет на Солунския университет с „Евхаристийното учение на св. Никодим Светогорец”.
Седмица на Православната книга - 2010 Седмица на Православната книга - 2010 Седмица на Православната книга - 2010
10 септември - Петък
Богословската конференцията на тема: "Исихастката традиция и съвременния църковен живот" продължи и на 10 септември 2010 г. отново в зала „Пресцентър” на на Фестивален и Конгресен център, град Варна.
Вечерта продължи с лекции на прот. проф. Василиос Калиакманис от Богословския факултет на Солунския университет и проф. Георги Мандзаридис, Богословски Факултет на Солунския университет след, което конференцията бе закрита от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

11 септември - Събота
На 11 септември 2010 г. Седмицата на православната книга продължи с представяне със съдействието на Генералното Консулство на Руската Федерация във Варна на дейността на Църковно-научния център „Православна енциклопедия” и на игралния филм „Поп” на режисьора Владимир Хотиненко за историята на Псковската мисия по време на Втората световна война.
На вечерната сесия в зала „Пленарна” в община Варна бяха представени изданията на Международния обществен фонд „Единство на православните народи”: „Лермонтов и Православието” от Сребрина Талева и „Православното единство – история и съвременност” от Денис Алексеев и: „Руските новомъченици и изповедници на вярата от 20 век” на свещеник Кирил Краснощеков от Саратовска епархия на Руската православна църква.

12 септември - Неделя
На 12 септември 2010 г. с празнична Света Божествена Литургия в Катедралния храм-паметник „Св. Успение Богородично” гр. Варна, участието на хор за източно-православно пение „Фенер”, гр. Мелник, с ръководител свещ. Владко Тасков и помощник Илия Тасков -бе закрито 12-тото издание на Седмицата на православната книга. Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил поздрави участниците и им пожела Божието благословение и закрила през всички дни на живота им, и до нови срещи през предстоящето 13-то издание през 2011 г.
Седмица на Православната книга - 2010 Седмица на Православната книга - 2010 Седмица на Православната книга - 2010 Седмица на Православната книга - 2010
Гости на Седмицата на Православната книга - 2010 г.
Митрополитът на Чешките и Словашките земи архиепископ Христофор
       Aрхиепископ Христофор e роден през 1953 г. в гр. Прага. През 1974 г. е ръкоположен за дякон, а по-късно и за свещеник. Завършва Православния богословски факултет в Прешов (1979 г.), Московската духовна академия (1984 г.) и Богословския факултет в Атинския университет (1987 г.). През 1985 г. в Троице-сергиевата лавра е постриган за монах с името Христофор. В 2000 г. след смъртта на блажения митрополит Доротей е избран за епископ Пражки.
       През 1951 г. Руската патриаршия дава на Чехия и Словакия статут на автономна църква, която е призната от Вселенската патриаршия от 1998 г. На 2 май 2006 г. епископ Христофор е избран за предстоятел на Православната църква в Чешките и Словашките земи. Тази Православна църква има около 30 000 вярващи в Чехия и 70 000 в Словакия. Двете държави днес са поели по отделни политически пътища, но православните общности в Чешката република и Словакия продължават да бъдат единни канонически. Църквата обгрижва също и около 250 000 легално живеещи там граждани на православни страни като румънци, руснаци, сърби, българи и гърци.
       Архиепископ Христофор е активен участник в многочислени богословски конференции, занимава се с научна и преподавателска дейност, има научна степен доктор по богословие и философия и владее перфектно гръцки, руски, английски и немски езици.

Митрополит Черногорски и Приморски Амфилохий (Радович), Сръбска православна Църква
       Митрополит Амфилохий (Радович) е роден е на 7 януари 1938 г. Завършва семинарията “Св. Сава” в Белград през 1962 г. Дипломира се към богословския университет на Сръбската Православна църква (СПЦ) в Белград. Във философския факултет на Белградския университет завършва специалност класическа филология. Продължава обучението си в Берн (Швейцария) и в Рим. По-късно защитава докторантура по теология в Атина, посветена на свети Григорий Палама (на гръцки език). Там приема и монашество. Йеромонах Амфилохий прекарва една година на Света Гора, откъдето го изпращат за преподавател в богословския университет “Св. Сергий” в Париж, в периода 1974–1976 г. От 1976 г. е преподавател по православна педагогика в Белградската Духовна академия „Свети Йоан Богослов”.
       През 1985 г. става епископ Банатски, а през декември 1991 г. е избран за митрополит Черногорски и Приморски, Зетско-Брдски и Скендерийски. По време на духовно-мисионерската си служба открива духовно-просветни центрове, създава църковни хорове, възстановява изоставени манастири и др. Владее руски, гръцки, италиански, немски и френски.

Епископ Кременчугски и Лубенски Тихон, Руска православна църква
       Светското му име е Николай Викторович Жиляков. Роден на 9 юли 1968 г. в гр. Коммунарске, Ворошиловградска област. В 1990 г. завършва Комунарския Горно-металургически институт. През 1989 г. получава звание лейтенант в Съветската армия. От 1992 г. е клисар в т. нар. Николски соборе, гр. Алчевск. Същата година е ръкоположен в сан дякон. На 13 май 1993 г. е постриган за монах с името Тихон в чест на св. Тихон, патриарх Московски и Всерусийски. На 22 май 1993 г. е ръкоположен в сан свещеник. През 1998 г. завършва Киевската духовна семинария и постъпва в Ужгородската богословска академия. През 2006 г. е назначен като щатен свещеник в храма „Почаевската икона на Божията Майка” в град Рубежное. Няколко години е водещ на ежедневното просветителско предаване «Источник», със съдействието на Алчевската Телерадиокомпания "Пирамида".
       От 2006 г. преподава "Християнска етика" за среднашколци от единадесет гимназии в град Рубежное. През 2008 г. с благословението на епископ Северодонецки и Старобелски Агапит започва да чете лекции в богословско-педагогическите курсове при Киевските духовни училища и Харковската духовна семинария. От 2008 г. е сътрудник към Отдела за религиозно образование и катехизация на Северодонецката епархия. На 11 януари 2009 г. е възведен в сан архимандрит. На 24 ноември 2009 г. с постановление на Свещения Синод на Украинската православна църква е избран за епископ Кременчугски и Лубенски. Хиротонисан е на 29 ноември същата година.

Свeщеник Кирил Краснощеков, Руска православна църква
       Кирил Краснощеков е роден на 17 септември 1972 г. в гр. Саратов. През 1992 г. постъпва в Саратовската Православна Духовна Семинария, а през 1996 г. завършва пълния курс на обучение. Кандидат на богословските науки. През 1996 г. постъпва в Санкт-Петербургската Духовна Академия. Председател на Епархийската комисия по канонизирането на подвижниците на благочестието от Саратовска епархия.
       От 2006 г. преподава "Християнска етика" за среднашколци от единадесет гимназии в град Рубежное. През 2008 г. с благословението на епископ Северодонецки и Старобелски Агапит започва да чете лекции в богословско-педагогическите курсове при Киевските духовни училища и Харковската духовна семинария. От 2008 г. е сътрудник към Отдела за религиозно образование и катехизация на Северодонецката епархия. На 11 януари 2009 г. е възведен в сан архимандрит. На 24 ноември 2009 г. с постановление на Свещения Синод на Украинската православна църква е избран за епископ Кременчугски и Лубенски. Хиротонисан е на 29 ноември същата година.

Свещеник Йоан Карамихалев, Българска православно църква
       Свещеник Йоан /Янчо/ Карамихалев е роден през 1957 г. в гр. Бургас. Завършил Духовната академия /сега Богословски факултет/ в София през 1986 г.. През периода 1993-1995 г. специализира в Източно-църковния институт и в Университета в Регенсбург, Германия.
       Дългогодишен преподавател по Омилетика и Християнска етика в Софийската духовна семинария "Св. Иоан Рилски" от 1986 г. до 2001 г., когато приема свещенически сан. Започва служението си в столичния храм "Св. Андрей Първозвани", а по-късно става свещенослужител в старинния храм "Св. София – Премъдрост Божия", където служи и днес.
       Автор е на множество проповеди и статии, публикувани в официоза на БПЦ „Църковен вестник” и в православни сайтове. Освен учебник по християнска етика за духовните семинарии „Записки по православна християнска етика” /1993, 2010 г./ издал е и сборник с проповеди „Изкачване на Тавор” /2006 г./, както и две книги с лирика – „Паралелни монолози” /1997 г./ и „Трохите от пейзажа” /2009 г./

Архиепископ Христофор Митрополит Черногорски и Приморски Амфилохий Епископ Кременчугски и Лубенски Тихон Свещеник Йоан Карамихалев

Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved