Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Седмица на Православната книга - 2007
СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - 3-9 СЕПТЕМВРИ 2007 ГОДИНА

ГОСТИ НА СЕДМИЦАТА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА
     Митрополит Амфилохий (Радович)
е роден е на 7 януари 1938 г. Завършва семинарията “Св. Сава” в Белград през 1962 г. Дипломира се към богословския университет на Сръбската Православна църква (СПЦ) в Белград. По късно защитава докторантура по теология в Атина. През периода 1974–1976 г. е преподавател в богословския университет “Св. Сергий” в Париж. След това постъпва като професор в богословския университет на СПЦ в Белград. През 1985 г. става епископ Банатски, а през декември 1990 г. е избран за Черногорско-Приморски митрополит. По време на на духовно-мисионерската си служба открива духовно-просветни центрове, създава църковни хорове, възстановява изоставени манастири и др.
     Монахиня Валентина (Друмева) е игуменка на Калоферския девически манастир „Св. Въведение Богородично” в Пловдивска епархия. Тя има дългогодишен педагогически опит в неделното училище към манастира. Автор е на много книги, стихосбирки на религиозна тематика, учебници по вероучение. Последните й издадени книги са: „Духовното благоухание на Рила” (очерци за Рилското подвижничество и благочестие според летописи и исторически документи), „Разкази за българските светии и за светиите, свързани с България”, „Мъченичество и подвижничество за Христа по българските земи” (кратки очерци въз основа на исторически и археологически проучвания), „Български свещеномъченици от най-ново време”, „Вероучение за деца”, „Вероучение за младежи”.
Митрополит Амфилохий (Радович) Монахиня Валентина (Друмева)

КНИГИ, КОИТО БЯХА ПРЕДСТАВЕНИ НА СЕДМИЦАТА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА
„Въплътилият се Бог” – празничен катехизис
Книгата „Въплътилият се Бог” следва богослужебния календар, създаден от Църквата преди много столетия. Богослужебният ритъм разкрива пред нас педагогическите похвати и умения на първите църковни учители. На практика те са успели чрез богослужебната периодизация да внесат християнски нотки в хронологическото време. Те са обогатили годишния цикъл, преодолявайки неговата проточена монотонност. Всеки сезон е в съответствие с откриването на неизследимата християнска тайна: всеки отделен ден хвърля нова светлина върху Разкриването. Това разкриване е явяване на Самия Бог, Който се открива пред всеки от нас. Всички ние познаваме този дар на Светия Дух: всяка година празниците Рождество, Пасха и Петдесетница увеличават познанието ни за Бога, обогатяват го с Неговото присъствие.
„Български свещеномъченици от най-ново време”. Игумения Валентина Друмева). Настоящата книга представлява сборник от кратки животоописания на свещеници и изповедници на Христовата вяра, претърпели гонения и смърт за нея в най-ново време (1944 - 1964 г.). Чрез нея се възстановява на народния спомен за най-доблесните и свети народни синове и дъщери, чийто живот беше премълчаван и споменът за тях – отхвърлян. Книгата е напълно изчистена от политически елемент, разглежда се духовната страна на събитията. Игумения Валентина Друмева: „Има хора, отдалечени от живота на Църквата, които смятат, че с разкриването на факти от този род се внася разделение, защото все още има хора, свързани със споменаваните събития. Те не знаят, че това се прави не с омраза и желание за мъст, а като дълг към Църквата”.
„За вярата и знанието” – дякон проф. Андрей Кураев. В тази книга дякон проф. Андрей Кураев системно и подробно разглежда въпросите за мястото и ролята на знанието и науката в живота на християнина, за същността на вярата като една от основните християнски добродетели и за взаимната връзка и правилното взаимодействие между вярата и знанието, между религията и науката, между ума и сърцето на човека – така, както това е утвърдено чрез Свещеното Предание в съборното съзнание на Църквата. Авторът убедително развенчава два противоположни мита. От една страна, това е митът за принципната непълноценност на вярата в сравнение със знанието и в частност – научното познание, защитаван от привържениците на „научния” материализъм. От друга – това е митът за мнимата ненужност или даже вредност на знанието във водещия към спасение християнски живот.
...Много хора обичат да твърдят, че истините на вярата са „противоразсъдъчни”. Това е вярно, но само в смисъла, че те противоречат не на разума, а на страстната обсебеност от разсъдъка, на сляпата увереност, че всичко на света е съразмерно лично с мен и моите интелектуални способности...
...Без умна аскетика човек няма да влезе в Божието царство, но пък на надяващия се само на своето (интелектуално) богатство ще му е по-трудно да влезе в него, отколкото на камила да премине през иглено ухо...
..."Християнството не задължава да бъдеш глупав". Простотата на сърцето в него е нужна - но простотата на ума е нежелателна. Нищетата на ума съвсем не е тъждествена на богатството на вярата. "Гносеомахията" съвсем не е упълномощена да представлява пълнотата на църковната мисъл...
Въплътилият се Бог Български свещеномъченици от най-ново време За вярата и знанието
„Православно вероучение за деца” и „Православно вероучение за младежи” - монахиня игум. Валентина Друмева. Представените книги са учебници, подготвени от игумения Валентина, която има дългогодишен опит като преподавателка по вероучение. Първият учебник е подходящ за деца до 12 години, а при необходимост и за по-възрастни. Предназначението му е детето да се запознае с православната вяра и да се насочи към църквата и домашната молитва. Уроците се състоят от вероучителна част и нравствена поука, дадена в достъпен вид като разказ от съвременния живот. Вторият учебник предлага по-задълбочено знание за вярата и е предназначен за младежи. Усвояването на тези знания може да послужи за утвърждаване на младите хора в света на православната вяра и да ги насочи към правилен и пълноценен християнски живот. Учебниците могат да бъдат използвани като памагала на преподавателя по вероучение.
„Последните времена или учението за последните времена според творенията на св. Игнатий Брянчанинов и св. Теофан Затворник” – Дарин Алексиев В настоящата книга се разглеждат възгледите на св. Игнатий Брянчанинов и св. Теофан Затворник за последните времена, обръща се внимание на онези техни мисли, които звучат особено тревожно, предупредително и достъпно. Днес съществува криза във всеки аспект на нашия живот. Светът загива материално и духовно. Как трябва да се живее в такива времена? Наистина ли сме се устремили към своя край? Действително ли ще дойде самоунищожението на отклонилото се от Пътя и Истината, и Живота човечество? Отговор на тези въпроси намираме в творенията на двамата св. отци. За съвременните християни е важно да познават православното учение за последните времена и вечната участ на хората. Тази литература за мнозина е непозната, но ние трябва да я четем, и то да я четем със сърцата си!
„Православно вероучение за деца Православно вероучение за младежи Последните времена или учението за последните времена според творенията на св. Игнатий Брянчанинов и св. Теофан Затворник

ДРУГИ ПРЕЗЕНТАЦИИ
Филмът "Остров"
на режисьора Павел Лунгин стана сензация на руския кинофестивал “Кинотавър”, както и на кинофеста във Венеция. Особеното в него е не само това, че цялото действие се развива в православен манастир, а че е посветен изцяло на православната вяра, покаянието и тайната на спасението. Без холивудски бюджет и католическа помпозност, “Остров” показва цялата дълбочина на православната духовност, заключена в покаянието и молитвата. Днес светът иска да види чудеса и зрелища, очаква Бог да разкрие силата си като лъв, забравяйки, че именно като агне Той принесе Себе Си заради нашите грехове. Филмът е едно свидетелство, че и днес, в 21-ви век, животът и думите на нашия Спасител Иисус Христос, благовестени от Православната вяра, са актуални както вчера, така и утре и до края на вековете.
"Четвероевангелие на цар Иван Александър" (The British Library, Add Ms 39627) е изключителна реликва на българския културен и духовен ренесанс от ХІV век и шедьовър на византийското изкуство. Ръкописът съдържа 367 ценностни миниатюри, създадени по оригиналната концепция на писмописеца Симон, който го проектира като творба от „ярки цветове, злато, диаманти и скъпоценни камъни, но заради вътрешното Божествено слово, проявление и откровение”. Тази амбивалентна идея е „защитена” в образ и символ убедително и с въображение от анонимните художници на този религиозен магнум опус, който настоящото факсимиле представя изцяло за пръв път, а онтологическата студия на Екатерина Димитрова е откривателско въведение в неговата иконография и радикално вписване в съвременния хевменевтичен дискурс.
Екатерина Димитрова - магистър на изкуствата - е преподавала, публикувала и изнасяла лекции по българска култура в университети в София, Делхи и Лондон. Тя е член на Дружеството за славистични и източноевропейски средновековни изследвания - Великобритания, и съпредседател на Българското царско научно дружество. Първата и публикация върху Четвероевангелието на цар Иван Александър, „The British Library”, 1994, е включена в представителната серия на библиотеката „Ръкописи в цветове”.
Остров Четвероевангелие на цар Иван Александър

ОБЩЕСТВЕНА ДИСКУСИЯ "ПРАВОСЛАВИЕТО И РЕЛИГИОЗНОТО БРАЗОВАНИЕ В ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНОТО УЧИЛИЩЕ” (4-5 СЕПТЕМВРИ 2007 Г.)
Първа тема
- "Религиозното образование в Европейския съюз" - обобщени изложения на представители от Полша, Литва, Румъния и Черна Гора за религиозното образование в тези страни
Втора тема - "Светско училище, светско образование и религиозно обучение и нравствено-етично възпитание"
Трета тема - "Религиозното образование в България през последните 10 години" - резултати от преподаването на СИП/ЗИП „Религия” и перспективи за неговото въвеждане като задължителен общообразователен предмет с възможност за алтернативен избор по гражданско образование – предмет „Етика”
Четвърта тема - "Конфесионално и неконфесионално преподаване на предмета „Религия” в светското образование" - нормативна уредба, учебно съдържание, учебни програми, обща методология на преподаването, учебници, учебни помагала и учители
Участници 1. Иван Колев - преподавател по философия във СУ „Св. Климент Охридски” и член на Обществения съвет по въпросите на религиозното образование към МОН
2. Прот. Теодор Стойчев - Обществен комитет „Православни ценности” – гр. Варна
3. Росица Станимирова - експерт в Парламентарната Комисия по човешките права и вероизповеданията
4. Парламентарна комисия по образование и науката към Народното събрание на Pепублика България
5. Панчо Василев - гл. експерт по „Религия” от Министерство на образованието и науката
6. Доц. Божидар Андонов - преподавател по религиозна педагогика в Богословския Факултет на Софийския университет и член на Обществения съвет по въпросите на религиозното образование към МОН
7. Магдалена Легкоступ - преподавател по методика на преподаването на предмета „Религия” в Православния богословски Факултет на Великотърновският университет
8. Г-н Коста Базитов - Директор на Дирекция „Образование” на Община Варна
9. Г-жа Николинка Даскалова - Началник на Регионален инспекторат по образованието
10. Прот. Силвестър Янакиев – храм „Св. София”, гр. Сливен
11. Десислава Пулиева – Център за религиозни изследвания и консултации към храм „Св. св. Кирил и Методий“, гр. София
12. Елизабет Хубанчева – учител по български език и литература от НСОУ "София"
13. Евгени Гюнов – експерт по „Религия” в регионален инспекторат по образованието, гр. Пловдив
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved