Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Седмица на Православната книга - 2006
СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - 2006 ГОДИНА

     Oт 15 до 21 май 2006 г. за седма поредна година във Варна се провежда “Седмица на православната книга”. Основна тема на тазгодишната Седмица е “Православната духовност в съвременния свят”. По традиция се провеждат срещи на широката аудитория с автори и издатели на православна литература от България и чужбина. Ще се осъществяват дискусии, както и по-тесни връзки между автори и читатели от различни православни църкви.
     Поканените официални гости и лектори разкриха своето виждане върху актуални въпроси от нашето съвремие, свързани с духовния живот на модерния човек, дейност на християните извън храма, отразяването на дейността им в медиите. Разгледаха се и две исторически теми – за първия досег на българите с християнството и приемането му от княз Борис.
     Както и в предходни години се проведе изложение на православна литература на руски, български, румънски, гръцки, сръбски и английски език. През цялата седмица автори и издатели представиха книги и списания на православна тематика и бяха на разположение на посетителите за въпроси по темата на тяхната работа.
     “Седмицата на православната книга” събира под егидата си християни не само от България, но и от други поместни църкви. Форумът дава възможност да се дискутират важни за обществото теми и предлага на хората да се запознаят с позицията на Църквата и това как тя реагира на най-болезнените въпроси на съвременния живот.
     Форумът се радва и на уважението и поддръжката на Община Варна, Международен фонд “Единство на православните народи”, “Балкански православен младежки съюз” (BOYA), Фондация „Покров Богородичен”, които за поредна година участват в организацията на този празник на християнската книга.
     Варненска и Великопреславска митрополия като основен организатор на “Седмица на православната книга” вижда в нея продължение на традицията за църковна просвета и култура, заложени от учениците на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, основали Преславската книжовна школа, а също така и на традицията на младежките и учителските събори в епархията, които са се провеждали по инициатива на приснопаметния Варненски и Великопреславски Митрополит Симеон.
     Да, ние нямаме отговори на всички въпроси..., а само на най - важните. На въпросите за живота и смъртта. За смисъла, целта, посоката и пътя. За щастието и скръбта. За истината. От сърце желаем да ги споделим с вас!... А начинът за това е единствен – чрез Словото Божие.
     Вие сте чели много; чели сте реклами, билбордове, плакати, сайтове, вестници, списания, книги и книжки... Затрупани сте с думи... Но ние не ви предлагаме още от тях. Книгите ни са различни, защото Словото за Живот е само едно. И именно Него ви предлагаме, като истинен отговор на истинските ви въпроси. Предлагаме ви нашия Бог и Господ, Словото Божие - Иисус Христос.
     Нашата книга е Православна! Защото Словото Божие не е от този свят. Светът не приема истината с добро око... Светът се стреми да я преиначи, да я омърси, омаловажи, обезсили, за да възцари над нас лъжата, а чрез нея – злото. Но Православието никога не е допускало това. Въпреки, че не може да опази света, то може да опази истината чиста и винаги го прави. Ние не само предлагаме живата вода на Истината; ние я предлагаме от извора. А изворът на Истината е Светия Божи Дух, Който обитава в тялото Христово – Неговата свята Църква.
     Търсите ли отговори на истинските въпроси? Желаете ли нашата помощ? Приемате ли нашето предизвикателство? Тогава - добре дошли при нас!

ПРОГРАМА
Понеделник - 15.05. 2006 г. - Откриване на Седмицата на православната книга, представяне на мултимедията “Евангелието на Живота” по светото Евангелие от Марк и на официалния сайт на Варненска и Великопреславска Света митрополия.

Вторник - 16.05. 2006 г. - Представяне на книгите "Православната духовност, кратко въведение" и “Една вечер на Света гора” от автора митрополит Йеротей Влахос от Еладската църква и от д-р Мариян Стоядинов- преводач и издател.

Сряда - 17.05. 2006 г. - Преполовение - Света божествена Литургия в Катедрален храм - паметник “Свето Успение Богородично”
„Православната духовност и съвременния човек” - лекция на Митрополит Йеротей Влахос от Еладската църква.
Представяне на епархийското списание „Среща” - бр. 3.

Четвъртък - 18.05. 2006 г. „Прабългарите и християнството” - лекция на проф. Божидар Димитров.
Представяне на книгата на Пол Евдокимов “Православието” от д-р Мариян Стоядинов, издание на издателство “Омофор” - София.

Петък - 19.05. 2006 г. „Ранното християнство при българите” - лекция на доц. д-р Пламен Павлов от ВТУ ”Св. св. Кирил и Методий”.
Представяне на книгата на Юлия Вознесенска “Моите посмъртни приключение” издание на храм “Св. Николай” гр. Варна и Идателство “Омофор” гр. София.
Представяне на книгата на протоиерей Александър Мен „Вестители на Божието Царство”, издание на издателство „Омофор” гр. София.

Събота - 20.05. 2006 г. Семинар на тема: "Православното книгоиздаване" с участието на издатели от България и чужбина.
„Публичността на църквата извън храма” - лекция на доц. Георги Лозанов председател на Българската медийна коалиция и Завеждащ катедра “Печат и книгоиздаване в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

ГОСТИ НА СЕДМИЦАТА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА
Божидар Димитров
Божидар Димитров е популярен български историк, доктор на историческите науки. Роден на 3 декември 1945 г. в гр. Созопол в семейство на бежанци от Източна Тракия. През 80-те години на XX в. е допуснат да проучва архивите на Ватикана, което може да се оцени като голям успех в епохата на т.нар. "Студена война". Директор на българския Национален исторически музей /НИМ/. Като такъв има задочен конфликт с президента на република България Петър Стоянов по повод връщането в Зографския манастир на черновата на "История славянобългарска", написана от отец Паисий Хилендарски. Като член на Висшия партиен съвет на БСП в края на 2005 г. Божидар Димитров се обяви открито против партията си. Той не подкрепи кандидатурата на социалистката Татяна Дончева за кмет на София и се застъпи за независимия кандидат Бойко Борисов. За това си действие той бе наказан със снемане от поста водач на групата на общинските съветници на БСП в София. Автор е на около 30 монографии и над 250 студии и статии в областта на българското средновековие и османския период. Специализирал е палеография в Париж. Водещ е на телевизионното предаване "Памет българска" по Канал 1.
Георги Лозанов
Георги Георгиев Лозанов е роден на 26 април 1958 г. в София. Завършил е специалност "Философия" в СУ "Св. Климент Охридски" през 1982 г. Завеждащ-отдел "Теория и критика на фотографията" в списание "Българско фото" - 1983-89 г. Редактор и заместник-главен редактор на вестник "Култура" от 1989 г. Член на Съюза на българските журналисти. Доц. Георги Лозанов е дългогодишен преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация, Нов български университет и НАТФИЗ "Кр. Сарафов". Автор е на над 100 научни статии и студии в областта на теорията на комуникациите и медиите, културологията, философията и естетиката и на повече от 200 критически статии в областта на медиакритиката, литературната критика и изкуствознанието. Автор на осем телевизионни филма. Има над 100 участия в български и международни конференции в областта на медиите и философията; участва в над 30 проекта в областта на медиите, между които издаването и съставителството на сборниците "Медии и митове" и "Медии и преход", както и на поредицата "Четвъртата вл@ст". Единственият член на медийния регулаторен орган в България от самото му учредяване: член от президентската квота на Националния съвет за радио и телевизия, НСРТ, от декември 1997 до 2001 (юли-ноември 2001 е председател на съвета) и член на Съвета за електронни медии, СЕМ, от ноември 2001 г. до началото на 2004 г.
Митрополит Иеротей (Влахос)
Негово Високопреосвещенство митрополит Иеротей (Влахос) е роден през 1945 г. в Иоанина - Епир, Гърция. Завършва Богословския факултет на Солунския университет. Ръкоположен е за дякон през 1971 г. и за свещеник през 1972 г. Служил е в Атинската архиепископия като проповедник и отговорник за работата с младежта. Избран е и хиротонисан за митрополит на Навпакт и Св. Влас на 20 юли 1995 г. Няколко семестъра той преподава гръцки език и чете лекции по Павославна етика на студентите от богословския факултет „Св. Йоан Дамаскин” към Университета на Антиохийската патриаршия в Северен Ливан. Още от младежките си години той проявява особен интерес към Отците на Църквата. Работи известно време в манастирските библиотеки на Света Гора по преписването на старинни ръкописи. Специално се интересува от учението на Св. Григорий Палама. Изучаването на светоотеческите текстове и в частност на отците-исихасти от Добротолюбието, многото години изучаване на Св. Григорий Палама, общуването с монасите от Света Гора, дългогодишният пастирски опит - всичко това го довежда до съзнанието, че Православното богословие е наука за изцеляването на човека и че владеещите непсиса отци могат да помогнат на съвременните неспокойни хора, обременени с много вътрешни и екзистенциални проблеми. В тази връзка той е написал много книги, плод на пастирския му труд, сред които е за отбелязване книгата „Православна психотерапия”. Някои от тези книги са били преведени на много различни езици, като английски, френски, испански, руски, арабски. Чрез тези книги той предава Православния дух на Добротолюбието на неспокойния и неуравновесен съвременен човек. Това е причината те да предизвикват такъв силен интерес у читателя.
Доктор Мариян Стоядинов
Гл. ас. д-р Мариян Богоев Стоядинов е роден на 28 март 1964 г. в Бяла Слатина. Завършва Духовната академия в София през 1991 г. Защитава докторат в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” през 2000 г. От 1995 г.е преподавател по Догматическо богословие в катедра „Библейско и систематическо богословие” към Богословския факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. През 2003 г. става заместник-декан на факултета. Президент на BOYA (Балканска младежка православна асоциация) от основаването на организацията през 1997 г. От 1997 г. е главен редактор на издателство “Праксис”. Автор и водещ е на предаването “Иконостас” на Нова телевизия.
Пламен Павлов
Пламен Павлов е роден на 12 юли 1958 г. в с. Пейчиново, Русенско, в семейство на учители. Завършва история във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ (1978-1982). Работи като учител и научен сътрудник към Института по история към Българската академия на науките. От 1984 г. е преподавател по история на Византия и средновековните балкански държави във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Доктор по история, доцент, автор или съавтор на около 140 научни и научнопопулярни студии, книги, учебници, енциклопедии, художествена литература. Сред тях по-известни са “Кратка история на българския народ“ (1993 г.), „Кой кой е в средновековна България“ (1994 г.), „История на България (VII в. — 1947 г.)“ (1995, 1998 г.), „Българите и османското завоевание (краят на XIII в. — средата на XV в.), „Хронологична енциклопедия на света“ (1995 г) и много други. Консултант и съсценарист на поредица документални филми, излъчени по БНТ в периода 2000—2003 г. В периода 1998–2002 г. Пламен Павлов е председател на Държавната агенция за българите в чужбина. Стиховете му са печатани в алманах „Янтра“, алманах „Светлоструй“, сп. „Септември“, в. „Учителско дело“, „Светлик“ — месечно приложение към в. „Борба“ (1989), „Литературен вестник“ (1990), сп. „Участие“, Стара Загора (1997), в. „Литературен форум“, (2000), сп. „Везни“ (2002), предстои излизането на поетичен сборник във Варшава, в който са включени стихотворения на Пламен Павлов, преведени на полски. „В мрака на предчувствието“ е първата самостоятелна стихосбирка на Пламен Павлов

КНИГИ, КОИТО ЩЕ БЪДАТ ПРЕДСТАВЕНИ НА СЕДМИЦАТА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА
"Православната Духовност" - Архимандрит Иеротеос Влахос
Гръцка, първо издание, 1992
© Мариян Стоядинов, превод, 2005
© Издателство ПРАКСИС, 2005
Съдържанието на тази книга е едно кратко въведение в православната духовност. То не изчерпва темата, а представлява само един увод, в областта на църковното предание. „Длъжен съм да отбележа, че смисълът на понятието "духовност" в Православната църква се изразява по-коректно от фразата "духовен живот", защото тук не става дума за някакво абстрактно състояние - както разбира духовността западното богословие - а за енергията (действието) на Светия Дух в човека. В тази книга използваме понятието "духовност" в един условен смисъл, така че, подлагайки го на анализ, да определим мястото му в православното предание и да очертаем различието му от всяко друго разбиране за духовност. По този начин, от една страна, търсим среща със съвременния човек, който е свикнал с думата "духовност" и в същото време, конкретизираме значението на тази дума от православна гледна точка.” (от автора)

"Нашата вяра" - Архимандрит Серафим Алексиев

Книгата „Нашата вяра” е издадена с благословението на Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Идеята за поредния тираж е на екипа, който работи в канцеларията на митрополията. Подготовката отне дълго време, тъй като редакционния колектив искаше да осъвремени езика, да илюстрова изданието с православни икони и картини и да го допълни, като не нарушава идеята и смисъла на книгата. Тя се е превърнала в настолно четиво, справочник на православния християнин и прекрасен подарък по различни поводи.
Допълнителните материали в това издание са:
1. Ставрография – изяснение на най-разпространените в България видове кръстове, техния произход и символика.
2. Иконография на Иисус Христос - типология на икони; най-известните в България икони.
3. Иконография на Света Дева Мария - типология на икони; най-известните в България икони.
Екип, който работи по издаването на книгата:
- Мария Стойкова – редактор;
- Рита Шаганене – превод от руски;
- Десислава Илиева – коректор;
- Явор Георгиев, Светла Георгиева – дизайн.
Книгата се издава от Варненска и Великопреславска митрополия.

"Моите посмъртни приключения" - Юлия Вознесенская
Руска, първо издание
Превод: Венета Дякова
Редактор: Албена Копринарова
Фотография на корицата: Пенко Скумов
Предпечат: Омофор Печат: Артграф Издателство ОМОФОР
"Моите посмъртни приключения" е повест-притча, образно разказваща за онова, което ни очаква след смъртта. В удивителните и понякога страшни приключения на главната героиня в задгробния свят, на читателя се откриват духовни истини, пазени от Православната църква. Какво представляват митарствата на душата, които ни очакват след смъртта, какви изкушения ни дебнат - за всичко това разказват "Моите посмъртни приключения" – събрани безценни зърна от духовната мъдрост и опита на много хора.
ЗА АВТОРА
Юлия Николаевна Вознесенская, е родена през 1940 г., емигрира от Съветския съюз през 1980 г. Днес съдбата и е тясно свързана с Леснинския женски манастир "Света Богородица". Леснинската женска обител на Пресвета Богородица е във Франция (Провемон, Нормандия) и принадлежи към Задграничната Руска православна църква, макар да е основана през 1885 г. с благословението на оптинския старец преподобни отец Амвросий Оптински в Белски уезд на Гродненска губерния, близо до село Лесна, където тогава се е намирала чудотворната Леснинска икона на Божията Майка. През 1915 г. манастирът е бил евакуиран навътре в Русия, а след Октомврийската революция - отначало в Сърбия, а през 1950 г. - във Франция. Ю. Н. Вознесенская е автор на множество повести и романи, между които "Пътят на Касандра или Приключения с макарони" (2002 г.). За творбите си "Моите посмъртни приключения" и "Пътят на Касандра..." през 2003 г. Юлия Вознесенская получава званието "Най-добър автор на годината" на конкурса "Православната книга на Русия". За пръв път повестта "Моите посмъртни приключения" е публикувана от издателската група "Лепта" през 2000 г.

"Православието" - © Павел Евдокимов
Руска, първо издание
© Андрей Романов, преводач, 2006
© Издателство „Омофор”, 2006
Редактор: Венета Дякова
Богословска редакция: Мариян Стоядинов
Коректор: Милка Панайотова
Православието може да се мисли само „на колене”, молитвено, с чувство на дълбоко смирение и собствено недостойнство пред величието на неговата тайна. Оттук и езикът на всеки „разказ” за Православието трябва да бъде съзвучен на своя тайнствен, мистичен предмет, да бъде вдъхновен от молитвата, чувството за духовна хубост и светлина, или казано накратко, да въвежда в тишината на молитвеното, безмълвното деяние. (от автора)
ЗА АВТОРА

Павел (Пол) Николаевич Евдокимов (1901-1970) е православен богослов, професор в Свято-Сергиевския богословски институт в Париж, автор на многобройни трудове, сред които „Достоевски и проблемът за злото” (1942), „Жената и спасението на света” (1958), „Тайнството на любовта” (1962), „Етапи на духовния живот” (1964), „Богословие на красотата” (1970). Роден е в Петербург през 1901 г. в аристократическо семейство. Ученик в Кадетския корпус, често посещаващ манастири, Павел Н. Евдокимов отрано е възпитан в двустранната дисциплина на воин и монах. През 1918 година започва да изучава богословие в Киев. След драмата на революцията и гражданската война е принуден да емигрира и скоро попада първо в Константинопол, а по-късно във Франция, където се установява окончателно. Студент от първия випуск на Богословския институт, основан в Париж през 1925 г., Павел Николаевич Евдокимов е един от първите ученици на отец Сергий Булгаков, професор по Догматическо богословие и декан на института до смъртта си през 1944 г. От 1959 г. до преждевременната си смърт през 1970 г. Павел Николаевич преподава Нравствено богословие и е един от най-видните представители на института и глашатаи на Православието в западния свят. Сред класическите трудове за Православието, излезли на западните езици, книгата на Павел Николаевич Евдокимов (†1970) "Православието" заема достойно място. Издадена през 1959 г., тя е съществен принос към богословското творчество на "парижката школа" и донася на автора си степента доктор по богословие в Парижкия богословски институт "Св. Сергий".

"Вестители на Божието царство" - Протоиерей Александър Мен
Издательство Советско-Британского совместного предприятия СЛОВО/SLОVО
Москва. 1992
© Н. Ф. Григоренко, Москва, 1992
© Добринка Савова-Габровска, преводач, 2005
© Издателство "Омофор", София, 2006
Тази книга е за библейските пророци от Амос до Рecтaврацията (VIII-IVв. пр. Хр.). Пророците са най-трудни за тълкувателите на Библията. Рядко на света са се появявали хора като тях, до такава степен устремени към бъдещето; на провиденциалния им взор е било дадено да преодолее преградата на времето и образът на Божия Помазаник е бил за тях жив, почти осезаем. Пророците и днес за нас са предвестници на Истината. Те са постоянните спътници на човечеството; гласът им звучи навсякъде, където се почита Библията; ликовете им ни гледат от тавана на Сикстинската капела и от стените на староруските храмове; поети преразказват словата им, музиканти се вдъхновяват от тях, а в тревожния век на световни войни призивите и предупрежденията на пророците звучат така, сякаш са казани днес. Но основното им значение не е в това. Те са ни скъпи като учители на вярата и живота. Псалмите, химните и пророчествата, в които тези велики боговидци са въплътили вътрешния си опит, вече над двайсет и пет века намират жив отклик във всяко религиозно сърце.

Мултимедийна презентация
С благословията на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил за тазгодишната Седмица на православната книга в Духовно-просветния център на митрополията към храм „Св.Архангел Михаил” е изготвена мултимедийна презентация по Евангелието от Марк.
В съгласие с темата на седмицата – „Православната духовност в съвременния свят”, презентацията има ясно изразен мисионерски характер. Тя е насочена към съвременните хора и е приспособена към техния начин на възприемане на света - оформен от реклами, билбордове, електронни средства за масова информация и комуникация. Младите хора са особено податливи на тяхното влияние. Презентацията придава на Свещеното писание достъпна форма, привлекателна за тях. Целта е да се провокира интересът на младите към Евангелието, тъй като то пряко засяга техния забързан и тревожен живот.
Безспорна е истината, че както телесното, така и духовното здраве са еднакво необходими за хармоничния и пълноценен живот на човека, както и на всяко човешко общество. Единственото правилно лекарство за съвременното ни общество е Евангелието, което е Слово за Живот. Младите хора са особено важни; те са опората, силата и бъдещето на обществото, те са неговият живот. Именно по тази причина подготвената презентация е насочена основно към тях.
Въпреки това, нуждата от четене на самото Евангелие нито отпада, нито намалява; ето защо през Седмицата на православната книга по време на всяка презентация Евангелието по Марк безплатно ще бъде раздавано на слушателите.
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved