ГЛАВНА
ДО 2016 Г
ПРАВИЛНИК
ОРГАНИЗАЦИОНЕН СЪВЕТ и КОМИСИИ
НОВИНИ
НОВИНИ ДО 2016 Г
КОНТАКТ
СТРОИТЕЛСТВОТО НА НОВИ ХРАМОВЕ ВЪВ ВАРНРНСКО СЕ УВЕЛИЧАВА - 28 06 2010
       С всяка изминала година строителството на нови храмове във Варненската и Великопреславска Света митрополия се увеличава. Това заяви за радио „Фокус” – Варна Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил. В момента се изграждат едни от най-големите църкви в страната – „Св. Прокопий Варненски” във Варна, голяма църква в Шуменско и още на някой места в Североизточна България.Митрополит Кирил отбеляза, че миряните от областта участват с доброволен труд и дарени средства в изграждането на църквите. Наблюдават се и случаи, в които лица от друго вероизповедание са правили дарения и са помагали със строителни материали за построяването на църква в района.Варненският митрополит отбеляза, че строежа на църкви в района може да бъде сравнено с храмостроителството на един от най-видните български владетели през Средновековието Св. Княз Борис Михаил. „Въпреки, че по неговото време ги няма бляскавите победи на бойното поле от времето на сина му цар Симеон Велики, градежът на храмове му отрежда достойно място в националната ни история”, посочи д-р Кирил.
Цялото интервю


ВАРНА НЕ Е СТОЛИЦА, НО НЕ Е И ВТОРИ ГРАД - 10 04 2010
Ваше Високопреосвещенство, открихте нов православно-християнски просветен център, защо са важни за Българската православна църква такива инициативи?

       - Всеизвестно е колко е важна винаги информацията, особено в наши дни, когато има най-голяма активност и на електронни медии. Човек трябва да получава колкото се може повече информация. Господ Бог, когато създава човека, той му дава първата заповед – да се усъвършенства, разбира се – умствено, нравствено, телесно. Особено децата, за да получат една основа, върху която да градят своя морал, своя мироглед, те трябва да познават православно-християнската вяра и вече на тази здрава основа да градят всичко останало. Православната вяра изгражда в човека преди всичко позиция, изгражда здрави, морални личности. Православно-християнският изграден човек, във всеки един момент от живота си знае как да постъпва, какво да направи, за да посрещне някои предизвикателства, въпроси да разрешава, или пък и проблеми. В същото време той избягва тези стресови ситуации, в които се раждат и различни заболявания, страдания. Защото човек, когато се лута, когато няма здрава позиция, той не знае как трябва да постъпи, какво трябва да прави и именно тогава изпада в такава стресова ситуация и се явяват съответните последствия. Докато е жив, човек трябва да се усъвършенства, и особено по отношение на православно-християнските добродетели, естествено – и професионално. А заедно с това – и социална дейност да има, да се подпомагат тези, които имат нужда от това.
Цялото интервю

ВАРНЕНСКИЯТ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ Д-Р КИРИЛ ЗА СЕДМИЦАТА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - 13 09 2009
Ваше Високопреосвещенство, завърши Седмицата на православната книга. Този уникален форум се провежда вече 11 години и се утвърди не само във Варненска епархия, но и в Бъгария като място за международни срещи. С какво се отличи, според Вас, изданието тази година?

       - Слава Богу, че и тази година успяхме да проведем отново този международен, но най-важното, всеправославен форум. Представянето на православни книги и свързаните с тях беседи, общувания, контакти са много важни, тъй като обогатяват взаимно всеки участник и присъстващ. За православния християнин основен център на литургично-благодатен, просветно-културен и социален живот е енорията. Но той не може и не трябва да се затваря само в тази рамка, защото няма да е истински православен. Трябва да общува с християни от други енории, от други духовни околии, от други епархии и от други поместни православни църкви, което правим по време на Седмицата на православната книга. Така се осъществява на практика единството на светото Православие - това, което изповядваме в Символа на вярата: да вярваме в Една, Света, Съборна и Апостолска църква.
Цялото интервю

ВЪВ ВАРНА ЦЪРКВАТА ИСКА ПРАВОСЛАВЕН ЦЕНТЪР С ХОТЕЛ
Интервю на Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски Митрополит д-р Кирил за вестник "Позвънете" - 20 януари 2009
Слав Велев: Ваше Високопреосвещенство, има ли намерение Варненската епархия да построи нещо мащабно на някой от своите имоти?

       - Разбира се, ние бихме построили всичко, което е нобходимо за нормалната дейност на Българската православна църква. В това число искаме да създадем условия за младежите. Те да имат центрове, където да могат да се събират и обсъждат православната вяра. Тези места ще се отразят изключително благоприятно за обогатяване на тяхното духовно развитие. Благодарение на подобни центрове децата ще уплътняват времето си и ще се абстрахират от опасните за тях заведения. Ние ще се постараем да откликнем на нуждите на всички, които имат нужда, не само на младежите, но и на децата и старците. В избора си дали да направим защитени жилища, или някакъв друг тип социални заведения, ние ще се ръководим от нуждите на социалните групи в неравностойно положение. Варненската и Великопреславска митрополия има план, в който постепенно да подготви реализацията на тези идеи.
Цялото интервю

АКО НЕ ПРОДАВАМЕ ИМОТИ, МАНАСТИРИТЕ ЩЕ РУХНАТ
Интервю на Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски Митрополит д-р Кирил за вестник "Стандарт" - 23 октомври 2008
Кръстина Маринова: Ваше Високопреосвещенство, обнадежден ли сте за развитието на религиозен туризъм у нас след проведения форум във Варна?

       - Всяка подобна среща обогатява духовно участвалите в нея. Това е разликата от обикновените бизнес форуми. Защото ако двама души си подарят по една ябълка, за всеки от тях остава по една. Но когато обменят идеи, мнения, позиции, всеки придобива една или повече идеи в повече.
Цялото интервю

НЕОБХОДИМ Е ПО-ГОЛЯМ ДИАЛОГ МЕЖДУ ЦЪРКВА И ДЪРЖАВА
Интервю на Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски Митрополит д-р Кирил за Радио "Фокус" - 25 декември 2007
Фокус: Напоследък отново се заговори за въвеждане на вероучение в училище. Как според Вас би могъл да се реализира такъв проект?

       - Управляващите, от които зависи въвеждането на вероучение, трябва да разберат, че вършат престъпление спрямо българския народ. Знае се, че повече от 85% от българите са православни християни. Ролята на правителството, на Народното събрание и изобщо на управляващите е да осигуряват изпълнението на правата на всеки един българин. В това число и правото на религиозно образование. Да престанат да се крият зад формулата „светско образование”. Светско образование означава, че то се субсидира от държавата. Никой няма право да лишава българите от религиозно образование. Това според мен е голямо престъпление и нарушение на Конституцията. И трябва най-после да си изпълняват задълженията, ако се смятат православни християни и българи.
Цялото интервю

ИНТЕРВЮ НА НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ВАРНЕНСКИЯТ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ Д-Р КИРИЛ ВЪВ В-К "ДУМА" - 07 АВГУСТ 2007
Силвия Николова: Ваше Високопреосвещенство, защо и лятната сесия на Светия Синод не обсъди и не прие дата за свикването на Шестия църковно-народен събор? Според Устава на БПЦ той трябва да се провежда на всеки пет години, но този период отдавна е просрочен.

       - Въпросът за свикване на Шестия църковно-народен събор се разглежда на всяка сесия от заседанията на Св. Синод от момента на влизането в сила на новия Закон за вероизповеданията. Възложено бе на комисии да обсъдят възможните промени, изменения и допълнения в Устава на Българската православна църква. Предстои да се вземе решение за най-основните въпроси от устройството на Българската църква и тогава Св. Синод ще вземе решение за свикването на поредния Църковно-народен събор.
Цялото интервю

РАБОТИМ НА ИШЛЕМЕ
Варненският и Великопреславски Митрополит д-р Кирил пред Вестник "Новинар", 08 03 2007 г.
Велислава Панова: Какво се случва напоследък с църковните ценности? На форума по сигурността в София разказахте как църквите у нас се ограбват, а извършителите не се залавят?
       - Сега, както знаете, много неща са оставени на самотек. Или по-скоро на отговорността на отделните институции. В това число и Българската православна църква е изправена пред недотам правилната ситуация сама да се справя с всички проблеми. И с връщането на имотите, не е нормално 10-15 г. да водим дела. След като не са ни върнати 50% от имотите, изобщо от имуществото на българската църква, независимо какво е, ние не можем все още да го организираме както трябва. В това отношение пък държавата изобщо не ни е върнала нито едно социално заведение. За печатницата например...Още в самото начало на прехода държавата можеше да ни ги върне, но за съжаление тогава стана разколът. Президентът Желю Желев тогава го каза: всички институции са тръгнали да воюват. Затова не се въведе и вероучението, което е много важно. И това е най-големият грях на държавата.
Цялото интервю

БЯЛОТО БРАТСТВО ВДИГНА ПИРАМИДА НАД МАДАРСКИЯ КОННИК
Варненският и Великопреславски Митрополит д-р Кирил пред Вестник "Монитор" - Това е оскверняване на храма, 15 12 2006 г.
       - Независимо, че това са само основи на православен храм, приспособяването му за нуждите на друга вяра представлява оскверняване на този храм. Тази църква някога е била действаща, сега разрушена, но това не означава, че може всеки да прави с нея каквото си иска.
Цялото интервю

ТЪРГОВЦИТЕ НЯМАТ МЯСТО ОКОЛО ХРАМА
Варненският и Великопреславски Митрополит д-р Кирил пред Вестник "Дума", 12 12 2006 г.
Петър Маринов: Ваше Високопреосвещенство, по повод изгонването на търговците от градинката край Светия синод в столицата искам да попитам как стоят нещата около храмовете във Варна?
       - Това са неща, които се отнасят до съответните кметски управи, тъй като собствеността на терените за сега се водят като собственост на съответните общини, те все още не са върнати на църквата. Ще ви дам пример с Варна - цялото каре в центъра на Варна включващо сградата на митрополията и катедралния храм "Свето Успение Богородично" е било собственост на Варненската митрополия, което и до ден днешен не е върнато. Една част от площта е заета от сегашния площад "Св. Кирил и Методий" без всякакво обезщетение. На практика църквата не може да се разпорежда с пространството между сградата на митрополията и катедралния храм. Нещо повече - парадоксално е, но е факт, че бившият областен управител Яни Янев - сега депутат от НДСВ, е актувал като държавна собственост самата земя върху която е изградена църквата "Св. Никола". Подобно е положението и в Шабла, където местният храм се води за общинска собственост. Да не говорим за случая с манастирската сграда край Преслав.
Цялото интервю

МЯСТОТО НА СВЕЩЕНИКА Е СРЕД ДЕЦАТА В УЧИЛИЩЕ
"Докато има православие, има български народ" - Митрополит Климент (Васил Друмев)
Отец Стоян Махлелиев от Катедралния храм "Свето Успение Богородично" пред Вестник "Атака" - 5 декември 2006 г
Мария Стоянова: Ваше Благовенство, в писмо до в-к "Атака" Вие се застъпихте за въвеждането на Вероучение в българското училище. Ще споменете ли отново някой главни основания за това искане?
       - С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит д-р Кирил, във Варненската епархия се поде активна кампания за въвеждането на учебния предмет "Вероучение". Организираха се много форуми, дискусии, включително и национална конференция под мотото "Да възпитаме децата ни в православна вяра и нравствени добродетели". От тази конференция, която беше на 4 септември т.г, ние съвместно с Общината и Регионалния инспекторат по образованието - Варна, не сме преставали да настояваме пред институциите, че предметът "Вероучение" е превантивната мярка срещу агресията и другите негативи в обществото ни
Цялото интервю

ИНТЕРВЮ НА ВАРНЕНСКИЯ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ Д-Р КИРИЛ ЗА bTV
"Тази сутрин", 17 10 2006 г.
Николай Бареков: Представям ви нашия гост в студиото ... Ами да започнем от този повод, за който преди малко си говорихме с вас - получихме съобщение, че днес, така, в разгара на предизборната битка ще имате среща с хората от "Атака". Доколко е вярна тази информация?
       - Има желание за среща, но... особено в случая смятам, че Българската православна църква няма защо да вземе отношение. Тя го е показала това със своята дейност. В състава на клира има и представители на цигани. Във Варненската епархия ние имаме детска градина със 120 деца, половината от които са циганчета, така че за нас няма значение кой към каква етническа група принадлежи. Ние се стараем във всичко да проповядваме словото Божие, да ги приобщаваме към православната Христова църква.
Цялото интервю

ГОСПОД ПОМАГА, КОГАТО ЧОВЕК ТЪРСИ ПОМОЩТА МУ
Негово високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил пред вестник "Черно море", 18 08 2006 г
Татина Младенова: Ваше високопреосвещенство, през летните месеци направихте няколко пътувания. Участието Ви в срещата на лидерите на световните религии в Москва за нас, миряните, е интересно. Бихте ли разказали за впечатленията си?
       - От 3 до 5 юли в Москва се проведе срещата на лидерите на световните религии. Тя бе с особено значение, защото бе във връзка с предстоящата среща на Г-8. На високо ниво, както разбирате, протекоха разговорите. Целта на нас, духовниците, бе да се предложат на политиците теми, да се посочат проблеми, на които е необходимо в днешно време да се държи. Защото политиците много често отбягват някои въпроси, по други трудно се съгласяват. А те трябва да обърнат внимание на проблемите, които съществуват в света, които засягат народите, по които е необходимо да се вземат мерки. И имам сведения, че много добре е възприето предложението ни, което оформихме и предоставихме. Защото религиозният, духовният живот, животът в Църквата засяга целия свят, докосва се до абсолютно всичко в живота на отделния човек. Проблемите са пред нас. Тероризъм, насилие, бедност, проблеми в семейството - за тях всички религии са загрижени, а те, изпитанията, за съжаление са навсякъде, без значение в коя страна, на кой континент. Духовната просвета също е голям проблем. И по време на срещата в Москва, а и после, след някои разговори, разбрах колко дълбоко е вникнал Путин в живота на вярващите.
Цялото интервю

СВЕТИЯТ СИНОД ГЛЕДА НА НЕЩАТА СТОПАНСКИ
Някои от владиците защитават офшорки
Варненският и Великопреславски Митрополит Д-р Кирил пред в-к "Монитор" - 27 06 2006 г
Павлина Живкова: Митрополит Кирил, защо и лятната сесия на Светия синод не определи дата за свикване на Шестия църковно-народен събор, който се отлага от миналата година?
       - Причината е същата. Както миналия път, и сега Негово Светейшество е в болнични. Той свиква синода, той насрочва заседанията. Той трябва да е здрав, за да се свика църковно - народен събор. Най - малкото не е уважително да правим събор без него, след като това не е толкова наложително и търпи отлагане.
Цялото интервю

РАЗПРОСТРАНИТЕЛИТЕ НА ЧУЖДИ ДУХОВНИ УЧЕНИЯ ДОРИ НЕ ЗНАЯТ КАКВО ВЪРШАТ
Варненският и Великопреславски Митрополит Д-р Кирил пред в-к "Черно море" - 18 05 2006 г
Татина Младенова: Ваше високопреосвещенство, обикновено се плашим от думата секта, а се случва, поради незнание, в търсене на Бог, най-вече млади хора да попаднат под чуждо въздействие. Как да разпознаем сектантството?
       - Секта откриваме там, където няма духовенство, йерархия, свети тайнства. Щом те липсват, говорим за гражданска организация. За съжаление, някои си присвояват правото да се представят като църква.
Цялото интервю

АКО АПОСТОЛИТЕ ИМАХА ВЪЗМОЖНОСТ, БИХА ПРОПОВЯДВАЛИ БОЖИЕТО СЛОВО И ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ
Отец Дончо Александров, свещеник във варненския храм "Св. Атанасий" пред в-к "Черно море" - 18 04 2006 г
Олга Боева: Отец Дончо, какво трябва да притежава човек, за да се посвети на свещеническа служба?
       - Преди всичко трябва да се чувства призван. По различни причини някои млади хора продължават образованието си във висше училище, но самите те не са убедени, че това е техният избор. Завършват и започват професионална кариера, въпреки че не им идва отвътре. Такива хора са нещастни, колкото и материални средства да им носи работата. Но ако започнеш да учиш богословие, ти се посвещаваш на Бога, независимо дали ще станеш свещеник, или ще останеш мирянин. Свещенството е призвание и отговорност особено в наше време, когато сме свидетели на нечувани доскоро постижения в областта на комуникациите, но и на такова размиване на ценности. Когато свещеникът се изправи пред хората, а особено пред младите, той трябва да може да обясни нещата така, че те да го разберат.
Цялото интервю

ОБНАДЕЖДАВАЩО Е, ЧЕ НАПОСЛЕДЪК ИМА ГОЛЯМ ПРИЛИВ НА ВЯРВАЩИ В ХРАМОВЕТЕ
Варненският и Великопреславски митрополит Кирил в предаването "Метроном" на радио Фокус.
Бистра Варнева: Ваше Високопреосвещенство, как православните християни трябва да се подготвим за идващите светли християнски празници?

       - Като за посрещане на всички най-големи празници като Рождество Христово и Възкресение. Възкресение е най-великият празник за православието, защото е завършек на изкуплението на човечеството. Българският народ има достатъчно богата култура и духовност, но тя трябва да се предаде и на младото поколение, защото всяко едно нещо, което не се предава от поколение на поколение, то се забравя. Виждаме сега резултатите от отхождането от тези традиции, от забравянето на вярата. Когато човек няма твърдата основа на вярата в Бог, той не знае какво да върши, затова са и тези стресове, престъпления и бедствия.
Цялото интервю

ЦЪРКВАТА ИМА ПРАВО НА ПОЗИЦИЯ ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБЩЕСТВОТО
Свещениците трябва да проповядват, а не да правят само кръщенета
Варненския и Великопреславски Митрополит д-р Кирил във в-к "24 часа" - 29 05 2005
Даниела Стойнова: Ваше високопреосвещенство, вие подкрепихте категорично протестиращите срещу областен управител от ДПС. Това предизвика много коментари и се зададоха въпроси – защо църквата е излязла с позиция по този проблем и дали е редно тя да заема позиция по “светски дела”. Какъв е вашият отговор?
       - В България се говори за отделяне на църквата от държавата. Доста време тя беше в такова положение и все още е под влияние на атеистичния период. Според мен църквата не може да се изолира от обществото, защото тя се състои от християни и клирици. Нейно задължение е тя да се грижи за своето паство и при възникване на проблем да му помага, да заема позиция. Самият Господ Иисус Христос казва, че, който не се грижи за своите близки, в това число и по кръв, той е по-лош и от еретик. Именно заради това църквата ни заповядва и ни учи не само да обичаме ближния си, но и да му помагаме. Особено по важни обществени въпроси църквата винаги има какво да каже, затова тя не може да стои встрани от своето паство, когато то има нужда от нея.
Цялото интервю

МИСИЯТА НА ДУХОВНИКА Е ДА БЪДЕ НАВСЯКЪДЕ
Отец Стоян Махлелиев от Катедралния храм "Свето Успение Богородично" пред в-к "Черно море" - 2 12 2004 г
Татина Младенова: Трудно ли е на съвременния духовник?
       - Много. Живеем в атеистично време. Българинът е по-скоро традиционалист, отколкото вярващ. И свещеникът изпитва голяма трудност, когато трябва да формира мисленето на хората по отношение на вярата. В смисъл, че хората трябва да вярват в Бога и в съответния светия не заради това, че той е покровител на вината и на гроздето, например, а да вярват в него като духовен наш застъпник пред Бога. Традиционното надделява, а не вярата. Също така свещеникът трябва да се пребори и с много суеверия. Виждаме на всяка крачка по улиците хора, които продават всевъзможни муски, които са абсолютна шарлатания. Когато човек не е запознат с вярата, се поддава. Наблюдаваме друго негативно явление - безбрачието. Ние отиваме към Европа, но за съжаление вземаме само негативните неща. Безбрачието е едно от тях. Трябва да се разбере, че православният християнин, отивайки в църквата да се венчае, иска благословението на Бога за своето брачно съжителство. А българинът пристъпва в църквата не заради тайнството, а заради външното, видимото.
Цялото интервю
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2016 "Православни ценности" All rights reserved