ГЛАВНА
ДО 2016 Г
ПРАВИЛНИК
ОРГАНИЗАЦИОНЕН СЪВЕТ и КОМИСИИ
НОВИНИ
НОВИНИ ДО 2016 Г
КОНТАКТ
Символ на вярата
Десетте Божи заповеди
Молитви и Блаженства
Православни беседи
Православни песни
Църковни празници
Църковен календар
Кръщение и Венчание
На този ден

Храм "Св. прпмчк. Прокопий Варненски"
Седмица на Православната книга
Обучение по "Православни ценности и традиции"
Концепция за изучаване на "Вероучение"
Православен център за духовно обгрижване на наркозависими
Инициатива за духовност и култура
Обществени проблеми
Интервюта

Българска Православна Църква
Варненска и Великопреславска Света Митрополия
Варненска и Великопреславска Епархия
Други връзки

Спаси, Дари на...
Да помогнем на християнин!
За дарения
Всемирното Православие    Общественият комитет "Православни ценности" е създаден по инициатива на Варненския и Великопреславски Митрополит Кирил. Основните му цели са:
    1. Развитие и съхраняване на православните ценности и добродетели
    2. Изграждане на православни храмове и манастири, ведно със съпътстващата духовна и социална инфраструктура, в т.ч. - духовни центрове за работа с младежта, православни центрове за социално подпомагане на нуждаещи се граждани.

    Учредителното събрание бе проведено на 25 май 2004 година в залата на Духовно - просветния център "Свети Архангел Михаил". Участвуваха представители на повечето местни държавни, общински, военни, медицински, военномедицински, съдебни и други институции като прокуратура, висши училища, културни и обществени дейци, журналисти, юристи, банкери, бизнесмени и прочие. Интересът и съпричастността на всички бяха подчертани. Почувства се необходимостта от сътрудничество за активна дейност по отношение на православните ценности и обединяване на силите на отделните институции.

ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ С НОВ САЙТ
    Интернет страницата на Варненска и Великопреславска св. митрополия е с обновена визия и материали.
    В нея може да прочетете за история и бъдеще, актуални новини, снимки и видео от епархията. Историята на храмовете и координатите им можете да намерите в отделен сегмент. Енорийските дейности са описани в детайли. Документи и изявления за важни събития в епархията и държавата са достъпни в интернет пространството в удобен формат.
    Заповядайте на уеб адрес: http://www.mitropolia-varna.org/
ИКОНА НА СВ. ГЕОРГИ ЗА ПРАЗНИКА НА ГРАД ТАРАКЛИЯ
    Приключи поклонническото пътуване в Молдова, организирано от Духовно-просветния център "Св. Архангел Михаил" от Варна. Желанието на групата беше да участва в храмовия празник на град Тараклия на 6 май и да дари икона на св. Георги Победоносец на храма в знак на духовното единство с бесарабските българи и всички православни християни от региона.
    Подготовката за това събитие започна около месец по-рано с изписването на копие на чудотворната икона на св. великомъченик Георги-Зограф от варненски иконописец. След празничната литургия на Възкресение Христово, от град Тараклия пристигна църковна група, която отнесе иконата до манастира на св. Георги на Света Гора. Там копието беше приложено към образа на светеца, самоизографисал се по чуден начин, и беше осветена от игумена на манастира, дядо Амвросий.
    На 3 май 2016 г. – Светли Вторник, поклонниците от Тараклия се върнаха с иконата във Варна и участваха в Пасхалната света литургия в морския храм „Св. Николай Чудотворец”, след което отпътуваха за Молдова.
    С благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан група християни от Варна се присъедини към празника на гр. Тараклия. След официално посрещане на 5 май на площада пред кметството на града иконата, съпътствана от многолюдно шествие беше отнесена в храма и поставена на почетно място до св. мощи на св. Георги, св. Димитър и Тримата светители. Част от вярващите от града й се поклониха още същия ден при посрещането и на празничната вечерна служба.
    Празничната литургия на 6 май отслужиха митрополитът на Кишинев Владимир и епископът на Кагул и Комрат Анатолий, заедно с много свещеници от Бесарабия, а от българска страна – свещеноиконом Василий Шаган. Храмът беше препълнен с вярващи, които се покланяха на новопридобитата икона и на св. мощи.
    След празничната Литургия и официалния обяд в местния ресторант „Варна”, нашата група посети близкия женски манастир „Рождество на Пресвета Богородица”, обитаван от над 100 монахини от различни националности, а в следващите дни посети няколко села на бесарабски българи и гагаузи, столицата Кишинев и още два манастира.

ВСИЧКИ СЪОБЩЕНИЯ НА ПРЕСЦЕНТЪРА ДО 2016 ГОДИНА

НОВИНИ СЛЕД 2017 ГОДИНА
ХРАМ "СВЕТИ МЪЧЕНИК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"


Уважаеми дами и господа,
    Обръщаме се към Вас по повод строителството на новия православен храм “Св. прп. мчк. Прокопий Варненски”, който ще се намира на кръстовището на бул.”Сливница” и ул. „Отец Паисий”. Храмът е уникален сам по себе си, защото ще бъде първият построен от 100 години в гр. Варна, с прилежащ към него комплекс, развиващ духовно - просветна и социално - милосърдна дейност.
    Храмовият комплекс ще включва: параклис, многофункционална зала, детска занималня, стаи за обучение по иконопис, стаи за социални дейности, библиотека с интернет, галерия, социална кухня и лекарски кабинет.
    Работната копка на храма беше направена на 11 ноември 2008 г. от Варненският и Великопреславски Митрополит Кирил, Кмета на гр.Варна г-н Кирил Йорданов и Председателя на Общинския съвет гр. Варна г-н Борислав Гуцанов.
    Призоваваме Ви като родолюбиви българи и хора, милеещи за Варна, да изразите Вашата съпричастност към това богоугодно дело, като се присъедините към дарителите и истинските личности, които творят настоящето и бъдещето на нашия град.
    Вярваме, че всички заедно ще изградим новия храм на Варна и по този начин ще покажем на дело, че милеем и се грижим за утвърждаване духовните ценности в децата и младежите, както и на всички живеещи в красивата ни морска столица.

    Нашите набирателни сметки са:
ЦКБ АД – клон Варна

BIC: CECB BGSF
IBAN: BG43 CECB 9790 1080 6282 00 – в лева
        BG25 CECB 9790 1480 6282 00 – в евро
        BG87 CECB 9790 1180 6282 00 – в щатски долари
ДСК ЕАД – Варна
BIC: STSABGSF
IBAN: BG47 STSA 9300 0013 0895 88 - в лева,
        BG05 STSA 9300 0013 0898 59 - в евро
        BG15 STSA 9300 0013 0896 79 - в щатски долари

    Дарителска SMS кампания за събиране на средства за градежа на храма
    С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит Кирил на 29.07.2011 г. стартира национална дарителска SMS кампания за събиране на средства за подпомагане градежа на храм „Св. прмчк. Прокопий Варненски”. Мотото на кампанията е „Да изградим новия храм на Варна”.
    Всеки може да изпрати дарителски SMS с текст на латиница DMS HRAM на номер 17 777 (за абонати на GLOBUL, VIVACOM и M-tel) и така реално да осъществи своето дарение. Цената на един SMS е 1,20 лв. с ДДС.

    Призоваваме над Вас Божието благословение и оставаме Ваш в Христа молитствувател,
+ ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ХРАМА
СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА

„А който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която тече в живот вечен.” (Иоан 4:14)
„Господи, при кого да отидем? Ти имаш думи за вечен живот.” (Иоан 6:68)
„Тогава Иисус казваше на повярвалите в Него иудеи: ако вие пребъдете в словото Ми, наистина сте Мои ученици, и ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни.” (Иоан 8:31-32)
„Това ви казах, бидейки с вас. А Утешителят, Дух Светий, Когото Отец ще изпрати в Мое име, Той ще ви научи на всичко и ще ви напомни всичко, що съм ви говорил. Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши.” (Иоан 14:25-27)
„Аз им предадох Твоето слово... Твоето слово е истина.” (Иоан 17:14-17)
„И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин.” (Матей 28:19-20)

Седмица на Православната книга 07 - 15 септември 2015
Седмица на Православната книга 08 - 14 септември 2014
Седмица на Православната книга 23 - 29 септември 2013
Седмица на Православната книга 10 - 16 септември 2012
Седмица на Православната книга 05 - 12 септември 2011
Седмица на Православната книга 06 - 12 септември 2010
Седмица на Православната книга 07 - 13 септември 2009
Седмица на Православната книга 08 - 14 септември 2008
Седмица на Православната книга 03 - 09 септември 2007
Седмица на Православната книга 15 - 21 май 2006
Седмица на Православната книга 04 - 11 септември 2005

ОБУЧЕНИЕ ПО ПРАВОСЛАВНИ ЦЕННОСТИ И ТРАДИЦИИ
“Да не забравяме никога:
Има православие у нас, има и български народ. Няма православие – няма и български народ”

Митрополит Климент (Васил Друмев)
“Ако искате да предпазите детето си от наркотиците, престъпността и сектите и желаете да бъде добър, отговорен и стойностен човек, заложете на предмета “Религия” и извънкласната форма “Православни ценности и традиции”.

Повече информация
ПРОЕКТО - КОНЦЕПЦИЯ ЗА ОБУЧЕНИЕ ПО УЧЕБНИЯ ПРЕДМЕТ “ВЕРОУЧЕНИЕ” В ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНОТО УЧИЛИЩЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
    През многовековната история на България християнството прониква в социалния, културния и духовния живот на българите, определя веровата и културната принадлежност и очертава образа на българската държава.

    Днес всички сме свидетели на голямата духовна криза, която битува в нашето общество. Атеизмът засегна поколения наред. В годините на прехода също не можа да се намери вярната посока.
Пълният текст на Концепцията
ЦЪРКОВНА МУЗИКА
Детско - девически хор "Дебелянов" при СОУ "Димчо Дебелянов" и Катедрален храм "Свето Успение Богородично"
Отче наш - из литургията на Йоан Златоуст
Молитва - маестро Любомир Денев
Милост мира - маестро Блажер
Бъдни вечер - маестро Веселина Симеонова

Диригент - Веселина Симеонова
Съпровод - Марина Григорова
Солисти - Ивета Стоянова, Радостина Славова, Николай Григоров

Повече информация за хора
ИНИЦИАТИВА ЗА ДУХОВНОСТ И КУЛТУРА
    Създадена е на 21 12 2000 г, с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Подкрепена от 80 представители на варненската общественост. Инициативата се популяризира и реализира от общност на съмишленици, която обединява усилията на Варненската и Великопреславска Света Митрополия, Община Варна - Дирекция "Образование, младежки дейности и спорт", Демократичен съюз на жените, Младежки дом и Общински детски комплекс, в името на идеята за реализиране на позитивен процес на духовно развитие на децата и младежта, основаващ се на православно - християнските добродетели и нравствени ценности. Тя се ръководи и координира от екип, включващ представители на организаторите й. Отворена е като система и масова по характер. Участието в нея е доброволно (индивидуално и групово). То не е обвързано с условности.
Още за инициативата
ПРАВОСЛАВЕН ЦЕНТЪР ЗА ДУХОВНО ОБГРИЖВАНЕ НА НАРКОЗАВИСИМИ

    Православният център за духовно обгрижване на наркозависими е единствена по рода си организация в България, която денонощно обгрижва наркозависими младежи и използва православна методика в работата си. Енорията към храм "Св. Цар Борис" развива грижата за наркозависими и изпаднали в беда младежи от 1999 г. насам. В този смисъл Центърът съхранява уникален опит, съдържащ няколко годишни целенасочени усилия. Този опит се доказва всеки ден с изпълняването на постоянен и осъзнат християнски дълг към спасяването на човешки животи чрез православен път към Бога. Използваната православна методика в течение на няколко години се е превърнала в ценна духовна практика на обгрижване на зависими младежи. Центърът осъществява всекидневна теренна работа, която до този момент постига невероятни и категорични резултати. Обгрижването на наркозависимите в Центъра не се състои "просто в преодоляването на зависимостта", а в цялостна православна подготовка за по - висш християнски живот.

    Всеки работен ден в центъра е битка, която изисква в еднаква степен постоянство, любов и търпение, както и добър професионален опит. Към днешна дата от Центъра са излезли повече от 50 момчета и момичета в устойчива ремисия. Голяма част от тях станаха активни енориаши, което допълнително мотивира новопостъпилите.
Още за центъра
ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА ЕПАРХИЯ
    Епархията има 5 духовни околии:
Варненска, Шуменска, Проовадийска, Добричка и Търговишка. Център на епархията е гр. Варна
    През 1993 г., във връзка с 1100-годишнината от Преславския събор, на града бе възстановено древното име Велики Преслав, поради което на ІV Църковно - народен събор в гр. София през 1999 г. епархията получава названието Варненска и Великопреславска.
Повече информация за Епархията
История на Варненската епархия
    Варна е апостолска катедра. Според редица източници първозванният Христов Апостол Андрей проповядва Евангелието на нашия Господ Иисус Христос по цялото крайбрежие на Витиния, Понта, Тракия и Скития (J. P. Migne, PG, Athens, 1988, t. 2, с. 1191-1198).
    Във Варна (Odyssoupolis) той поставя за пръв епископ своя ученик Апостол Амплий (Vii ton agion, Athens, 1990, 141-142.. Bioi iwn agiwn, Qessalonikh), за когото Свети Апостол Павел казва: "Поздравете обичния ми в Господа Амплий" (Рим. 16:8). Според Антим Амасийски, Ап. Амплий е бил епископ във Варна от 56 - 59 г. Кога и как е пострадал, не е известно. Паметта му се празнува на 31 октомври.
    От втората половина на VІІ в. Одесос вече не съществува. С пристигането на прабългарите начело с хан Аспарух (681-701) напълно е унищожена ранновизантийската епископска мрежа. През ІХ - Х век с покръстването на българите отново се появява живот, като Варна все пак е архиепископия. През ХІІІ - ХІV в. Варна е епископия, след което е въздигната в митрополия.
    За пръв път изцяло българска Варна става през 1201 г., когато Калоян побеждава кръстоносците и завладява източните български земи.
Повече за историята на епархията

СВЕТИИ ВЪВ ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА ЕПАРХИЯ
    На територията на епархията са просияли и са се трудили още в древността известни Божии угодници:
    - Свети Апостол Андрей Първозвани.
    - Свети Апостол Амплий, Свети мъченици Инна, Пинна и Римма от Малка Скития, ученици на Свети Апостол Андрей Първозвани
    - Мъченици Максим, Теодота и Асклиада Маркианополски (305 - 311 г.)
    - Мъченица Мелитина, Маркианополска (310 г)
Информация за светиите от епархията
ХРАМОВЕTE ВЪВ ВАРНА

    Катедралният храм във Варна е строен 1882 - 1886 г. и е посветен на "Свето Успение Богородично" в чест на майката - императрица Мария. Северният престол е посветен на "Свети княз Александър Невски" в чест на Императора-Освободител, а южният на Свети Николай Мирликийски Чудотворец.
    Има много стенописи и икони на светии, почитани от Българската православна църква.
Още за Катедралата
    Във Варна има още четиринадесет храма и пет параклиса
Другите варненски храмове

ВАРНЕНСКА ДУХОВНА ОКОЛИЯ
    Във Варненската духовна околия има петдесет и осем храма
Всички храмове в околията
ДОБРИЧКА ДУХОВНА ОКОЛИЯ
    В Добричката духовна околия има шестдесет и два храма и два параклиса
Всички храмове в околията

ШУМЕНСКА ДУХОВНА ОКОЛИЯ
    В Добричката духовна околия има осемдесет и един храма и два параклиса
Всички храмове в околията

ТЪРГОВИШКА ДУХОВНА ОКОЛИЯ
    В Търговишката духовна околия има тридесет и пет храма и един параклис
Всички храмове в околията
ПРОВАДИЙСКА ДУХОВНА ОКОЛИЯ
    В Провадийската духовна околия има петдесет храма
Всички храмове в околията
МАНАСТИРИ В ЕПАРХИЯТА
    Действащите манастири в епаархията са три мъжки и два женски
    На територията на епархията има и два манастира-музеи
Информация за манастирите
ИКОНИ И СТЕНОПИСИ
    Във Варна и Варненско днес съществуват едни от най-старите икони в България. Най-старата икона в цяла България е керамичната икона на "Св. Теодор Стратилат" от ІХ в., намерена във Велики Преслав.
    За най-стара икона върху дърво, макар и неуточнено напълно, се смята една икона на Св. Богородица, открита под слой на друга такава в старинния храм "Успение Пресвятыя Богородицы" във Варна. Вероятно иконата е от ХІІ-ХІІІ век.
Още информация
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2016 "Православни ценности" All rights reserved