Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Трета Неделя след Пасха - на Мироносиците
Трета Неделя след Пасха - на Мироносиците
    Христос воскресе!
    Според богослужебния календар третата неделя след Възкресение е наименована на светите мироносици. Сред първите последователи и постоянни слушатели на Иисус Христос има и няколко жени. Този факт е необикновен, защото патриархалното еврейско общество през I в. не допуска жени да се учат на грамотност или да стават ученици на религиозни водачи. Тези жени се наричат “мироносици”, защото те на третия ден след кръстната смърт на Спасителя отиват на Неговия гроб, за да помажат с миро (благоуханно масло) Христовото тяло.
    Още информация ...
Да Помогнем на Лиза
Да помогнем на Лиза
   Здравейте, мили хора!
    Казвам се Лизавета Иванова и съм на 35 години. Преди 10 години бях диагностицирана с множествена склероза. От тогава до днес всеки мой ден е изпълнен с много борба и надежда за нормален живот! Но няма да се откажа, моля ви и вие да не се отказвате от мен!
    Благодарение на всички вас, аз стигнах дотук, но отново имам нужда да ми бъдете опора в моята битка!
    Спешно се нуждая от 27 000 долара, за да мога да продължа лечението си с вливане на стволови клетки в Истанбул.
    Мечтата ми е да водя нормален живот като проходя, моля ви да ми помогнете да я сбъдна!
    Още информация ...
Архиерейска света Литургия на празника на град Шумен
Архиерейска света Литургия на празника на град Шумен
   На 11 май 2019 г., чествайки паметта на светите равноапостолни братя Методий и Кирил, град Шумен отбелязва своя празник. По този повод Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в храм "Свети Три Светители" в съслужение с председателя на храма иконом Красимир Капитанов, протойереите Ивалин Славов и Иван Павлов, свещеник Пламен Марчев и митрополитския дякон Любомир Георгиев. Благолепният храм бе песенно украсен от благозвучните църковни песнопения, които бяха изпълнени от сборна група с диригент Тодор Тодоров. Присъстващите християни чуха посветените на деня апостолско (Евр. 13:7-16) и евангелско (Мт 5:14-19) четиво.
    Още информация ...
Между 11 и 24 май – опит за сближаване: образование и възпитание
Между 11 и 24 май – опит за сближаване: образование и възпитание
   Автор: иконом Василий Шаган. Дискусия в Регионална библиотека „Пенчо Славейков”, Варна, 19 май 2008 г.
    Ще се осмеля да приведа един пример от живота на св. Кирил, според житието му от св. Климент Охридски. Веднъж царският управник попитал Кирил: „Философе, бих искал да зная що е философия?” А той му отговорил: „Познаване на Божиите и човешките неща, което учи доколко човек може да се приближи към Бога и как чрез дела да стане образ и подобие на Оногова, Който го е създал”.
    Още информация ...
Алтернатива, май 2019
Алтернатива, май 2019
   Излезе от печат петият брой на „Алтернатива” за тази година. Темата на броя е най важната новина за света от две хиляди години насам – Христос воскресе! Пряко или косвено ще открием тази тема във всяка от статиите в броя. Започва с чудната вяра на жените мироносици, заради която те се удостоили първи да видят Възкръсналия. Продължава и в статията за достойнството на жената в християнството и равноценността й с мъжа в спасителния план на Бога за човека и света. Изгубва се там, където губим радостта, пренебрегвайки духовния живот.
    Още информация ...
Елате на протест
Елате на протест срещу Проекта за „Национална стратегия за детето 2019-2030 г.“
   Във връзка с Проекта за „Национална стратегия за детето 2019-2030 г.“ Светият Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия излезе с официално становище на 08.02.2019г., с което в по-голямата си част отхвърля категорично предложените нововъведения спрямо опазването на живота и здравето, защитата от насилие, възпитанието, развитието и отглеждането на българските деца.
    Още информация ...
Старозагорския митрополит Киприан
Изявление на Старозагорския митрополит Киприан по повод посещението на папа Франциск
   „... за мира на целия свят, за благопреуспяването на светите Божии църкви и единението им, на Господа да се помолим!“ (от Великата ектения)
    Обични в Господа братя и сестри,
    Посещението на Негово Светейшество папа Франциск в родината ни беше коментирано от много източници и автори, които често защитаваха дори и противоположни становища.
    Още информация ...
Да помогнем на Божидара да проходи
Да помогнем на Божидара да проходи
    Искам да Ви запозная с историята на нашата единствена принцеса Божидара, която ни е дар от Бога. На 26.02. 2011 година, няколко дена преди термина, тя се появи на този свят едва 1900 грама. Вместо да я гушна и да се радвам, останах с празни ръце. Цели три седмици тя прекара в кувьоз под лекарски контрол. След като ни изписаха, от родилното ни предупредиха да я водим на преглед ежемесечно до навършване на шестия месец.
    Още информация ...
Световният ден на Червения кръст и Червения полумесец бе отбелязан във Варна
Световният ден на Червения кръст и Червения полумесец бе отбелязан във Варна
    На 8 май 2019 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан присъства на празничното отбелязване на Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец, който води началото си от 1953 г. През 2019 година се навършват и 141 години от създаването на Българския Червен кръст. Събитието се проведе в Арт салона на Радио Варна, където г-н Илия Раев, председател на Областния съвет на БЧК във Варна, връчи червенокръстки отличия на заслужили деятели, доброволци и партньори на Червения кръст от град Варна и областта.
    Още информация ...
Св. апостол и евангелист Иоан Богослов
Св. апостол и евангелист Иоан Богослов
   Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).
    Чества се на 8 май, на 26 септември и на 30 юни (Събор на светите дванадесет апостоли). Успението му се възпоменава на 26 септември.
    Веднъж Господ Иисус Христос минавал покрай Генисаретското езеро. Видял двама братя – Яков и Йоан – да кърпят заедно с баща си Зеведей рибарските си мрежи. Призовал ги да тръгнат подир Него. Те оставили баща си, мрежите, кораба и тръгнали веднага подир Него. Оттогава те били непрекъснато със Спасителя.
    Заедно със Симон Петър те присъствали при възкресяването на Иаировата дъщеря, а също и при преображението Му на планината Тавор. Пак със Симон Петър двамата братя били най-близко до Богочовека в Гетсиманската градина, когато Той се молел с къврава пот преди страданията Си на Голгота.
    На Тайната вечеря Йоан седял до Господа, Когато Иисус Христос казал, че един от учениците Му ще го предаде, Йоан се облегнал на гърдите Му и Го запитал какво говори.
    Още информация ...
Още новини
Архив на новините - 2018
Архив на новините - 2017
Архив на новините - 2016
Архив на новините - 2015
Архив на новините - 2014
Архив на новините - 2013
Архив на новините - 2012
Архив на новините - 2011
Архив на новините - 2010
Архив на новините - 2009
Архив на новините - 2008
Архив на новините - 2007
Архив на новините - 2006
Архив на новините - 2004, 2005
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2019 "Православни ценности" All rights reserved