Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Светии
Светини
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

ВАРНЕНСКИ И ПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ СИМЕОН (1840 - 1937)
Митрополит Симеон           Произлизащ от чисто българско семейство по баща и в близко родство с рода на войводата Стефан Караджа, митрополит Симеон бива възпитан в духа на Словото Божие и християнските добродетели. Още в младите си години той проявява най - чисто благочестие и най - гореща ревност по Христовата истина и светата Правда. Своето детство и юношество той прекарва в родния си град Бургас, където получава и първоначалното си образование. Нови широки хоризонти му открива висшата наука в богословското училище в Халки, което способствува за интелектуалното му издигане и усъвършенсване.
          Там той бива обхванат от чувство за дълг и любов към народа си и още от ученическата скамейка се проявява като непреклонен негов защитник и неуморим борец за неговите права. За патриотичното му укрепване оказва влияние неговият съученик дякон Григорий, по - късно пръв български Доростоло - Червенски митрополит. Благодарение на последния става и срещата им с епископ Иларион Макриополски през съдбовната 1861 г. в Цариград.
          Плод на родолюбието на младежа са неговите статии във връзка с българския църковен въпрос, а след това и заставането в първите редици на народните водачи. Курса на училището завършва блестящо като първенец през 1863 г. По време на предприетото пътуване до Света Гора той бива приет за брат на Хилендарския манастир.
          За кратко време монах Симеон учителствува в българското училище в Цариград, след което поема пътя на домашен учител. През 1866 г. приема учителско място в гръцкото училище на родния си град в продължение на 3 години. През този период той живо участва с идеи в борбата за свободна, народностна българска църква. Голямото му родолюбие и богатата му богословска ерудиция привличат вниманието на бившия му учител - Видинския митрополит Антим и той го поканва за свой протосингел. Наскоро след това, на 28 февруари 1870 г., е издаден султанският ферман за учредяване на независима Българска църква, с което се осъществява дългоочакваната мечта на българския народ.
Още за Митрополит Симеон

ВАРНЕНСКИ И ПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОСИФ (1898 - 1988)
Митрополит Йосиф           Роден в китния подбалкански градец Севлиево през 1898 г. той израства в благочестиво християнско семейство. Жаждата му за придобиване на знание го отвежда в Софийската духовна семинария, която завършва през 1921 г. Междувременно приема монашество в Рилската света обител. При откриването на Софийския богословски факултет продължава образуванието си в него, за да отиде и се върне след това от Черновиц (Австрия) с научните звания лисансие и доктор на богословието. Известно време специализира във Виена и Париж.
          Оценявайки богословската му подготовка, Св. Синод го назначава за преподавател в свещеническото училище в Черепиш (1927 г.), а след това в Софийската духовна семинария (1928 - 1930 г.). От 1931 г. е протосингел на Неврокопската митрополия и е въведен в архимандритско достойнство. Като протосингел на Софийска митрополия от 1932 г. той последователно е командирован в Рим, Берлин, Брюксел и Париж със задача да проучи социалната дейност на църкви и религиозни общности в Западна Европа.
          На 5 VII 1936 г. е възведен в епископско достойнство с титлата Знеполски и става пръв помощник (викарий) на столичния митрополит. Освен това той е председател на епархийския духовен съд, на Софийския клон на съюза "Обществена подкрепа", председател на Църквата във Висшия съвет за обществено подпомагане, член на Върховното управление на Съюза за закрила на децата.
          Тази дейност му помага да придобие неоценим опит, който да му е полезен след избирането му за Варненски и Преславски митрополит на 26 XII 1937 г. Защото митрополит Йосиф поема управлението на една епархия с традиции и обширна мисионерска и благотворителна дейност, организирана от приснопаметния Варненски и Преславски митрополит Симеон (1840 - 1937). На първо време трябвало да се обхване и продължи тази дейност.
Още за Митрополит Йосиф

ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ КИРИЛ (1954 - 2013)
Митрополит Кирил           Варненски и Великопреславски Митрополит Кирил (Богомил Петров Ковачев) е роден на 08 VI 1954 г. в с. Царев брод, Шуменско. Пето дете на родителите си Петър и Иванка, която след кончината на съпруга си приема монашество с името Ирина, той израства и учи в първопрестолна Плиска и през 1968 г. постъпва в Софийската Духовна семинария. След завършването й 1974 г. е изпратен на послушание в Рилската Света Обител, след което отбива редовната си военна служба и е изпратен да следва в Богословския факултет на атинския университет.
          Монашество приема на 21 VII 1972 г., като духовен старец му става Браницкия Епископ Герасим, ректор на Софийската Духовна Семинария. За иеродякон е ръкоположен на 17 XII 1972 г., а за иеромонах - на 14 XI 1976 г. от духовния си старец. В края на 1980 г. е назначен за протосингел на Сливенската Света Митрополия и е възведен в сан Архимандрит. През 1981 г. се дипломира в Софийската Духовна Академия и е изпратен на специализация в Московската Духовна Академия. Защитава дисертация на тема "Участието на Руската църква в национално - освободителното движение на българския народ през ХІХ век", заради което получава научната степен "Кандидат на богословието", което днес се равнява на "Доктор на богословието". До 1 IX 1986 г. е Представител на Българската Патриаршия при Московската и Всерусийска Патриаршия, след което е назначен за Игумен на Троянската Света Обител. От декември 1987 г. назначен за Главен секретар на Светия Синод и на 26 VI 1988 г. е хиротонисан за Стобийски Епископ. За Варненски и Преславски Митрополит е избран на 26 II 1989 г. От 1992 г. е член на Намаления състав на Светия Синод, а от 1994 г. до 2002 г. два мандата е Председател на Върховния църковен съвет. Наместник на овдовелия Неврокопски митрополитски престол е от 20 XII 1993 г. до IV 1994 г. и на овдовелия Доростолски и Червенски митрополитски престол от 20 XII 1993 г. до V 1994 г.
Още за Митрополит Кирил

ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАН
Митрополит Йоан           Варненски митрополит Йоан е роден на 13 февруари 1969 г. в Ямбол. Завършва средното си образование в родния си град. От 1991 до 1993 г. учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски”. След това завършва Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. По-късно специализира в Московската духовна академия „Св. Сергий Радонежки” и защитава кандидатска дисертация в на тема „Учение о покаянии по творениям св. Тихона Задонского”. Получената от него научна степен „кандидат на богословието” се равнява у нас на „доктор на богословието”.
           На 1 юли 1998 г. постъпва като послушник в Кокалянския манастир „Св. Архангел Михаил” с духовен старец игумена на манастира архимандрит Назарий. Там е постриган за монах на 6 ноември 1998 г. от Макариополски епископ Гавриил (викарий на Софийския митрополит, а сега Ловчански митрополит), под мантия го води духовният му старец. На 24 април 1999 г. е възведен в йеродяконски чин от Макариополски еп. Гавриил в манастира „Св. Петка” в с. Клисура, община Банкя, София, а на 26 април 1999 г. е ръкоположен в йеромонашески чин в столичния катедрален храм „Св. Неделя” отново от еп. Гавриил. От 1 април 2002 г. приема назначение за протосингел на Софийска митрополия.
Още за Митрополит Йоан
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2019 "Православни ценности" All rights reserved