Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Светии
Светини
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

Пресвета Богородица Геронтиса
Пресвета Богородица Геронтиса           Богородичната мозаечна икона „Геронтиса“ е донесена във варненския катедрален храм „Успение Богородично“ на 26 декември 2012 г. с благословението на приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил от манастира „Пантократор” на Света Гора Атон.
          Пресвета Богородица е изобразена в молитвена поза в цял ръст. Нейният лик е ласкав и изпълнен с милост, оставящ у всеки поклонник чувство на радост и утеха.
          Иконата е копие на едноименната Светогорска светиня, която се намира в съборния храм на манастира „Пантократор”. Първоначално тя се е намирала в олтара на храма. Веднъж един стар игумен на Пантократорския манастир се разболял от болест, която го приближила до кончината му. Като предузнал, по откровение времето, когато щяла да настъпи, и желаейки, преди да отпътува към вечния живот, да бъде удостоен с причастие, той помолил чредния йеромонах да побърза с извършването на литургията. Но йеромонахът не обърнал нужното внимание на молбата на своя игумен и не бързал с извършването на службата. Тогава чул от намиращата се в олтара икона на Божията Майка строг глас, който му заповядал да изпълни желанието и волята на своя игумен. По този случай тази икона на Пресвета Богородица била наречена “Геронтиса” (тоест Духовна старица).
Още информация ...
Пресвета Богородица Всецарица (Пантанаса)
Пресвета Богородица Всецарица           Чудотворната икона на Пресвета Богородица Всецарица (Пантанаса) се намира в съборния храм на Ватопедския манастир, на Света Гора - Атон. Преди няколко години с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и по инициатива на църковното настоятелство при храм "Св. Атанасий" в град Варна беше донесено копие на чудотворната икона Всецарица от Света Гора.
          По Божията милост тази икона е била изписана, чрез ръката на монах-иконописец от Ватопедския манастир. Тя е престояла повече от 40 дни в олтара на съборния храм, като е била изнасяна и поставяна до оригинала при отслужване на молебен канон към Пресвета Богородица.
          Иконата на Божията Майка, наричана Всецарица, датира от XVII век. Според преданието, тя е била благословението на атонския старец Йосиф Исихаст към учениците му. От разказа на стареца се знае за първото чудо, станало пред образа на Всецарица. Веднъж един младеж влязъл в храма и застанал пред иконата, но внезапно лицето на Божията Майка блеснало като мълния и невидима сила съборила младежа на земята. Щом се съвзел, той изповядал със сълзи, че води небогоугоден начин на живот и се занимава с магии. Чудесната намеса на Пресвета Богородица го накарала да промени начина си на живот и да стане богобоязлив човек.
Още информация ...
Чудотворната икона на Пресвета Богородица в старинен храм „Успение Богородично“
Пресвета Богородица Всецарица           Чудотворната икона на Пресвета Богородица се намира в старинен храм „Успение Богородично“ в град Варна. Храмът, познат на варненци като „Малката Богородица“ е един от най-древните в престолния град на Варненска и Великопреславска епархия. Построен е преди повече от 400 години и се отличава със своя старинен архитектурен стил. Впечатляващ е богато украсеният иконостас и изящните храмови икони.
          Черквата е градена през 1602 г. В местността Аязмото в клоните на един бряст неизвестен българин открил икона. Неясно е как се е озовала там, но това било чудотворна икона, тъй като не се крепяла на клоните, а висяла във въздуха. Хората се решили да я снемат и занесат във Варна. И сега станало чудо, когато воловете на случайно минаващ турчин, на чиято кола натоварили иконата, отказали да тръгнат. Същото се повторило и с миналия покрай тях грък. Накрая иконата била пренесена от млад българин.
          Впечатлени от чудото хората решили, че където спрат воловете на българчето там ще построят черква. Случило се до площада в тогавашния център на града.
Още информация ...
Св. вмчк Георги в храм "Св. Атанасий"
Св. вмчк Георги в храм Св. Атанасий           Копието на Молдовската чудотворна икона на Св. вмчк. Георги от Зографския манастир на Света Гора, е дарено от братството на светата обител за утешение на вярващия народ. Пресветлият дар е пренесен в храм „Св. Атанасий” – гр. Варна, в който се намира престола на Св. Георги. Храмът чества своя втори храмов празник на Гергьовден, тъй като южният престол в олтара е пренесен от старата, намирала се в пределите на днешните Римски терми и разрушена през 1948 г., църква, която е била посветена на Св. вмчк Георги.
          Чудотворната икона на Св. вмчк Георги е била притежание на молдовския владетел Стефан, който впоследствие става ктитор на Зографската света обител. Преданието разказва, че преди една тежка битка с турците Св. Георги се явил в съня на владетеля и му вдъхнал воля и смелост да победи, но и му заръчал да обнови Зографската обител на Атон.
Още информация ...
Св. Богородица – Проговорившая - дар от Атон за храм "Св. Николай Чудотворец"
Св. Богородица – Проговорившая           Чудотворната икона на Пресвета Богородица „Проговорившая”, наречена още и „Услишaтелница”, се намира в съборния храм на Зографския манастир. Тя е свързана със св. Козма Зографски.
          Преподобни Козма се родил във втората половина на XII век. Родителите му пожелали да го оженят. Но той живеел с пламенното желание да стане монах. Затова тайно избягал на Света Гора. Бил приет като послушник в Зографския манастир „Св. Георги Победоносец“. Показал голямо усърдие като послушник. Вършел с примерна любов всичко, което му е било възлагано от манастирската управа. Заради това му усърдие скоро бил постриган за монах. Получил служба еклисиарх в съборната манастирска църква.
Още информация ...
Одежда на преподобна Параскева-Петка Епиватска (Търновска) в храм Св. Петка
Одежда на преподобна Параскева-Петка Епиватска (Търновска) в храм "Св. Петка"
   Храм "Св. Петка" в град Варна се сдоби с одежда, почивала на светите мощи на преподобна Параскева-Петка Епиватска (Търновска). От XVII век мощите на светицата се съхраняват в град Яш (Румъния). Румънската православна църква има традиция одеждата на мощите на св. Петка да се сменя по-често. Така отделни църкви могат да получат тази одежда. Тя е дарена с благословението на Негово Високопреосвещенство Теофан, архиепископ на Яш и митрополит на Молдова и Буковина. Придружаващият официален документ свидетелства, че тази одежда, с която се обличат светите мощи е дар на Варненска и Великопреславска епархия.
Още информация ...
Икона на Св. Лука Симферополски, с частица от мощи в катедрален храм "Успение Богородично"
Икона на Св. Лука Симферополски, с частица от мощи в катедрален храм Успение Богородично           Иконата на Св. Лука Симферополски от Украйна, с вложена в нея частица от мощите на светеца бе пренесена в град Варна през лятото на 2018 г. Образът на светеца бе тържествено посрещнат от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и множество духовници и християни в митрополитския катедрален храм.
          Светинята бе дарена на Варненска и Великопреславска епархия от Покровския Балтско-Теодосиев манастир, с благословението на Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий. Частицата от мощите на светеца, вложена в тази икона е част от мощите на Св. Лука в манастира, които са били получени от Симферополския и Кримски митрополит Лазар през 2011 година. Негово Високопреосвещенство Балтският и Ананиевски Архиепископ Алексий, придружаван от духовници от Украйна, пренесе светия образ в град Варна и преподаде благословението на Негово Блаженство Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий.
          Пребиваването на иконата на Св. Лука Симферополски с частица от мощите му е благословение и духовна радост не само за град Варна, но и за всеки, които желае да се поклони на светеца и да попроси неговото молитвено застъпничество пред Бога.
Още информация ...
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved