Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
ЦЪРКОВНИ ТАЙНСТВА
Църковен брак      Тайнствата са свещенодействия, установени от Господ Иисус Христос. Те предават на временни неща достойнства и ценност на вечни. Тайнствата се градят на вярата, че свръхестественото се доближава до човека чрез естественото. Тайнствата в Православната Църква са седем - Кръщение, Миропомазване, Покаяние, Литургия, Маслосвет, Венчание, Ръкоположение.

СВЕТО ТАЙНСТВО КРЪЩЕНИЕ
     "Велико дело е кръщението! То е освобождение на пленените от сатана, опрощение на беззаконията, смърт на греха, възраждане на душата, одежда светла и свята, неразрушим печат на благодатта, колесница възхождаща към небесата, райско утешение, ходатайство пред Бога, дар на нашето осиновяване от Господа". (Св. Кирил Йерусалимски).
     Тайнството Кръщение е севщенодействие, при което вярващият става член на църквата Христова. Беспрекословното условие за пристъпващия към св. тайнство Кръщение е самия той да има истинна вяра, да е запознат с православното изповедание и старателно да е подготвен. Тук се явява и сериозното значение на кръстника (кръстницата) да поеме отговорност за духовното израстване на кръщаемия, особено, ако той е непълнолетен.
КРАТКО ОПИСАНИЕ НА ПО-ГЛАВНИТЕ ОБРЕДНИ МОЛИТВЕНИ СВЕЩЕНОДЕЙСТВИЯ ПРИ КРЪЩЕНИЕТО
     Трикратно потапяне в осветената вода
- Чрез това действие и призоваване на пресвета троица - Отец, Син и Дух Свети, се умива (очиства) от първородния и всеки грях, сторил до кръщението си, свише се обгражда с ангел-хранител.
     Миропомазване - Чрез него се подават даровете на Светия Дух, укрепвайки кръщелника в неговия християнски живот.
     Пострижение - Това означава пълно послушание на кръстения спрямо православната Христова църква.
     Обличане в нова дреха - Това е знак на получена духовна чистота за добродетелен и свят живот. Църковен брак
НЕОБХОДИМИ ПРИНАДЛЕЖНОСТИ
     1. Кръщелно свидетелство на кръстника в Православната Църква.
     2. Акт за раждане на кръщаващия се.
     3. Китка цветя.
     4. Сапун.
     3. Зехтин (олио).
     2. Хавлия и 1,50 м. бяло хасе.

СВЕТО ТАЙНСТВО ВЕНЧАНИЕ
     "Когато Венчанието е съпружески съюз с желание да продължи рода, тогава то е добър, защото умножава числото на онези, които благоугодяват на Бога ... Добре е за жената да почита в лицето на мъжа - Христос, а добре е за мъжа да не безчести в лицето на жената Църквата, защото писано е: Ще бъдат двамата една плът, а едната плът да има една чест". (Св. Григорий Богослов).
     Венчанието е свето тайнство, при което след свободно обещание между мъжът и жената за съпружеска вярност пред Бога и Църквата, се благославя техния съюз чрез благодатта на Отец, Син и Свети Дух, за пълно единодушие във вярата, благословено потомство и християнско възпитание на децата им.
ТАЙНСТВОТО СЕ СЪСТОИ ОТ ДВЕ ЧАСТИ
     1. Обручение (Църковен годеж)
- Това е символ на взаимното съгласие и хармония в отношенията между младоженците. Обменяйки пръстените си, съпрузите показват искрените си мисли и чувства.
     2. Венчание - Свещеникът благославявенците и ги поставя на главите на младоженците, а кръстникът ги разменя. Венцитв означават победата, която новобрачнитеса удържали на фреха и това, че ше пристъпят чисти един към друг.
     Благовести се, че Венчанието е честно дело при четене на свето евангелие. След това свещеникът благославя обща чаша с вино и дава на младоженците да отпият, за да знаят, че както виното има еднакъв вкус и за двамата, така и радостите и скърбите в живота трябва да се споделят взаимно.
Църковен брак
УСЛОВИЯ ЗА ЦЪРКОВЕН БРАК И НЕОБХОДИМИ ПРИНАДЛЕЖНОСТИ
     1. Препис-извлечение от акта, съставен в Общината за сключване на граждански брак
     2. Декларация, подписана от брачущите се, че са източноправославни, че нямат помежду си родство, при което не се позволява църковен брак, и че не встъпват в четвърти брак
     3. Които встъпват в следващ брак, да представят писмо-удостоверение за разтрогнато предишно св. тайнство Венчание.
     4. Венчални пръстени (халки).
РОДСТВА, ПРИ КОИТО НЕ СЕ ПОЗВОЛЯВА ЦЪРКОВЕН БРАК
     1. Кръвно родство по права линия от всички степени
     2. Кръвно родство по съребрена линия до пета степен включително
     3. По двоеродие (сватовство) до трета степен и от четвърта степен само случаите: двама братя да вземат две сестри и брат и сестра да вземат сестра и брат
     4. По св. кръщение - първа степен и от втора степен следните: кръстници да встъпят в брак с родителите на своите кръщелници
НЕ СЕ ПОЗВОЛЯВА ВЕНЧАВАНЕ
     1. Извън енорийския храм
     2. През Великия пост - от Сирни заговезни до вторник на Светлата седмица
Църковен брак      3. През Богородичните пости
     4. През Рождественските (Коледните) пости
     5. Срещу неделя, срещу дванадесетте Господски и Богородични празници и срещу дните: Отсичане главата на св. Йоан Кръстител и Въздвижение на светия Кръст Господен (Кръстовден)
     При изключителни случаи, обаче, може да стават венчавки с благословение на епархийския архиерей и във всички други забранени за това дни, освен през дните на Великия пост
     Св. Синод разрешава на енорийските свещвници при изключителен случай да извършват тайнството брак през дните от 26 декември до 4 януари, без да искат предварително разрешение от епархийския архиерей.
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2019 "Православни ценности" All rights reserved