ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Трета Неделя след Пасха - на Мироносиците
    Христос воскресе!
    Според богослужебния календар третата неделя след Възкресение е наименована на светите мироносици. Сред първите последователи и постоянни слушатели на Иисус Христос има и няколко жени. Този факт е необикновен, защото патриархалното еврейско общество през I в. не допуска жени да се учат на грамотност или да стават ученици на религиозни водачи. Тези жени се наричат “мироносици”, защото те на третия ден след кръстната смърт на Спасителя отиват на Неговия гроб, за да помажат с миро (благоуханно масло) Христовото тяло.
    Цялата беседа ...
Между 11 и 24 май – опит за сближаване: образование и възпитание
   Автор: иконом Василий Шаган. Дискусия в Регионална библиотека „Пенчо Славейков”, Варна, 19 май 2008 г.
    Ще се осмеля да приведа един пример от живота на св. Кирил, според житието му от св. Климент Охридски. Веднъж царският управник попитал Кирил: „Философе, бих искал да зная що е философия?” А той му отговорил: „Познаване на Божиите и човешките неща, което учи доколко човек може да се приближи към Бога и как чрез дела да стане образ и подобие на Оногова, Който го е създал”.
    Цялата беседа ...
Св. апостол и евангелист Иоан Богослов
Св. апостол и евангелист Иоан Богослов
   Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).
    Чества се на 8 май, на 26 септември и на 30 юни (Събор на светите дванадесет апостоли). Успението му се възпоменава на 26 септември.
    Веднъж Господ Иисус Христос минавал покрай Генисаретското езеро. Видял двама братя – Яков и Йоан – да кърпят заедно с баща си Зеведей рибарските си мрежи. Призовал ги да тръгнат подир Него. Те оставили баща си, мрежите, кораба и тръгнали веднага подир Него. Оттогава те били непрекъснато със Спасителя.
    Заедно със Симон Петър те присъствали при възкресяването на Иаировата дъщеря, а също и при преображението Му на планината Тавор. Пак със Симон Петър двамата братя били най-близко до Богочовека в Гетсиманската градина, когато Той се молел с къврава пот преди страданията Си на Голгота.
    На Тайната вечеря Йоан седял до Господа, Когато Иисус Христос казал, че един от учениците Му ще го предаде, Йоан се облегнал на гърдите Му и Го запитал какво говори.
    Цялата беседа ...
Свети Георги
Проповед за св. Георги и битката със себе си
   Автор: Свещеник Владимир Дойчев
    На някого може да му се стори, че животът на св. Георги е стара история за минал героизъм. Всъщност, както и всички светци, този велик мъченик е наш съвременник. Защото е приел в себе си Бога, Който е над времето и пространството. Защото истината винаги е по-голяма от времето. Животът на св. Георги е и наша лична история, доколкото е изобличение на дребнодушието ни и липсата на духовна амбиция. Ако искаме да празнуваме истински паметта на светеца, трябва да погледнем този факт лице в лице.
    Св. Георги е имал всичко, към което се стремим, към което се стреми цялата съвременна култура. Живеел в столицата на света, имал много пари и имоти, бил изключително красив и твърде млад изградил буквално главозамайваща кариера, която го издига до трибун и член на държавния съвет. И изведнъж се отказал от всичко това, за да се изправи срещу владетеля на света – Диоклециан. Изправил се не като въоръжен бунтовник, не като революционер, а като християнин, като жертвен агнец. Защо? Отговорът на св. Георги бил: „Заради истината, която е Сам Христос!”.
    Цялата беседа ...
Тома Неверни
Тома Неверни
   Автор: о. Александър Шмеман, превод: Мартин Димитров
    „Ако не видя – няма да повярвам ...“ – това казал Тома, един от дванадесетте ученици на Христос в отговор на радостните разкази на онези, които видели възкръснал своя разпнат и мъртъв Учител. И след осем дни, според разказа на Евангелието, когато учениците отново били заедно, се явил Христос и казал на Тома: „Пипни, докосни Ме, убеди се…“. И Тома възкликнал: „Господ мой и Бог мой!“. И тогава Христос му казал: „Ти повярва, защото Ме видя. Блажени са тези, които не са видели и са повярвали…“
    Цялата беседа ...
Утренята на Велика Събота
    ... та смъртното да се погълне от живота (2 Кор. 5:4)
    Утренята на Велика Събота е един от върховете на литургичното творчество на Православния Изток. В кратък текст не е възможно да се опише нито да се обясни цялата безпределна дълбочина и красота на тази служба, в която Църквата ни води толкова близо до разбирането на най-радостната тайна на нашата вяра; тайната, без която вярата ни губи смисъл, защото ако Христос не е възкръснал, суетна е вярата ви (1 Кор. 15:17).
    Цялата беседа ...
Светли петък (Животоприемни източник)
Слово за Светли петък (Животоприемни източник)
   Написана от свещ. Йоан Карамихалев
    В името на Отца и Сина и Светия Дух!
    Братя и сестри!
    От деня на Христовото Възкресение Божията Майка стана извор на живот за всички човеци, които вярват в нейния Син и Го обичат с оная голяма любов, с която Той влезе в нейната утроба и се роди на земята като Слънце на живота. От този преславен ден тя стана “Източник живоприемен и живоносен”, както я възпява светата Църква.
    По точно казано, тя стана приемник и проводник на божествена чудотворно-живителна сила, стана божествен животворящ източник.
    Цялата беседа ...
Слово пред Плащаницата на Велики Петък
Слово пред Плащаницата на Велики Петък
   Архимандрит Йоан Крестянкин
    Християнският живот, продължаващ на земята, ни е довел днес на Голгота при голия Кръст на Божествения Страдалец, при Неговия Гроб. А преди 20 столетия по това време около Неговото безжизнено тяло, останали само най-близките Му, оплакващи своята Любов и несбъдналата се надежда.
    Цялата беседа ...
Ставрофорен иконом Дончо Александров
Защо минаваме „под масата” на Разпети петък?
   Автор: Ставрофорен иконом Дончо Александров
    И тази година споделям този кратък текст, за да имаме правилно разбиране и съответно действие отивайки в храма на Велики петък!
    В представите на не малко хора Велики Петък се свързва с минаване под „масата”. Извършването на този така наречен ритуал носи здраве, късмет, а според някои и опрощаване на греховете. Тези тълкувания са неправилни и плод на пълно суеверие, но за жалост се разпространяват често и от медиите. Следващите редове са посветени на християнското разбиране за случващото се на Разпети петък.
    Цялата беседа ...
Беседа на Велики Четвъртък
    Рече Господ: който яде Моята плът и пие Моята кръв, има живот вечен, и Аз ще го възкреся в последния ден. (Иоан 6:54)
    Петър се отрече от Христа, Иуда Го предаде. И двамата биха могли да споделят една и съща съдба: или двамата да се спасят, или да погинат. Но Петър по чудо съхранил увереността, че Господ виждайки в нашите сърца, знае, че въпреки неговото отричане, малодушие, страх, клетва - в него се е съхранила любов към Христа – любов, която сега и да раздирала неговата душа от болка и срам, е любов.
    Цялата беседа ...
ЦЯЛАТА ПОРЕДИЦА БЕСЕДИ
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2019 "Православни ценности" All rights reserved