Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Светии
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

ХРАМ "СВЕТИ АРХАНГЕЛ МИХАИЛ" - СЕЛО ЗОРНИЦА
Храм Св. Архангел Михаил - Зорница           Църквата „Св. Архангел Михаил” в село Зорница е била построена през 1870 г. Около 1863 г. местните българи с доброволен труд са помогнали на турското население да построи своята джамия. По-късно местният богат турчин Мурат паша направил дарение за българската общност: място за църква и училище, а турското население също помагало при строежа. Мурат паша дарил на храма и първата църковна книга, както и 200 декара гора.
          След обсъждане с кмета на селото за необходимостта от нова църква и разглеждането на реалните възможности, решават да предприемат при помощта на община Аврен съвместна инициатива за набиране на средства и изграждане на малък храм. От голяма помощ е била вече наличната около един декар земя, дарена на общината от щедър жител на селото преди не по-малко от 30 години. С решение на Общинския съвет на Община Аврен, за строежа на църквата са отпуснати още 400 кв.м. общинска земя. Избрано е църковно настоятелство от седем човека.
          През 1935 година храмът е обновен и записан в регистрите на митрополията. Съдбата му през годините на комунистическото управление е незавидна - той е превърнат от местното ТКЗС в склад за зърно. Иконостасът и цялото обзавеждане е изнесено, разпиляно и унищожено. Камбаната, производство на „Круп”, внесена като дарение от чужбина, е била пренесена и монтирана в комплекса „Знаме на мира” край София.
          През 2003 год. жителите на селото започват да събират средства за възстановяване на храма, всички са помогнали с дарения – даже хората със символични, „земеделски” пенсии. Започва ремонт, каменните зидовете не са стабилни, дървените греди са били изгнили и това е наложило църквата да се събори напълно. Оставени са само основите, дълбоки около един метър.
          Храмът е покрит към края на 2004 год., а довършителните работи и обзавеждането са отнели повече време – до 2006 г. Новият храм е осветен от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил на 16 юли 2006 г. Освещаването се превръща в истински празник за селото.

Храм Св. Архангел Михаил - Зорница Храм Св. Архангел Михаил - Зорница Храм Св. Архангел Михаил - Зорница

Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved