Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Светии
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

ХРАМ "СВЕТИ ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ДИМИТЪР" - ЯНКОВО
Храм Св. вмчк. Димитър - Янково           До Освобождението на България през 1878 Янково е чисто турско мюсюлманско село. Пет години след това започват да се заселват българи. Постепенно в края на ХІХ век селото започва да добива български облик с характерни културни институти. След откриване на училище през 1887 г. хората подготвят и построяването на църква. От същата година (1899 г.) започва и воденето на регистри за венчаванията, кръщавките и опелата. На 17 септември 1905 г. Варненско-Преславският митрополит Симеон ръкополага отец Димитър Кирилов за свещеник в новосъздадената Янковска енория.
          През следващата 1906 г. строежът на църквата приключва. Тя е красива еднокорабна, едноабсидна, със задължителния вход от запад. Общата площ на църквата е около 168 кв. м., като дължината е 18,5 м., а ширината - 9,1 м. Дървени стъпала водят до певницата и до камбанарията. На 15 април 1907 г. е осветен Св. Антиминс и е отслужена първата литургия.
          В първите години от съществуването на църквата, усилията са насочени към нейната украса и довършителни работи, както и към оформяне на църковния двор. През 1922 г. Варненско-Преславският митрополит Симеон освещава църквата и извършва литургия. През 2007 г. се извърши цялостно обновяване на църквата със събрани дарения.

          По материали от сайта на Всемирното Православие

Храм Св. вмчк. Димитър - Янково Храм Св. вмчк. Димитър - Янково Храм Св. вмчк. Димитър - Янково

Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved