Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Светии
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

ХРАМ "СВЕТИ ТРИ СВЕТИТЕЛИ" - ШУМЕН
Храм Св. Три Светители - Шумен           Храм "Св. Три Светители" в гр. Шумен е изграден през 1857 г. с финансовата подкрепа на местната еснафска задруга по проект на цариградски храм. Първоначално настоятелите са имали намерение храмът да се посвети на св. братя Кирил и Методий, но по замисъл на тогавашния митрополит Вениамин от Вселенската патриаршия храмът бил осветен под името на християнските светители Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст. Първоначалният вид на храма е бил във вид на трикорабна базилика с колонада и матронеум във формата на буквата “П”.
          По време на втората световна война в нощта на 22 февруари на 1944 храмът е опожарен, възстановен отново през пролетта на 1948 г. и на 27 септември - (Кръстовден по стар стил) е осветен от митрополит Йосиф и в присъствието на еп. Тихон в качеството му на ректор на Софийската духовна семинария. В храма се намира и параклис посветен на св. Паисий Хилендарски осветен през 1971 г. и понастоящем използван за баптистериум.
          През 2001 г. в петата неделя на великия пост негово Високопреосвещенство Варненския Великопреславски митрополит Кирил освещава десния престол посветен на Св. Св. Кирил и Методий, а на Лазаров ден същата година и престола посветен на Св. м. Райко Шуменски, като положи мощите на Св. м. Прокопий. От 2005 г. в храма се пазят мощи на св. Мъченик Юстин Философ (+около 130г.), св. мм Криспин и Криспиниян (+около 287г.), св. мм Назарий и Панкратий, св.м. Викентий, св. Блажени Йероним и пр. Ефимия, св. Пантелеймон, а след това и на св. Димитрий Ростовски. От престола на древна базилика са пренесени мощите и на незнаен мъченик, а от Киев са пренесени мощите и на един също безименен мъченик от Зверинецките пещери.
          В храма се съхранява потир, подарен през 1812 г. на храм "Св. Възнесение" - Шумен от влашкия княз Димитър Мурузи. Тук се намира и иконата на свети мъченик Райко Шуменски - небесен покровител на града. През лятото на 2004 г. е изграден и църковен музей, в който са изложени много образци на местното ювелирно, дърворезбарско и художествено църковно изкуство. Църковния салон е изцяло реконструиран през 2004 г. в него се помещава неделното училище към храма с близо 50 възпитаници.

Храм Св. Три Светители - Шумен Храм Св. Три Светители - Шумен Храм Св. Три Светители - Шумен Храм Св. Три Светители - Шумен Храм Св. Три Светители - Шумен
Храм Св. Три Светители - Шумен Храм Св. Три Светители - Шумен

Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved