Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Светии
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

ХРАМ "СВЕТО УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО" - ТЪРГОВИЩЕ
Храм Св. Успение Богородично - Търговище           Църквата е построена през далечната 1851 г. от тревненския майстор Уста Димитър. Тогава градът е носел името Ески Джумая. Всички християни, дори и децата са се включили в градежа. Нито за ден не е спирало строителството, почивали само в неделя, когато и Господ си почива. Така мащабното за времето си строителство на храма е приключило само за три години. По това време в божия дом не е имало камбанария, но встрани от сградата е имало дървена постройка с камбана.
          Храмът представлява трикорабна псевдобазилика, изградена от камък, на площ от 510 кв. метра. През 1860 г. майстори от Тревненската школа оформили вътрешния интериор и иконостаса. И досега монументалната постройка не е помръднала, старите майстори са работили съвършено. През първите години на ХХ век към църквата е построена и камбанарията от тревненския майстор Генчо Новаков, по проект на италианския инженер Паул Фурлани. Тя се извисява на повече от 30 метра.
          В най-високата точка на храма са монтирани две огромни камбани, изработени от метална сплав на бронз, мед и живак. Голямата тежи половин тон и е с диаметър 1 метър. Малката е 300 кг, а в най-долната си част е широка 50 см. Двете камбани са били изработени в Пловдив и са монтирани през 1903 г. Техният звук е толкова оглушителен и силен, така че е невъзможно да се бият повече от 10 минути.
          И днес, както преди сто години, камбанният звън приканва местните жители към духовност, доброта и вяра в непреходните традиции. В емпорията на църквата може да посетите изложба на икони и църковна утвар. Представя фрагменти от стария възрожденски иконостас, икони от средата на ХІХ в., църковна утвар.

Храм Св. Успение Богородично - Търговище Храм Св. Успение Богородично - Търговище Храм Св. Успение Богородично - Търговище Храм Св. Успение Богородично - Търговище
Храм Св. Успение Богородично - Търговище Храм Св. Успение Богородично - Търговище Храм Св. Успение Богородично - Търговище

Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved