Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Светии
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

ХРАМ "СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ" - ТЪРГОВИЩЕ
Храм Св. Иван Рилски - Търговище           Още при изработването на новия план на Търговище през 1906 г. е предвидено място за построяване на нова църква - на стария турски пазар. През 1912 г. се взема решение за строеж , но започналата Балканска война осуетява съграждането на храма. Строителството се възобновява през 1928 г. с личната намеса на Варненския и Преславски митрополит Симеон и цар Борис ІІІ. Проектът е възложен на варненския архитект Дабко Дабков. В него са използвани и елементи от западноевропейската църковна архитектура. Идеята за това е на епископ Андрей – бъдещия глава на българската епархия в Америка, който е израснал в Търговище.
          На 13 април 1933 г. - Велики четвъртък, мястото е осветено, а в края на месец май с водосвет, отслужен лично от митрополит Симеон и още петима свещеници, е положен основният камък в градежа. За да знаят поколенията за това богоугодно дело, в основите на постройката е зазидано сандъче с документи и вестници от паметния ден. През месец декември 1936 г. започват редовните богослужби в новоизградения храм.
          Църквата е еднокорабна базилика с една обла апсида. Изографисването на храма се извършва с дарение от християните. Стенописи са дело на професор Никола Кожухаров. Необичайното в храма е, че авторът си е позволил да изпише няколко исторически сцени на патриотична основа. Това е сцената със св. св. Кирил и Методий, срещата на цар Петър със св. Йоан Рилски. За първи път тук е изобразен и св. Паисий Хилендарски в неговата 200-годишнина, когато е канонизиран за светец.
          Преустройството на храма продължава до 1982 г., като се изгражда притвор с втори етаж и камбанария с пет купола. Иконостасът е обявен за паметник на културата през 2002 г., а църквата е основно реставрирана. В храм „Св. Йоан Рилски” гр.Търговище през 1972 г. са погребани тленните останки на Североамериканския и Австралийски митрополит Андрей.

Храм Св. Иван Рилски - Търговище Храм Св. Иван Рилски - Търговище Храм Св. Иван Рилски - Търговище Храм Св. Успение Богородично - Търговище
Храм Св. Иван Рилски - Търговище Храм Св. Иван Рилски - Търговище Храм Св. Иван Рилски - Търговище

Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved