Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Светии
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

МОРСКИЯТ ХРАМ "СВЕТИ НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ"
Свети Николай Чудотворец           Морският храм "Св. Николай" е построен през 1865 г. Стари хора разказвали, че причината за градежа станал даден обет пред Бога и пред закрилника на моряците св. Николай. При едно от пътуванията на варненския търговец Параскева Николау до Одеса в морето се разразила страхотна буря. Изплашеният търговец обещал, че ако стигнат живи до пристанището, ще вдигне черква и болница в чест на светеца. Запознати твърдят, че в историята на храмовете няма друга черква, построена със средствата на само един човек.
          Параскева Николау повече не се върнал във Варна, но въпреки това изпълнил даденото пред светеца обещание. Той пратил средствата и упълномощил Панко Георгиев да разполага с тях, като ги похарчи за строеж на черква и болница. Строежът започнал през 1859 г. и продължил шест години. Не е известно кога точно е осветен храмът и кога е отслужена първата литургия. Не е документирано и кога е направен иконостасът. Единственото сигурно е, че е донесен готов в Паметник на ктиторачерквата, а иконите в него са дарени или реставрирани от заможни миряни.
          Чак през 1906 г. тук за първи път служат български свещеници. През всички години досега "Св.Никола" се водела гръцка църква. Изострянето на гръцко-българските отношения в града имало своя връх през 1906 г., когато във Варна пристигнал новия гръцки митрополит Неофит. Българите, организирани от дружество "Родолюбец" не допуснали владиката да слезе на пристанището. На следващия ден, 4 юни, била превзета и "Св.Николай". На девети била отслужена и първата българска литургия. Храмът дълго време не е бил иконописан и стените му били бели. Едва през 1961 г. екип, ръководен от професорите Никола Кожухаров и Димитър Гюдженов рисува стените и прави храма такъв, какъвто е днес.
         Храмът "Св.Николай" е единственият морски храм в България. Това станало през 1927 г., когато двама български капитани отнесли на Божи гроб икона от храма, осветили я и я върнали. Тогава той бил записан в църковните книги като морски. Тук преди 9 септември са ставали и клетвите на варненските моряци. През есента на 2000 г. по идея на Димитър Стайков, дългогодишен механик в БМФ и със съдействието на морските институции до входа на храма е поставен още един символ на морячеството - корабна котва. Тя е снета от кораб "Богдан", преди да бъде предаден за нарязване.
         Св. Николай е закрилник на моряци и рибари, и в черквата се радват, че през последните години много от тях влизат в храма. Случва се дори да го посетят руски моряци, чийто кораб е акостирал във варненското пристанище.
         Тъй като в продължение на много години храмът не е съществено ремонтиран и обновяван, с течение на времето неговото състояние сериозно се е влошило. През 2000 година започват конкретни възстановителни дейности и до момента са извършени многобройни реставрации, благоустройства и реконструкции. Възстановени са стенописите в олтарната част на храма, навсякъде са поставени нови прозорци с цветни стъкла, изцяло е обновен и преустроен притворът – чрез пълно измазване на стените, изографисване и боядисване и възстановяване на част от стенописите; пангарът е изцяло нов и всички порти са реставрирани, боядисани и лакирани. Отремонтиран е покривът на храма и са поставени нови инсталации, подменено е парното оборудване. В цялата църква са поставени нови цокли от гранитогрес, колоните са почистени и пребоядисани в по-топли цветове. Вградена е нова чешмичка за светената вода. Поставени са четири нови, големи свещника с вентилация - за предпазване в бъдеще на стенописите от опушване. Възстановен и благоустроен е малък параклис в северозападния ъгъл на храма, който може да се използва за изповедалня. Там е изготвен и поставен малък иконостас с икона на Св.Богородица – Иверска, копие от оригинала. Ремонтирана и в прекрасно състояние е витата дървена стълба към балкона на хора и е подменена подовата настилка на балкона. Отремонтирани са и канцелариите на храма.
         За съжаление, все още остават твърде много части от храма, които са в тежко и неугледно състояние. Всички стенописи в цялата централна част са олющени и почернели и се нуждаят от пълно възстановяване и реставрация. Тяхната голяма площ и необходимите труд и време превръщат реставрацията в източник на преобладаващата част от разходите и в сериозно предизвикателство пред настоятелството на храма. Подовата настилка е напукана и неравна, полилеите са в състояние, изискващо тяхната замяна.
         В храма са изложени за поклонение частици от мощите на Св. Николай Чудотворец, Св. Праведен адмирал Феодор Ушаков, Св. св. Преподобни Теодор и Александър Санаксарски и Св. Игнатий Брянчанинов.
          По материали от сайта на Варненската и Великопреславска Света Митрополия

Свети Николай Чудотворец Свети Николай Чудотворец Свети Николай Чудотворец Свети Николай Чудотворец Свети Николай Чудотворец
Свети Николай Чудотворец Свети Николай Чудотворец Свети Николай Чудотворец Свети Николай Чудотворец
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved