Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Светии
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

ХРАМ "СВЕТИ ЦАР БОРИС"
Свети Цар Борис           Храмът "Св. цар Борис" във варненския квартал Аспарухово е построен през 1923 г. Няколко години преди това населението на тогавашния квартал "Сес севмез" се обръща към Варненска и Великопреславска Св. Митрополия с молба да им бъде даден свещеник, който да отслужва различните треби и да откликва на духовните им потребности.
          На 1 януари 1921 г. за пръв титулярен свещеник на новообразувалата се енория е назначен Захарий Ладински, родом от гр. Елена. Първата грижа на о. Захарий е да състави комитет, който да събере средства за построяване на църква. Така, след като се набавя известна сума, през месец май 1921 г. се поставят основите на бъдещия храм в кв. Аспарухово.
          Мястото за градежа на черквата е дарено от Васил Христов Хадживасилев, родом от Клисура, известен предприемач, спомогнал със средства и за направата на кея на Варненското пристанище. Храмът е довършен за две години, иконостасът е съставен и начертан саморъчно от свещеник Ладински. Големите икони на иконостаса са дар от презвитера Ст. Кулева и И. и В. Коларови, а царският трон е дарен от Яни М. Заракоста. За по-скорошното завършване на храм големи са заслугите и на почетния гражданин Иван Минев, който освен че е благодетел, също така кредитира комитета с пари.
          На 7.04. 1923 г. на Велики четвъртък свещеник Захарий Ладински за първи път отслужва св. Василиева литургия в храм "Св. цар Борис". Храмът е осветен от митрополит Симеон, а възрастните хора oт квартала разказват, че на тържественото богослужение е присъствал и цар Борис III. През 1927 г. към храма се сформира братство, което развива социални и духовно-просветни дейности. На 25.09.1931 г. за титулярен свещеник е назначен отец Хараламби Златаров. С негово съдействие църквата се благоустроява и ремонтира през 1932 г., когато се инсталира и електричество. Отец Златаров е свещеник в храм "Св. цар Борис" до 1953 г.
          На 27.02.1953 г. при митрополит Йосиф е назначен свещеник Атанас Шишков. След него служат последователно отец Димитър и отец Андрей. През 1997 г. се извършва основен ремонт на храма. По време на ремонта иконостасът, сложен при градежа на църквата, е разглобен и после отново поставен на мястото си. За свещеници Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил ръкополага отец Георги Фотакиев и отец Добромир Георгиев.
          По случай 2000 г. от Рождество Христово със съдействието на Църковното настоятелство при храма и кметство "Район Аспарухово" на входа на квартала е издигнат Кръст Господен. Там на празниците Кръстовден (14.09.) и на Неделя Кръстопоклонна се извършва литийно шествие и се отслужва водосвет и молебен за мир по целия свят и здраве на българския народ.
          През 2002 г. се основава братство, а през 2004 г. и Православен център за духовно обгрижване на наркозависими "Св. мчк Боян - Енравота, княз Български". През 2007 г. към храмовото духовенство се присъединява свещ. Ясен Керчев, а през 2010 г. и свещ. Михаил Манев.
          Днес с ревностното съдействие на свещениците, Църковното настоятелство и енориашите в храм "Св. цар Борис" се развива активен духовен живот. Осъществяват се социални и духовно - просветни дейности: обгрижване на болните в Онкологичната болница в кв. Аспарухово, организират се беседи и проповеди, на всяка вечерня в храма се провежда катехизис, канят се лектори и от други енории. Храм "Св. цар Борис" се посещава от много младежи - ревностни православни християни.
          По материали от сайта на Храм "Свети Цар Борис"

Свети Цар Борис Свети Цар Борис Свети Цар Борис Свети Цар Борис Свети Цар Борис
Свети Цар Борис Свети Цар Борис Свети Цар Борис
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved