Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Светии
Светини
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

ХРАМ "СВЕТА ТРОИЦА" - ДОБРИЧ
Храм Света Троица - Добрич           През лятото на 1902 г. е избран комитет за построяването на сегашната църква “Св. Троица” на мястото на съградения през 1856 г. храм със същото име. Проектът на църквата е изработен от арх. Петко Момчилов от София, основният камък на строежа е положен на 29 юни 1905 г. Строежът на храма е възложен чрез търг на предприемача строител Коста Кръстев от Стара Загора. Каменните колони, капителите и Св. Престол са дело на варненския майстор-каменоделец Хр. Леонидиев.
          Първата Божествена служба в новия храм е отслужена на 6 декември 1908 г. с иконостаса и иконите на старата църква “Св. Троица”. Окончателното приемане на строежа е извършено 3 год. по-късно, а самото освещаване на храма е станало през 1912 г. от епархийския архиерей митрополит Симеон, в съслужение с гостуващия за случая Скопски митрополит Теодосий.
          През двете румънски окупации на Южна Добруджа (1913-1916 г. и 1919-1940 г.) в храм “Св. Троица” е служил възторженият българолюбец свещеник Александър Тонков. Имало е години, когато заедно с него богослужението се е извършвало и с участието и на румънски свещеник, но винаги на църковно-славянски език.
          От 1997 г. председателя на храма отец Стоян започва поетапно възстановяване на сградата. най-мащабния проект e изграждането на Духовния център, открит официално на 19 януари 2004 г. На този ден получава одобрение и идеята на отец Стоян за създаване на Дом за деца без родители. Благословията си за осъществяването на тази идея дава и Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Не след дълго започва реставрацията на намиращите се в храма стенописи. Към днешна дата храма е изцяло подновен.
          По материали от сайта на Духовен център "Света Петка" при храм "Света Троица"

Храм Света Троица - Добрич Храм Света Троица - Добрич Храм Света Троица - Добрич Храм Света Троица - Добрич Храм Света Троица - Добрич
Храм Света Троица - Добрич Храм Света Троица - Добрич Храм Света Троица - Добрич
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved