Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Светии
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

ХРАМ "СВЕТА ТРОИЦА" - ДОБРИЧ
Храм Света Троица - Добрич           През лятото на 1902 г. е избран комитет за построяването на сегашната църква “Св. Троица” на мястото на съградения през 1856 г. храм със същото име. Проектът на църквата е изработен от арх. Петко Момчилов от София, основният камък на строежа е положен на 29 юни 1905 г. Строежът на храма е възложен чрез търг на предприемача строител Коста Кръстев от Стара Загора. Каменните колони, капителите и Св. Престол са дело на варненския майстор-каменоделец Хр. Леонидиев.
          Първата Божествена служба в новия храм е отслужена на 6 декември 1908 г. с иконостаса и иконите на старата църква “Св. Троица”. Окончателното приемане на строежа е извършено 3 год. по-късно, а самото освещаване на храма е станало през 1912 г. от епархийския архиерей митрополит Симеон, в съслужение с гостуващия за случая Скопски митрополит Теодосий.
          През двете румънски окупации на Южна Добруджа (1913-1916 г. и 1919-1940 г.) в храм “Св. Троица” е служил възторженият българолюбец свещеник Александър Тонков. Имало е години, когато заедно с него богослужението се е извършвало и с участието и на румънски свещеник, но винаги на църковно-славянски език.
          От 1997 г. председателя на храма отец Стоян започва поетапно възстановяване на сградата. най-мащабния проект e изграждането на Духовния център, открит официално на 19 януари 2004 г. На този ден получава одобрение и идеята на отец Стоян за създаване на Дом за деца без родители. Благословията си за осъществяването на тази идея дава и Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Не след дълго започва реставрацията на намиращите се в храма стенописи. Към днешна дата храма е изцяло подновен.

          По материали от сайта на Духовен център "Света Петка" при храм "Света Троица"

Храм Света Троица - Добрич Храм Света Троица - Добрич Храм Света Троица - Добрич Храм Света Троица - Добрич Храм Света Троица - Добрич
Храм Света Троица - Добрич Храм Света Троица - Добрич Храм Света Троица - Добрич

Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved