Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Светии
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

ХРАМ "СВЕТА ПАРАСКЕВА"
Света Параскева           Малката сграда на храм "Света Параскева" е разположена в района на стара църква. Изграждането на храма е от XVII век, църквата е вторият най-стар Варненски храм.
          Храм “Св. Параскева” е бил семеен параклис на богато гръцко семейство. Търговецът имал гемия и търгувал с Венеция, Цариград, Кюстенджа. Веднъж в морето го настигнала страхотна буря. Виждайки края на своя земен живот, той започнал да се моли. Помолил се и на света Параскева, като обещал, че ако го върне при семейството му, в знак на благодарност и признателност ще построи параклис, носещ нейното име. Това и направил, завръщайки се у дома си.
          След отпътуването на семейството за Гърция църквата запустяла. През годините в храма са служили различни свещеници: преди Освобождението - гръцки свещеници, от 1906 г. до 1939 г. – българи, а от 1939 г. до 1962 г. е предоставена на руски емигранти.
          В летописната книга на храма с голяма благодарност се споменава името на баба Ефтимия. Веднъж й се присънил сън, в който св. Параскева й прошепнала да започне да събира средства за ремонт на порутената сграда. Така тя тръгнала от къща на къща и с тези помощи бил извършен ремонт на храма.
          През 1980 г. по искане на Св. Синод и с разрешение на Цариградската патриаршия са донесени икони от Света гора. Групата донесла иконите била водена от служещия в храма свещеноиконом Иван Вълков.
          В храма в град Варна се пази частичка от светите мощи на св. Преподобномъченица Параскева Римлянка.

Света Параскева Света Параскева Света Параскева Света Параскева Света Параскева

Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved