Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Светии
Светини
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

ХРАМ "СВЕТА ПАРАСКЕВА"
Света Параскева           Малката сграда на храм "Света Параскева" е разположена в района на стара църква. Изграждането на храма е от XVII век, църквата е вторият най-стар Варненски храм.
          Храм “Св. Параскева” е бил семеен параклис на богато гръцко семейство. Търговецът имал гемия и търгувал с Венеция, Цариград, Кюстенджа. Веднъж в морето го настигнала страхотна буря. Виждайки края на своя земен живот, той започнал да се моли. Помолил се и на света Параскева, като обещал, че ако го върне при семейството му, в знак на благодарност и признателност ще построи параклис, носещ нейното име. Това и направил, завръщайки се у дома си.
          След отпътуването на семейството за Гърция църквата запустяла. През годините в храма са служили различни свещеници: преди Освобождението - гръцки свещеници, от 1906 г. до 1939 г. – българи, а от 1939 г. до 1962 г. е предоставена на руски емигранти.
          В летописната книга на храма с голяма благодарност се споменава името на баба Ефтимия. Веднъж й се присънил сън, в който св. Параскева й прошепнала да започне да събира средства за ремонт на порутената сграда. Така тя тръгнала от къща на къща и с тези помощи бил извършен ремонт на храма.
          През 1980 г. по искане на Св. Синод и с разрешение на Цариградската патриаршия са донесени икони от Света гора. Групата донесла иконите била водена от служещия в храма свещеноиконом Иван Вълков.
          В храма в град Варна се пази частичка от светите мощи на св. Преподобномъченица Параскева Римлянка.

Света Параскева Света Параскева Света Параскева Света Параскева Света Параскева
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved