Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Светии
Светини
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

ХРАМ "СВЕТИ АРХАНГЕЛ МИХАИЛ"
Свети Архангел Михаил           До отварянето на храма "Св. Архангел Михаил", богослужение на славянски език се извършвало само в черквата "Св. великомъченик Георги". На 3 април 1860 г. Иларион Макариополски прогласил в Цариград отделянето на Българската църква от Цариградската патриаршия и тази привилегия била отнета.
          След забраната във Варна се създава българска училищна община, която на 25 юли 1862 г. открива училише. Първоначалната идея била черквата да носи името на светите братя Кирил и Методий. През 1865 г. е взето решение долният етаж на училището да бъде приспособен за църковен храм. Това обяснява и нарушението на канона - храмът не е обърнат на изток.
          Принадлежности, необходими за църковното служение, били докарани от черквата в село Николаевка през нощта срещу 14 февруари от иконом Константин Дъновски. През деня на Сирни заговезни била отслужена и първата литургия в новата черква носеща името на "Св. Архангел Михаил". На службата се стекли много хора не само от града, но и от близките села.
          До Освобождението в църквата са служили няколко свещенници. На енорийска служба тук е свещ. Константин Дъновски. След пенсионирането му, той продължава да живее в една от стаите при храма до смъртта си. На гроба му има надпис "Константин А. Дъновски 1830-1918, пръв български учител във Варненско и свещеник в град Варна".
          Църквата "Св. Архангел Михаил" е осветена на 21 ноември 1938 г. от Варненския и Преславски митрополит Йосиф, в съслужение с гостуващия му тогава Пловдивски митрополит Кирил, по-късно и патриарх Български.
          Дълго време в сградата на храма се помещаваше Музеят на Възраждането. От май 2002 сградата и двора бяха върнати на Църквата. Днес в помещенията на "Св. Архангел Михаил" се развива сериозна дейност. Разкрит е душепопечителски център за обгрижване на наркозависими, провеждат се катехизаторски беседи, курсове по иконопис и църковно пеене, подготвят се няколко печатни издания с благословията на варненския митрополит.

Свети Архангел Михаил Свети Архангел Михаил Свети Архангел Михаил Свети Архангел Михаил Свети Архангел Михаил
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved