Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Светии
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

ХРАМ "СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЯ"
Свети Пророк Илия           През 1921 г. семейство Илия и Деспа Трошеви подава заявление в митрополията, че даряват четири декара земя за построяването на православен храм в кв. "Трошево". По това време кварталът бил в края на града и наброявал около 40 хиляди жители. Твърде отдалечен от централната част, жителите му чувствали необходимост от квартална черква.
          Първоначалната идея била храмът "Св. пророк Илия" да бъде вторият по големина в града след катедралата "Свето Успение Богородично". През 1922 г. започват да събират средства за градежа му, направена е първата копка, осветена от митрополит Симеон. Строежът спира поради липсата на средства.
          Отново се намесило семейство Трошеви, което дарява и 30 хиляди лева собствени пари. Общественият съвет решава те да бъдат използвани за построяването на по-малък храм в съседство с вече започнатия. Това е днешният храм "Св. пророк Илия", осветен пред 1926 г. От август следващата година започват редовни църковни служби.
          Откъде са донесени иконите в църквата, историята на храма не пази сведения. Предполага се обаче, че са поставени там, където са и сега, още при освещаването на храма.
          По материали от сайта на Варненската и Великопреславска Света Митрополия

Свети Пророк Илия Свети Пророк Илия Свети Пророк Илия Свети Пророк Илия Свети Пророк Илия

Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved