Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Светии
Светини
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

ХРАМ "СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЯ"
Свети Пророк Илия           През 1921 г. семейство Илия и Деспа Трошеви подава заявление в митрополията, че даряват четири декара земя за построяването на православен храм в кв. "Трошево". По това време кварталът бил в края на града и наброявал около 40 хиляди жители. Твърде отдалечен от централната част, жителите му чувствали необходимост от квартална черква.
          Първоначалната идея била храмът "Св. пророк Илия" да бъде вторият по големина в града след катедралата "Свето Успение Богородично". През 1922 г. започват да събират средства за градежа му, направена е първата копка, осветена от митрополит Симеон. Строежът спира поради липсата на средства.
          Отново се намесило семейство Трошеви, което дарява и 30 хиляди лева собствени пари. Общественият съвет решава те да бъдат използвани за построяването на по-малък храм в съседство с вече започнатия. Това е днешният храм "Св. пророк Илия", осветен пред 1926 г. От август следващата година започват редовни църковни служби.
          Откъде са донесени иконите в църквата, историята на храма не пази сведения. Предполага се обаче, че са поставени там, където са и сега, още при освещаването на храма.
          По материали от сайта на Варненската и Великопреславска Света Митрополия

Свети Пророк Илия Свети Пророк Илия Свети Пророк Илия Свети Пророк Илия Свети Пророк Илия
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved