Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Светии
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

ХРАМ "СВЕТИ ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ГЕОРГИ" - ДОБРИЧ
Храм Свети вмчк. Георги - Добрич           Църквата "Свети Великомъченик Георги" е най-старият православен храм, който може да се види в Добрич. През 19 век той е издигнат благодарение с даренията на родолюбиви българи. Сред хората, дали средства за издигането на олтара е и Иван Хадживълков. Окончателно църквата е завършена през 1843 година, но по време на Кримската война от 1853-1856 година е опожарена. По разкази на запознати реставрацията на Свети Георги е завършена до 1864 година.
          Смята се, че предверието на храма е издигнато допълнително в по-късен период. Църквата е изографисана в 1889 година при митрополит Симеон, след което е и осветена от него. Няма исторически данни кога точно е изградена камбанарията. Църквата Свети Георги в Добрич е претърпяла няколко частични реставрации през годините, като последното е през 2000 година, когато са възстановени четири икони. Височината на храма Свети Георги е едва 12 метра. Има само хипотези защо храмът носи името именно на Свети Георги Победоносец.
          Днес във вътрешността на храма, издигнат в чест на Свети Георги могат да се видят невероятно красиви стенописи, както и прецизно изработени икони. Църквата има два входа, но само единия е отворен постоянно. Другата порта се отваря единствено, когато има големи празници.
          Църквата е малка, но изключително красива и впечатляваща. Тя е разположена в центъра на самия град. Църквата "Свети вмчк. Георги" се намира в близост до етнографския музей в Добрич. Първото, което ще ви направи впечатление е изключително красивата и отлично изрисувана фасада. Това първо впечатление ще се преповтори и щом видите интериора на храма и вътрешната му украса. Изключително приятен е прилежащия към църквата двор. Лятно време многото пейки тук са отлично място за почивка. Допълнителен чар придава и чешмата с питейна вода.

Храм Свети вмчк. Георги - Добрич Храм Свети вмчк. Георги - Добрич Храм Свети вмчк. Георги - Добрич Храм Свети вмчк. Георги - Добрич
Храм Свети вмчк. Георги - Добрич Храм Свети вмчк. Георги - Добрич Храм Свети вмчк. Георги - Добрич Храм Свети вмчк. Георги - Добрич

Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved