Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Светии
Светини
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

ХРАМ "СВЕТИ АТАНАСИЙ"
Свети Атанасий           Храм “Свети Атанасий” е старата митрополитска църква във Варна. В този си вид е построен през 1838 година на мястото на изгорелия две години по-рано древен храм. От него има мраморна плоча, поставена над входната храмова врата с надпис на гръцки: “Старият храм на св. Атанас, който не са го по-напред съборили Марсовите бомби, опожарен на 1836 год. 15 февруари, се е възобновил на 1838 год. 29 август.”
          На мястото на сегашния храм е имало две средновековни църкви. от средата на XIII / XIV в. Втората църква е имала украса като несебърските. При изследване на съвременното предверие на храма са открити четири зидани гробници. Според проф. Кузев тази църква е била седалище на митрополитите и през средновековието. Изглежда средновековният храм е пострадал по време на турското робство. През 16-17 век е изградена нова църква, която изгаря в 1836 г.
          За древността на старата църква намираме свединие и от руския офицер Должников (1828-1829 г.). “Църковните дейности били забранени, а камбанния звън, както е известно турците не позволявали. Така до 6 декември 1828 г., когато започва да бие камбаната при църквата “Св. Атанас” за първи път, след почти четири века от завладяването на Варна от турците...” Тази камбана била поставена от руснаците. Именно тази война имат предвид в надписа на мраморната плоча над храмовата врата, употребявайки израза “Марсовите бомби”.
          Само за две години на мястото на стария се издигнал голям, прекрасен и величествен за времето си Божий дом. Заедно с църквата в близост до нея построили сградата на митрополията и две училища. Възобновяването на храм “Св. Атанасий” става, когато начело на варненската катедра е митрополит Йосиф, българин от Серско, многоуважаван заради строгостта и църковното му управление.
          В храма служат гръцки духовници до 1914 г. През 1920 г. Варненският и Преславски митрополит Симеон благославя и разрешава в църквата да служат руски свещеници и да обгрижват руската общност емигрирала във Варна след революцията през 1918 г. В този период притворът на храма бил остъклен и в южната и северната страна имало няколко стаи. Храм “Св. Атанасий” изпълнявал енорийски функции не само за руснаците, но и за всички живеещи в квартала.
          С течение на годините руската общност намалява и става все по-трудно обгрижването на този голям храм. От 1.01.1939 г. храм “Св.Атанасий” се иззема от руската община и при него се създава енория. От този момент храмът става енорийски и започва да се обгрижва от българско духовенство. Първият български предстоятел на храм ”Свети Атанасий” е свещеник Мирон Райчев.
          През 1948 г. новата власт решава да събори намиращата се наблизо малка църква "Св. вмчк Георги". Наетите майстори отказват да я съборят и това правят доброволци комсомолци. Престола от разрушената църква и храмовата икона на Св. вмчк. Георги се пренасят в “Свети Атанасий”. Дори и в трудните атеистични времена християните от енорията не спират да посещават службите в любимия си енорийски храм.
          С министерско постановление №1915 от 1961 г. храм “Свети Атанасий” преминава към Народния музей. От 26.10.1965 г. църквата е обявена за паметник на културата и изкуството и в нея е поместена галерия на възрожденската иконопис. Но “Бог поругаван не бива”. Идва отново времето на възкресението на този прекрасен Божий храм. С Министерска заповед от 9.07.1991 г. храмът е върнат на Варненска и Преславска Митрополия. След тридесет годишно прекъсване Варненският и Преславски Митрополит Кирил извършва чина на обновлението и отслужва първата света литургия.
          От месец май 2003 година свещеноиконом Антон Парушев поема грижата за храма, а от декември същата година предстоятел става свещеник Дончо Александров. На 18.01.2004 г Варненския и Великопреславски Митрополит Кирил освещава намиращия се в долната част на камбанарията в притвора на храма параклис, посветен на Св. вмчк Мина.
          От 2006 г. се извършва основен ремонт на храма, оптимизира се отоплението и осветлението в църквата, оградата се преустройва и пребоядисва като се поставят върху нея кръстове от ковано желязо, за да придобие църковен вид. Построява се арка, на която се поставя керамична икона на Свети Атанасий и врата от ковано желязо. Озеленяват се площите около храма и заедно със засадените дръвчета, цветя и направеното малко езеро създават радост на посетителите. В чест на 170 годишнината на храма се изгражда новата чешма на двора и в нишата и е изписана иконата “Христос със самарянката”.
          По материали от сайта на Храм "Свети Атанасий"

Свети Атанасий Свети Атанасий Свети Атанасий Свети Атанасий Свети Атанасий
Свети Атанасий Свети Атанасий Свети Атанасий Свети Атанасий
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved