Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Светии
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

ХРАМ "СВЕТО ВЪЗНЕСЕНИЕ" - СПАСОВО
Храм Възнесение Господне - Спасово           Преди да се построи голямата църква, в селото е имало малка църква – параклис. Необикновени са фактите около построяването на църквата "Св. Възнесение". През 1890 г. богатият турчин Вейсел Сали дарява голяма част от свой имот за строеж на православен храм и училище. За църквата е ползван трудът на местните хора, през 1892 г. е завършена камбанарията, през 1894 г. - строежът на голямата еднокорабна църква. Преди цял век средствата за изграждането й са били събирани от местното население. Още от началото църквата е наименувана православен храм ”Свето Вознесение Господне” с покровител Свети Спас.
          Затова на този ден се чества храмовия празник. Една местна легенда разказва, че в района около днешната църква, при преминаването на местността Онгъла Хан Аспарух забива своя меч именно тук. Друга отличителна черта на християнското здание е, че тук е единствения иконостас в страната, на който чрез дърворезбарска техника е изобразена характерната за българите мартеница. На същия ден, на Спасовден, се празнува и събора на селото– 40 дни след Великден.
          Художественият и архитектурен проект на иконостаса е дело на големия български художник-резбар, който изобразява прекрасни живописни платна с вечните библейски сцени и сюжети от българската история. Тук Кушлев прибягва до картинен разказ, подиконните табли са посветени на кан Аспарух.
          След като оформя и изработва иконостаса, художникът застава пред тогавашния митрополит на Варненско-Преславската епархия покойния дядо Йосиф с въпроса "Ввъзможно ли е в православния храм да бъде героизиран, представен и поставен един езичник?". След дълго, мъчително премисляне и осмисляне на художествения факт, мъдрият клирик дава съгласие, защото "... ако не беше Аспарух, нямаше да ни има и нас, и България...".
          Това решение се оказва изключително далновидно с оглед на най-новите исторически доказателства, които сочат, че Кубратовата династия, в това число кан Аспарух, е с християнска принадлежност и по този начин създателят на Българската държава е получил реабилитация за многото години, през които погрешно е бил наричан езичник.

Храм Възнесение Господне - Спасово Храм Възнесение Господне - Спасово Храм Възнесение Господне - Спасово Храм Възнесение Господне - Спасово

Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved