Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Светии
Светини
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

ХРАМ "СВЕТО ВЪЗНЕСЕНИЕ" - СПАСОВО
Храм Възнесение Господне - Спасово           Преди да се построи голямата църква, в селото е имало малка църква – параклис. Необикновени са фактите около построяването на църквата "Св. Възнесение". През 1890 г. богатият турчин Вейсел Сали дарява голяма част от свой имот за строеж на православен храм и училище. За църквата е ползван трудът на местните хора, през 1892 г. е завършена камбанарията, през 1894 г. - строежът на голямата еднокорабна църква. Преди цял век средствата за изграждането й са били събирани от местното население. Още от началото църквата е наименувана православен храм ”Свето Вознесение Господне” с покровител Свети Спас.
          Затова на този ден се чества храмовия празник. Една местна легенда разказва, че в района около днешната църква, при преминаването на местността Онгъла Хан Аспарух забива своя меч именно тук. Друга отличителна черта на християнското здание е, че тук е единствения иконостас в страната, на който чрез дърворезбарска техника е изобразена характерната за българите мартеница. На същия ден, на Спасовден, се празнува и събора на селото– 40 дни след Великден.
          Художественият и архитектурен проект на иконостаса е дело на големия български художник-резбар, който изобразява прекрасни живописни платна с вечните библейски сцени и сюжети от българската история. Тук Кушлев прибягва до картинен разказ, подиконните табли са посветени на кан Аспарух.
          След като оформя и изработва иконостаса, художникът застава пред тогавашния митрополит на Варненско-Преславската епархия покойния дядо Йосиф с въпроса "Ввъзможно ли е в православния храм да бъде героизиран, представен и поставен един езичник?". След дълго, мъчително премисляне и осмисляне на художествения факт, мъдрият клирик дава съгласие, защото "... ако не беше Аспарух, нямаше да ни има и нас, и България...".
          Това решение се оказва изключително далновидно с оглед на най-новите исторически доказателства, които сочат, че Кубратовата династия, в това число кан Аспарух, е с християнска принадлежност и по този начин създателят на Българската държава е получил реабилитация за многото години, през които погрешно е бил наричан езичник.

Храм Възнесение Господне - Спасово Храм Възнесение Господне - Спасово Храм Възнесение Господне - Спасово Храм Възнесение Господне - Спасово
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved