Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Седмица на Православната книга - 2014
СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - 05-11 СЕПТЕМВРИ 2016 ГОДИНА


    Какво е християнска култура?
    Християнски ли са корените на българската култура? А днес?
    Каква е цената на Православието в България?


    Ако си задавате тези и други подобни въпроси, заповядайте на "Седмицата на православната книга" – международен форум за християнска книжнина и култура, организиран от Варненска и Великопреславска света митрополия. Ще имате уникалната възможност да слушате и да задавате въпроси на бележити богослови и духовници, гости на форума.
    Началото е поставено през 1998 година. Досега в рамките на Седмицата са представени стотици книги, списания и други печатни издания от български, руски, сръбски, гръцки, румънски, украински, полски и словашки автори и издателства.
    Християните във Варна имат уникална възможност да слушат и да задават въпросите си на най-забележителните православни богословии и духовници на 20 век. Повреме на Седмицата като съпътстващи прояви се организират изложби, концерти, и прожекции на православни документални и игрални филми.

Понеделник – 05. 09. 2014
Седмица на Православната книга - 2016     Варненският и великопреславски митрополит Йоан беше водещ на тържественото откриване. В самото начало прозвучаха песнопения на хора на Катедралния храм, който тази година навърши 60 години.
    „Варненска митрополия има честта да бъде гостоприемен домакин на едно от най-вълнуващите събития от живота на родната ни църква и на епархията”, каза митрополитът и разказа как форумът е учреден във вече далечната 1998 година с благословението и активното съдействие на покойния негов предшественик митрополит Кирил. В годините Седмицата се утвърждава като междуправославен форум. Митриполитът говори за образователната функция на църквата като една от най-важните и смислово-определящи в нейната мисия и присъствие в света. Винаги църквата е призовавала своите чеда не към сляпа, а към разумна и осъзната вяра, придружена от разбиране на своите смисъл и съдържание. Тя винаги е имала просветна и културна мисия. Залата в Градската художествена галерия беше пълна с гости от епархиите на родната църква.
    Тази година Седмицата на православната книга е под знака на важни за църквата юбилеи - 1070 години от успението на св. Иван Рилски и 1100 години от успението на св. Климент Охридски.
    Отец Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия прочете обръщение към гостите от българския патриарх Неофит. В него се казваше:
    Православната книга е различната книга. Тя носи познанието на всички, които търсят богооткровените истини и искат да наситят себе си със силата на живото слово. Тази книга е възможност за всеки, желаещ да намери решението на въпросите на вярата и познанието на Христовото учение. Книга на радост и упование.
    В думите на българския патриарх имаше обръщение и към организаторите на Седмицата, които са направили много за популяризирането и опознаването на православната книга.Той определи тази последователна работа през годините като духовен подвиг и богоугодно дело.
    Вечерта продължи с думи на проф. Валерий Алексеев от Международния обществен фонд за единство на православните народи. Последната част на тържеството беше дадена на г-жа Анула Христова от Синодалното издателство да представи книгата „Светител Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец. Житие, аскетически поучения и проповеди”.
Седмица на Православната книга - 2016 Седмица на Православната книга - 2016 Седмица на Православната книга - 2016
Вторник 06. 09. 2014
Седмица на Православната книга - 2016     Вторият ден на Седмицата, 06 септември 2016 г, нашият митрополит Йоан започна с думи за Съединението. После предговори предстоящото за вечерта. Истинското започване обаче на вечерта беше посрещането на входа на залата в Градската галерия с неочаквана изненада-подарък. Всеки гост получи книгата „Посъветвай ме, отче”, съвместно издание на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” и черногорското издателство „Свети гора”.
    Събирането се откри с представяне на книгата „Опознай себе си” на св. Нектарий Егински. Доц. Костадин Нушев от Богословския факултет на СУ разказа за големия гръцки духовник, почитан като чудотворец и основател на манастира „Св. Троица” в Егина. Подвижникът бил роден през 1846 година на празника Покров Богородичен, затова и закрилата на Божията майка се усещала в неговите дела. Книгата се издава по инициатива на Културно-просветния отдел на Св. Синод /Синодално издателство/ по предложение на Ловчанския митрополит Гавриил и е преведена от гръцки език от Светослав Риболов и Анула Христова.
    Идеята е книгата да послужи за духовна полза и просвета на православните вярващи християни, които почитат св. Нектарий Егински, но също и да допринесе за просветата и за привличане към православието към по-широк кръг читатели в България. Анула Христова разказа за своята работа над превода на книгата, за тънките духовни нишки на съдържанието. Светослав Риболов пък сподели свое преживяване и свидетелство за едно неописано чудо на св. Нектарий.
    „Посъветвай ме, отче”. Отговори на въпроси и недоумения от християнското ежедневие. Отец Радомир Никчевич от Черногорска и Приморска Митрополия донесе поздрави от митрополит Амфилохий. Отец Радомир каза, че всяка книга е и семе, и войник. Тя, увери той, воюва за този, който се е потрудил да я направи. Книгите стоят на полиците и чакат. Те не се обиждат. Ако ги нямаше старите книги, нямаше да ги има и новите. Книгата „Посъветвай ме, отче” има връзка с най-слушаното тяхно радиопредаване „Въпроси към свещеника”, а тиражът й в сръбската църква е 50 хиляди.
    Преводачи от сръбски на българското издание са Диляна Иванова и Борислав Аврамов. Диляна Иванова говори за топлината на изданието, което е настолен сборник със съвети за избралите пътя на Православието. Тя определи книгата като уникална заради широкия спектър от автори – свети отци както от древността, така и съвсем съвременни. Подходяща книга за всеки християнски дом.
    Редакторът на изданието свещеноиконом Василий Шаган разказа за почти спонтанното, но неслучайно договаряне за съвместното издание с о. Радомир. Отец Василий обоснова диалогичността в заглавието на книгата със своя опит в общуването с младите и търсенето на адекватен език. Той напомни колко е трудно да се отвориш за някого с конкретен въпрос или да намериш онзи, при когото би могъл да отидеш за съвет.
    Книгата „Духовно ориентираната психологична помощ и подкрепа” представи нейната авторка д-р Паулина Тодорова от Богословския факултет на СУ. Трудно успяхме да разберем разликите между православната психотерапия, научната психология и „духовно ориентираната подкрепа”, но това е въпрос вероятно на внимателно и задълбочено четене.
    Преди вечерта да премине в дискусията със свещениците, пред християнската публика излезе протойерей Симеон Банков от Русия, българин по произход с „бесарабски акцент”. Представянето на работата в неговата енория по новостроящия се храм беше много приятна, езиково оцветена и патриотично радостна. Той беше един от гостите-отци в последвалата дискусия с въпроси и отговори. В нея се включиха още митрополит Йоан и черногорският отец Радомир Никчевич. Въпросите, изписани на листи, ставаха все повече и повече. Очевидна беше нуждата от тяхното задаване и очакване да бъдат отговорени. Някои от отговорите наистина доведоха публиката до радостен изблик на съгласие.
Седмица на Православната книга - 2016 Седмица на Православната книга - 2016 Седмица на Православната книга - 2016
Сряда 07. 09. 2014
Седмица на Православната книга - 2016     Третият ден на тази Седмица ще наречем „богословски”, вероятно утрешният, четвърти, ще бъде „писателски” /заради представянето на художествена литература и последваща дискусия с писатели/.
    Защо беше „богословски” днешният ден, 7 септември, навечерието на Рождество Богородично? На „преподавателската катедра” в зала Пленарна на Общината застанаха проф. д-р Иван Христов, доц. д-р Мариян Стоядинов, доц. д-р Светослав Риболов и доц. Свилен Тутеков.
    Доц. Светослав Риболов представи три заглавия, най-напред сложната за начинаещи в богословието „Паламика” на проф. Георги Мандзаридис. Известният солунски професор започва творческата си биография през 1960 година върху богословието на Ориген. Написва няколко съчинения за св. Григорий Палама. „Паламика” е сборник от шест отделни студии, създадени независимо една от друга. Преводът на български е дългогодишен, нелек труд.
    Доц. Риболов нарече следващото сериозно издание в програмата „теологична рефлексия на делото на императора за приноса му в утвърждаването на Църквата.” Императорът е св. Константин Велики, а авторът на изследването - проф. д-р Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет на СУ. Според Риболов, то е още уникално, единствено по рода си съчинение върху тази епоха, която не просто е важна за историята на Рим, но и за нашата история.
    Накрая и най-лаконично, доц. Светослав Риболов говори за своята книга „Иисус Христос – аскет и Спасител”. За „Византийското богословие на 14 век – Божествените енергии” говори сам авторът на тази книга, проф. д-р Иван Христов, специалист върху безспорно значимата /и въпреки това със спорни моменти/ за християнското учение личност на св. Григорий Палама.
    Любопитна, а оказа се, и важна книга за разбирането на нашето време в контекста на Църквата е книгата на прот. проф. д-р Зоран Кръстич „Църквата и духът на времето”. Представи я доц. Свилен Тутеков. Последната и първата книги в днешното представяне направиха нова връзка помежду си през фигурата на Зоран Кръстич, наследник на школата на Мандзаридис. Книгата представлява социологическо изследване на християнството с оглед историческото развитие на Църквата. Свилен Тутеков подчерта приноса на книгата за изработването на един трезв и балансиран поглед към днешното технологично време и „златното църковно минало”. Той нарече това изследване оптика за трезво гледане към християнството. Много нужна книга.
    Вечерта обаче сякаш тепърва започваше. Залата се разгорещи заради темата на дискусията, свързана със съборността на нашата Църква. Заваляха въпроси от публиката, като, разбира се, най-главният беше неучастието на БПЦ на Събора в Крит. Противоположни гледни точки защитиха митрополит Йоан и богословите Мариян Стоядинов и Свилен Тутеков. Варненският митрополит разказа факти от подготовката на Събора и обоснова неучастието със съборността на гласовете в Св. Синод. Мариян Стоядинов последователно построи своята теза за несъборната постъпка на неучастието. А Свилен Тутеков подчерта важността на липсата на съборност на всички нива в Църквата, започвайки от енорията. Чухме напрегнати и интересни мнения, като безспорно над всичко беше принципът на диалогичност и гласност.
    Денят завърши с вечеря, подготвена с труда на енориашите на храм „Св. Николай” и „Св. Архангел Михаил”.
Седмица на Православната книга - 2016 Седмица на Православната книга - 2016 Седмица на Православната книга - 2016
Четвъртък 08. 09. 2014
Седмица на Православната книга - 2016 На 08 септември 2016 г., когато Българската православна църква чества Рождество Богородично , в старинен храм "Успение Богородично" в гр. Варна бе отслужена празнична света Литургия от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.
    Вечерта от Седмицата на Православната книга продължи с Димитрина Чернева от издателство „Комунитас” която представи романа на Константин Вирджил Георгиу „Двадесет и петият час”, наречен „опит за духовна биография”. Това е най-популярната творба на румънския писател, която излиза във Франция веднага след края на Втората световна война и изобличава нацизма, комунизма и западния дехуманизиран свят. Определят творбата като една от големите антиутопии на 20 век. Какво означава заглавието „25-тия час”? Това е онзи час, който идва след последния час; часът, в който е твърде късно, часът на европейската цивилизация; в този час вече никой не може да свидетелства за нищо. Тогава само писателят може да разказва.
    Втората книга за вечерта беше „Спомени за водата” на проф. Иван Станков, преподавател по българска литература във Великотърновския университет. „Опитах се да напиша спомени, но не се получаваше и излизаха разкази.” Книгата разказва за 60 години от историята на едно село и всъщност за неговото умиране. Авторът прочете последните две страници на своята книга, но слушателите в залата на Галерията си пожелаха да чуват още това слово.
    Николай Фенерски представи книгата си с есета „Пролуката”. Името на автора нашумя напоследък покрай способността му искрено и категорично да заявява своите позиции по социални и църковни въпроси. Есета за опрощението.
    Доц. Калин Михайлов представи книгата на Деян Енев „Християнски разкази”. Говори за смирението и дарбата да изслушваш другия, за героите-особняци на Енев. После доц. Михайлов представи и своята книга с поезия „Нужен”, от която прочете няколко стихотворения. За почитателите на Седмицата беше нетипично да слушат в залата разкази, а още по-малко – поезия.
    Събранието на горните писатели, заедно с присъединилите се към тях Дария Захариева, журналист, и проф. Сава Сивриев от Шуменския университет, участва в дискусия за християнската литература. Имаше въпроси от публиката за личната вяра, за християнството в литературата и за литературата в християнството, за Белчо и Сивушка, за Вълкадин, за бялата лястовица, за Достоевски, Емилиян Станев, азбуката и националната ни литературна идентичност. С писателите може да се говори за всичко.
Седмица на Православната книга - 2016 Седмица на Православната книга - 2016 Седмица на Православната книга - 2016
Петък 09. 09. 2014
Седмица на Православната книга - 2016     Петъчният ден от програмата на Седмицата на православната книга започна с представяне на книгата „Йога – път към мрака” от нейния автор, преподавателя в Софийската духовна семинария Дарин Алексиев.
    Той обоснова назидателното заглавие на книгата си с обяснение защо това мрачно предложение на улицата, приятелите и дори образователната система за деца е престъпно неприемливо. След подробностите за йогийската теория и практика, слушателят на Седмицата се опита да разбере и „Религиозната вяра – стадии на развитие и формиране” на д-р Росица Тодорова от Богословския факултет на СУ. Четенето на научен текст на форума не е най-подходящият начин за достъп до подобни книги. Въпреки също тежката материя на „Между вярата и разума” на доц. д-р Димитър Попмаринов от Великотърновския университет, книгата доближи търпеливия слушател. Това се случи през ясния поглед на о. Теодор Стойчев, който я представи. Любовта беше мостът в обяснението на о. Теодор. Той разказа и личен опит за отношението на една вяра към друга.
    Сякаш изпаднал от вчерашната литературна вечер, днес беше представен още един роман, този път нашумелият „Антихрист” на Мартин Ралчевски. За него говори журналистът Дария Захариева. Семейство посреща идването на последното време. Интересна и завладяваща тема за християнското въображение.
    Публиката на днешния ден очакваше разказите на тримата бесарабски свещеници Виталий Зелински, Владимир Паскалов и Феодор Каракалчев. С голямо вълнение и топлота те разказаха за своя опит в енорията на селата Твърдица и Копчак в Молдова. Запазването на православната вяра е неотделимо от запазването на българския етнос. Битът и културата по тези места са запазили един автентизъм на изповядването на вярата и пребъдването на рода. Като че ли влязохме в музей на предмодерните времена. Смисълът на това връщане е да видим отдалечаването от собствената традиция и да осъзнаем истинското основание да бъдем такива. О. Виталий говори с голям плам и накрая каза: „Искам да разкажа още много”. Те се нуждаят от споделяне и подкрепа, а ние от разбиране на нашето, което без даже да усетим, сме напуснали и забравили. Изворът на истинския живот.
Седмица на Православната книга - 2016 Седмица на Православната книга - 2016 Седмица на Православната книга - 2016
Събота 10. 09. 2014 - Закриване на Седмицата на Православната книга Седмица на Православната книга - 2016
    Последният ден на Седмицата започна с представяне на книгата „Образът е медия – Православие и телевизия в България” на телевизионната журналистка Зорница Гюрова.
    За авторката тази книга е много лична, защото през нея тя осмисля професионалните си ангажименти, но също така и православната си идентичност. Книгата представлява размисли върху медията като социално и духовно явление и заедно с това и журналистически анализ на предаванията с православна тематика. Изледван е един период в телевизионната продукция между 2005 и 2008 година.
    Докато изброяваше различните предавания в телевизиите, Зорница Гюрова се спря по-подробно на авторското предаване „Вяра и общество” по БНТ на журналиста Горан Благоев. Варненският митрополит Йоан остро реагира, като видя говоренето за предаването като реклама и дързост. Още повече, че Св. Синод има решение от 6 февруари тази година за неучастие на архиереи и клирици от БПЦ в това предаване. Залата беше смутена.
    Програмата продължи с представянето на „Нюйоркски митрополит Андрей” на д-р Момчил Методиев, автор на емблематичните книги „Между вярата и компромиса. Българската православна църква и комунистическата държава.1944-1989” /2010/ и „Машина за легитимност. Ролята на Държавна сигурност в комунистическата държава” /2008/ и съавтор на „Държавна сигурност – предимство по наследство. Професионални биографии на водещи офицери” /2016/. Този том представлява биография, спомени и дневници на противоречивата личност митрополит Андрей /1886-1972/. Изследването в архивите обаче е „подредило” тази личност. Варненският митрополит Йоан нарече книгата „уникална”. Тя излиза в 130-годишнината от рождението на Нюйоркския митрополит Андрей, който е толкова свързан с историята и живота на нашата епархия.
    Документалният филм „За смисъла на човешкия живот” /2016/ на сценариста Бисер Божков и режисьора и оператора Любомир Върбанов беше последната част от едноседмичната програма на форума. Филмът желае да даде отговор на екзистенциални човешки въпроси за живота, смъртта, радостта, брака, монашеството, вечния живот и други. Това е образователен филм. Гласът зад кадър на известния актьор Михаил Мутафов в случая звучи някак назидателно. Филмът е достатъчно ясен и недвусмислен в своите послания и малко по-дълъг за възприемането на съвременния зрител.
    Накрая, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан накратко анализира видяното и чутото от програмата на тазгодишната Седмица на православната книга. Той се извини на г-жа Зорница Гюрова, а после и на залата за резкия тон. Зарадвахме се отново на това, че имаме достоен митрополит.
    По-нататък във финалните си думи, Негово Високопреосвещенство пожела на форума „да имаме спокойствието да изразяваме мислите си”. Той потвърди смисъла му в „общуването и споделянето на опит”. Благодари на гостите, а също и на организаторите за труда, като увери всички: „Старали сме се никого да не засегнем”. Преди да закрие Седмицата, митрополит Йоан обяви темата за следващата година – „Църквата и младите хора”. Предстои новата среща догодина в Седмицата на православната книга.
Седмица на Православната книга - 2016 Седмица на Православната книга - 2016 Седмица на Православната книга - 2016
    От сайта на Варненска и Великопреславска Митрополия
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved