Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - 5-12 СЕПТЕМВРИ 2011 ГОДИНА
"ВЪЗРАЖДАНЕТО НА ДУХОВНИЯ ЖИВОТ НА ЛИЧНОСТА”

    За тринадесети път, от 5 до 11 септември, в гр. Варна се проведе Седмицата на православната книга. За толкова години вече, проявата няма аналог, ползва се с авторитет в Православния свят и се очаква с голям интерес.
    Форумът се организира от 1998 г. с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил. Варненската и Великопреславска св. митрополия, като основен организатор на Седмицата на православната книга, вижда във форума продължение на традицията за църковна просвета и култура, заложени от учениците на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, основали Преславската книжовна школа.
    Тазгодишното издание на Седмицата на православната книга е посветено на духовния живот. На възраждането му. Защото духовният живот не е планина, която може да се изкачи и да се каже: „Край! Постигнах всичко!” Архимандрит Серафим (Алексиев) казва: „Движението в духовния живот трябва да бъде насочено напред и нагоре — към постигане на богоподобно съвършенство (Мат. 5:48). Спре ли човек да се движи към Бога, започва вътрешно да се разлага, което е признак на духовна смърт”. А движението - напред и нагоре – го описва много добре св. Григорий Богослов: „Сине мой, преди всичко живей със страх пред Бога и любов към Бога, защото за всеки разумен и добър човек Бог е начало и край на всеки живот”.
    На много важна част от този процес на възраждане беше посветен и семинарът тази година: „Духовната просвета и катехизация в Църквата”.
    Съорганизатори, които толкова години съдействат за провеждането на форума, са: Община Варна, Международният обществен фонд „Единство на православните народи” и Балканският православен младежки съюз.

Първи ден – 5.09.2011 г. (понеделник) - Откриване на Седмицата на Православната книга
    В понеделник, 5 септември 2011 г. , в зала "Пленарна" на Община Варна беше открита Седмицата на православната книга. Тринадесет години проявата е част от културния живот на Варна и събира автори и издатели на православна литература от цял свят.
    Седмицата бе открита от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Събитието уважи и Негово Преосвещенство Главиницки епископ Йоан.
    С кратко встъпително слово протойерей Василий Шаган представи тазгодишния форум, темата и целта му. Представи също и поканените гости, книгите и мероприятията, които ще се проведат.
    Заместник-кметът на гр. Варна, г-н Коста Базитов, приветства присъстващите, като благодари за успешното взаимодействие между двете институции - Църква и власт.
    По програма лекция на тема „Подвигът в Христа и носенето на кръста в съвременния свят” трябваше да изнесе архиепископът на Прага и митрополит на Чешките земи и Словакия Христофор. Поради неотложни ангажименти Негово Блаженство не можа да присъства на откриването. Приветствено слово от негово име бе отправено от протойерей Пламен Тодоров.
Премиера на първи том от "Съчинения на Варненски и Преславски Митрополит Симеон (1840–1937)"
    На 5 септември от 18 ч. в залата на Община Варна се състоя представянето на първия том от „Съчинения” на Варненски и Преславски митрополит Симеон (1840–1937). Съчиненията на Варненски и Преславски митрополит Симеон се издават за пръв път. Варненски и Преславски митрополит Симеон (1840–1937) е деец на Българското възраждане и на църковнонационалната борба, най-младият митрополит на Българската екзархия, станал такъв едва на 32 години и управлявал епархията си в продължение на 65 години – безпрецедентен случай в православния свят. След Освобождението е един от „строителите на съвременна България”, държавен и просветен деец, председател на III ОНС (1882–1883); публицист, учен-елинист, преводач, редовен (1884) и почетен член на БАН (1923).
    По многообразните си дарования, дела и заслуги, по мащаба на своята личност митрополит Симеон може да бъде сравняван не толкова със съвременниците му, колкото с големите духовни дейци и книжовници на миналото от величината на св. патриарх Евтимий.
    Според авторитетното свидетелство-признание на акад. Михаил Арнаудов (1930 г.) митрополит Симеон е “жива история на българските усилия за църковно, културно и национално въздигане в последните 70 години”, в дейността си той е примирил „ония разнородни нравствени подбуди, които движеха протагонистите на Българското възраждане от Паисия до Илариона Макариополски”, а неговият живот е пример за „апостолско служене на християнския и народен дълг”.
    Книгата "Варненски и Преславски митрополит Симеон. Съчинения, т. I: Църква и история. Статии. Спомени. Писма (1869–1900)".
Втори ден – 6.09.2011 г. (вторник)
    Програмата на Седмицата на православната книга за 6 септември продължи със семинар „Духовната просвета и катехизация в Църквата”. Темата на пленарната сесия тази година е: „Православнaтa катехизация в условията на съвременната глобализация и космополитизъм”.
    В 18 ч. в зала "Пленарна" на Община Варна г-н Дарин Алексиев – преподавател в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”, представи книгите „Духовна азбука” на св. Димитрий Ростовски и „Мисли за всеки ден от годината” на св. Теофан Затворник. Особен интерес сред слушателите предизвикаха нови факти около живота на св. Димитрий Ростовски.
    Поради неотложни ангажименти Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий бе възпрепятстван да присъства на сесията и да изнесе своята лекция „Покаяние и изповед”.
    На негово място свещеник Вукашин Миличевич, главен редактор на официалното радио на Сръбска православна църква, представи дейността на радиото на Белградско-карловачката архиепископия „Слово љубве“ (Слово на любовта).
Седмица на Православната книга - 2011 Седмица на Православната книга - 2011 Седмица на Православната книга - 2011
Трети ден – 7.09.2011 г. (сряда)
    На 7 септември Седмицата на православната книга продължи с книжен базар за православна литература пред храм "Св. Николай". По програма в зала „Пресцентър” продължи Богословската конференция на тема „Духовната просвета и катехизация в Църквата”.
    Работната и дискусионна сесия обсъди: „Организация, методи, форми и съдържание на православнaтa катехизация и въцърковяване на деца и младежи”.
    Вечерта бе изнесен докладът „Св. Козма Етолийски – просветителят на поробения народ” от архимандрит Хризостом, протосингел на митрополията на Йерисос, Света Гора и Ардамерион – Еладска православна църква.
    Представена бе и книгата "Усещане за Бога – осем слова за духовното израстване” на архим. Емилиян, бивш игумен на манастира „Симонопетра”, Света Гора, Атон, от нейния преводач Алексей Стамболов.
    Лекция „Християнското семейство и съвременните предизвикателства” изнесе свещеник Александър Джаковац, главен редактор на новинарската емисия “Православие” на официалното радио „Слово љубве“ на Сръбската православна църква.
    Вечерната сесия бе закрита от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, който ще отсъства през останалите дни от Седмицата на православната книга. Кириархът ще отпътува за Киев по повод празненствата за поставянето на паметник на капитан Петко Войвода.

Четвърти ден - 8.09.2011 г. (четвъртък)
    На 8 септември 2011 г. - Рождество Богородично, в катедралния храм-паметник на град Варна „Св. Успение Богородично” беше отслужена съборна св. Божествена литургия, оглавена от Негово Преосвещенство епископ Йоан – викарий на Варненска и Великопреславска света митрополия.
    В светата служба участваха гостите на Седмицата на православната книга - архимандрит Хризостом, протосингел на Митрополията на Йерисос, Света Гора и Ардамерион, архимандрит Емилиянос Казанджидис, протойерей Георгиос Металинос, дякон Петър Симеонов и др.
    По програма четвъртият ден на Седмицата на православната книга продължи от 18 ч. с лекции.
    Д-р Мариян Стоядинов от Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” представи своята книга „Църква, общност, общество” и беседата "Съборност и индивидуализъм – съотношения и зависимости в съвременната епоха”.
    Лекция „Значението на делото на св. Никодим Светогорец за съвременния църковен живот” бе изнесена от архимандрит Емилиянос Казанджидис от манастира „Св. Пантелеймон”, Агиа Ларисис, епархия Димитриада и Алмиру – Гръцка православна църква. Вечерта бе закрита с лекция на тема „Традиция и обновяване в Православието” от проф. прот. Георгиос Металинос, от Богословското училище на Атинския университет, която бе преведена от дякон Петър Симеонов.
Седмица на Православната книга - 2011 Седмица на Православната книга - 2010
Пети ден - 9.09.2011 г. (петък)
    На 09 септември 2011 г. Седмицата на православната книга продължи с новите издания на Международния обществен фонд „Единство на православните народи”.
    Г-жа Елисавета Миленова - председател на управителния съвет на създадения през 1997 година „Фонд за единство на православните народи” представи книгите: Ана Ахматова и Православие, Фьодор Достоевский и Православие, Николай Рубцов и Православие, Федор Тютчев и Православие, Николай Гогол и Православие, и Сергей Есенин и Православие.
    Особен интерес предизвика прожекцията на филма „Придел Ангела” на режисьора Николай Дрейден, любезно предоставен на тазгодишния форум на Православната книга от Генералното консулство на Руската Федерация в гр. Варна.

Шести ден – 10.09.2011 г. (събота)
    На 10 септември 2011 г. – Седмицата на Православната книга продължи с видеопрожекции в ДПЦ „Св. Архангел Михаил” и представяне на народни песни и инструментални мелодии в Концертното студио на Радио „Варна”.
    С любезното съдействие на Генералното консулство на Руската федерация във Варна и на ЦНЦ „Православна енциклопедия”, Москва - в ДПЦ "Св. Архангел Михаил" бяха представени филмите: „Поклонение във вечния град”, 3-та серия, и „Отиващите на смърт” на режисьора Владимир Хотиненко.
    Зрителите успяха да проследят и филма-концерт “Никола Кутин – 35 години на сцената”, който представлява документален запис от 2008 г. на концерта на именития оперен певец Никола Кутин от Стара Загора, с участието и на мъжки камерен хор “Митрополит Методий Кусев”.
     концертното студио на Радио „Варна” Яне и Елена Каменарови (от формация “Леб и вино”) представиха традициите и обичаите в Мелнишкия край и взаимовръзката им с църковния живот с „Духът на стария Мелник”.
    Вечерната сесия продължи с представяне на книгата на професор Георгиос Мандзаридис: „Християнска етика, том 1” от доцент Бойчо Бойчев преподавател във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”.
    Г-жа Анула Христова - Редактор „История, документи на БПЦ и богословие” към сайта на Българската патриаршия, предложи на вниманието на гостите преведената от нея книга - „Православен духовен живот” на проф. Георгиос Мандзаридис.
    Издадени книги на синодалното издателство от изминалата година бяха презентирани от г-жа Анула Христова и редактора „Новини” на www.bg-patrarshia.bg в лицето на г -жа Александра Карамихалева.
    Представянето на книгите „Петър Дънов и Ванга – пророци и предтечи на антихриста” и „Йеромонах Висарион за Ванга и Дънов: Отзвукът” не се състоя поради отсъствието на йеромонах Висарион, който бе възпрепятстван от служебни ангажименти.
    С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, протоиерей Василий Шаган съобщи за предстоящи литературен и фото конкурс, които ще бъдат организирани от Варненска митрополия. За повече информация – видео материала от закриването на вечерта.

Седми ден - 11.09.2011 г. (неделя)
    На 11 септември 2011 г. в храм „Св. Николай”, гр. Варна, бе отслужена тържествена света Литургия от Негово Преосвещенство Главиницки епископ Йоан в съслужение с протойерей Василий Шаган – председател на църковното настоятелство, и свещеник Димитър Кадийски.
    В края на Божествената литургия епископ Йоан отправи поздрави към гостите на Седмицата на православната книга и от името на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.
    В 11 ч. пред храма се проведоха традиционни празнични песенно-танцови изпълнения от Мелнишкия край, в съпровод на тамбура, гайда и кемене от формация „Леб и вино”.
    С кръшно хоро, водено от Яне и Елена Каменарови и формация „Леб и вино”, присъстващите се отправиха към двора на храм „Св. архангел Михаил”, където всички желаещи се включиха в празника.
    Протойерей Василий Шаган благодари на всички участници в Тринадесетото издание на Седмицата на православната книга, както и на дарителите и им пожела Божията помощ във всяко тяхно добро дело.
Седмица на Православната книга - 2011 Седмица на Православната книга - 2011 Седмица на Православната книга - 2011

Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved