Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Балтският и Ананиевски архиепископ Алексий посети Варненска и Великопреславска епархия
Балтският и Ананиевски архиепископ Алексий посети Варненска и Великопреславска епархия
   На 11-12 ноември 2017 г. Негово Високопреосвещенство Балтският и Ананиевски архиепископ Алексий и придружаващите го духовници от Украинската православна църква – Московски патриархат посетиха Варненска и Великопреславска епархия. Архиереят бе топло посрещнат от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. По време на своето посещение Архиепископ Алексий посети редица храмове и културни забележителности на град Варна.
  Митрополит Йоан изказа своята подкрепа и доброто си отношение към Балтския и Ананиевски архиепископ. Бе проведен разговор, в който се взе решение за възможността на поклонение във Варна и Епархията да бъде приета чудотворната икона на Божията Майка "Одигитрия Байталска" през месец декември.
  Чудотворната икона "Одигитрия Байталска" се намира в манастира "Рождество на Света Богородица" в село Байтал, Одеска област, Украйна. Известна е с това, че е помогнала на много хора, пристъпили с вяра и надежда, особено на семейства, които нямат деца. Православните християни в България са имали радостта няколко пъти да се поклонят пред честния образ на Приснодевата и да попросят нейното застъпничество.
    Още информация и снимки на сайта на Варненската и Великопреславска света митрополия
Изпълват се 5 години от кончината на приснопаметния Български патриарх Максим
Изпълват се 5 години от кончината на приснопаметния Български патриарх Максим
   На 6 ноември 2017 г. се изпълват 5 години от блажената кончина на Българския патриарх Максим. По този повод на 4 ноември (събота), в съборния храм на Троянската св. обител "Успение Богородично", където е погребан блаженопочившият патриарх, от 9,00 ч. ще бъде отслужена заупокойна св. Литургия, в края на която около 10,30 ч., Негово Светейшество Българският патриарх Неофит в съслужение с архиереи на БПЦ-БП ще отслужат панихида за приснопаметния първойерарх.
  Приканват се православните християни да вземат молитвено участие в заупокойните богослужения и да се помолят за душата на приснопаметния патриарх Максим.

  Българският патриарх Максим е роден на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, Троянско, в семейството на Пена Борджукова и Найден Минков Рачев. Кръстен е с името Марин Найденов Минков. Основното си образование получава в родното село и едва дванадесетгодишен постъпва послушник в Троянския манастир. Прогимназията завършва с отличен успех и от 1929 до 1935 г. учи и завършва с отличие Софийската духовна семинария, когато неин ректор е архимандрит Борис Симов (впоследствие Неврокопски митрополит). Съучениците единодушно го характеризират като младеж с весел нрав, но сериозен в заниманията.
    Цялата информация ...
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан посети Саратовската и Волска митрополия на Руската православна църква
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан посети Саратовската и Волска митрополия на Руската православна църква
   От 29 октомври до 1 ноември 2017 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан бе на официално посещение в Саратовската и Волска митрополия на Руската православна църква. Повод за това бе именният ден на Високопреосвещения Саратовски и Волски митрополит Лонгин, който на 29 октомври чества своя небесен покровител – св. мъченик Лонгин Стотник.
  Визитата на митрополит Йоан в Русия започна със Св. Литургия, отслужена в катедралния храм "Св. Троица" на Покровската и Николаевска епархия, която влиза в състава на Саратовската и Волска митрополия. Богослужението бе оглавено от Техни Високопреосвещенства Саратовския и Волски митрополит Лонгин и Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в съслужение с Високопреосвещения Елистински и Калмицки архиепископ Юстиниан и Преосвещения Покровски и Николаевски епископ Пахомий, с местното духовенство и с митрополитския дякон Любомир Георгиев. В края на Св. Литургия митрополит Йоан се обърна с приветствено слово към митрополит Лонгин, когото поздрави от името на Светейшия Български патриарх Неофит, от свое име и от името на духовенството на Варненска и Великопреславска епархия. В знак на радост и уважение епископ Пахомий подари на митрополит Йоан образ на Владимирската икона на Божията Майка. Богослужението бе последвано от пешеходна разходка из гр. Покровск, по крайбрежната улица и от разходка с корабче по река Волга, която разделя Саратов и Покровск.
    Цялата информация ...
Ловчански митрополит Гавриил
Ловчанския митрополит Гавриил: „Има два пола - мъжки и женски. Друг няма“
   Напоследък се правят всячески опити за утвърждаване на т.нар. трети пол, при това като политика на най-високо равнище. Както се вижда от съобщение във в. „Таймс“, цитиран от Агенция „Фокус“: „Британското правителство е поискало ООН да замени термина „бременна жена“ с неутралното понятие „бременен човек“, за да се избегне изключването на транссексуалните“. Т.е. в документите на ООН да не се пише, че майката е от женски пол.
  Освен това се споменава, че на Острова политиците обсъждат и възможността за промяна на пола в личните документи без медицинско потвърждение. През август Канада въведе трети пол в личните документи – неутрален.
  Решението на Гръцкия парламент да гласува за законопроект за "Юридическо признание на джендерната идентичност", разрешаващо от 15-годишна възраст да се сменя полът, предизвика остра реакция. В продължение на седмица духовенството в Гърция би църковните камбани всеки ден по три минути, в знак на протест срещу този „антихристиянски“ и „антигръцки“ закон.
  У нас Асоциация „Общество и ценности“ призовава: "Българският парламент да не ратифицира Истанбулската конвенция, в която пред предлог, че се защитават жените от насилие, за първи път се въвежда определението за пол, който не съответства на биологичния ни вид (вестник „24 часа“).
  Вестникът публикувана и позицията на Ловчанския митрополит Гавриил: „Аз съм против това, където и да е, да се въвежда пол, който не съществува, което Господ не е създал. Има два пола – мъжки и женски. Друг няма“.

    Още информация и снимки на сайта на Всемирното православие
Негово Светейшество Български патриарх Неофит
Национално св. Кръщение под патронажа на БПЦ – Българска патриаршия
   Нa 22 октомври 2017г. 1000 новородени български бебета ще получат Свето Кръщение и ще станат православни християни. Инициативата е на кампанията в подкрепа на раждаемостта „Направи го за България“ и се осъществява под патронажа на Светейшия патриарх Неофит и Българската православна църква, която освобождава участниците в кръщенето от задължителната такса за ритуала и дарява безвъзмездно кръщелните свидетелства.
  Кампанията стартира с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който на 22 октомври лично ще даде своя патриаршески благослов на новокръстените, техните кръстници и близки в храм Св. София.
  Списъкът с кръщелници е съставен по обявения от организаторите на кампанията ред за регистрацията. Кръщенето ще се извърши в големите градове на България – София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Враца и Плевен.
  Началният час на събитието в София е 10:00 часа, за Бургас е 13:00 часа, а в останалите градове то започва в 11:00 часа и ще продължи на групи по няколко деца.
  Храмовете, в които ще се извърши Националното кръщене са: за София – храм „Света София” – Премъдрост Божия, ул. „Париж“ № 2; Пловдив – митрополитски храм „Св. вмчца. Марина”, Ул. Др. Вълкович № 7; Варна – катедралния храм „Успение Богородично”, пл. „Св. св. Кирил и Методий“ № 1; Бургас – катедрален храм „Св. Кирил и Методий”, Площад „Св. св. Кирил и Методий“; Русе – катедралния храм „Св. Троица”, пл. “Св. Троица“, № 9; Велико Търново – катедралния храм „Рождество Богородично”, ул.“Иван Вазов“ № 25; Стара Загора – храм „Въведение Богородично”, бул. „Патриарх Евтимий“ № 106; Враца - Митрополитски храм „Свети Николай“, пл. „Христо Ботев“, центъра на Враца; Плевен - храм „Света Параскева“, ул. „Св. Параскева“ № 15.
  Според организаторите на кампанията "Направи го за България", за по-малко от девет месеца, тя е постигнала забележителни резултати, като в нея са се включили повече от 1200 семейства с новородените си деца. Много от тях са на българи живеещи в чужбина, трети и четвърти деца в семейството, близнаци и дори тризнаци. Предвижда се тази богоугодна инициатива да не е еднократен акт, а да продължи и за в бъдеще с цел насърчаване на раждаемостта в страната ни, и приелите св. Кръщение деца на "Направи го за България" да навлязат в православната вяра и живот.
    От сайта на Българска Патриаршия
Приветствено слово на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан към Негово Светейшество по повод рождения му ден
Приветствено слово на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан към Негово Светейшество по повод рождения му ден
   Ваше Светейшество,
  Със синовна любов, дълбоко уважение и признателност се обръщаме към Вас, като топло Ви приветстваме и поздравяваме по случай рождения Ви ден – лично от наше име и от името на събратята архиереи, митрополитите от Св. Синод на Православната ни църква, и всесърдечно Ви пожелаваме, както в този светъл ден, така и във всичките дни от Вашия живот и първосветителското Ви служение сред нас да се радвате на крепко здраве и бодър дух, на любовта и уважението, на доверието събратята ни, на всечестния клир и монашеството, и на благочестивия Божи народ на светата ни Църква във Вашето нелеко, но богоблагословено и благодатно патриаршеско служение.
  Радостни сме, че във Ваше лице Бог ни е дарил с изряден пастиреначалник: мъдър, всеотдаен и ревностен в делото на служението си, благ и справедлив в управлението на поверения ви свише Божи виноград. На плещите Ви тежи високата чест, но и огромната отговорност да водите и вярно да направлявате кораба на Православната ни църква през стихиите на духовно обърканото време, в което живеем – време на сериозни изпитания за вярата и за църковното съзнание, когато светът около нас все повече се отдалечава от непреходните истини на Христовото евангелие и търси своето избавление от духовната безизходица, в която е попаднал, противейки се на благата Божия воля и на божествения домостроителен план за спасението на човешкия род и на цялото творение.
    Цялото слово ...
Септември - Октомври 2017
Април - Август 2017
Март 2017
Февруари 2017
Януари 2017
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved