Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Продължава кампанията на жителите от с. Вехтово за строеж на местен храм
Продължава кампанията на жителите от с. Вехтово за строеж на местен храм
   Продължава борбата на хората от с. Вехтово (Шуменско) да се сдобият с нов храм за благословение на всички живущи в селото. В село Вехтово постоянно живеят около 300 души. Храмът, в който се черкуват се помещава в стара сграда, която преди това е била кръчма. Сградата обаче постепенно пропада и става все по-опасна. Поради това преди около седем години се взима решение за построяването на нов храм.
    Основният камък е положен тържествено през 2014 г. а храмът е запланувано да бъде посветен на Св. Димитър. Архитектурният план е дарение от архитект Добрил Добрев. Особено много помага отец Тончо Вълчанов, чиито род произхожда от селото. Отецът, който служи в храм „Св. Неделя“ в София, превежда за подетото дело 10 000 лв. Помощи предоставят както християни, така и от мюсюлмани, държавата, чрез Дирекцията по вероизповеданията, също отпуска 8000 лв. По този начин необходимите средства за начало на строежа са събрани. С благословията на Варненски и Великопреславски митрополит Йоан на 8 ноември тази година започна първият етап от строително-монтажните работи.
    Още информация ...
Храм Св. Великомъченик Георги Победоносец
В Балчик събират дарения за ремонт на храм „Св. Великомъченик Георги Победоносец“
   Църковното настоятелство на храм „Св. Великомъченик Георги Победоносец“ обявява дарителска акция за набиране на средства, които ще се вложат в неотложни дейности. Около 60 хиляди лева са нужни за ремонт на храма. Част от парите са събрани и тези дни се пристъпва към обновяване на покрива, дограмата и освежаване на интериора.
    Иконом Стратия Александров отправя апел към всички боголюбиви православни християни на Балчик за финансова помощ.
    БАНКОВА СМЕТКА
    Банка ДСК ЕАД - Балчик
    Сметка 0000 0000 0812 3087 BGN
    IBAN BG58 STSA 9300 0008 1230 87
    BIC STSABGSF
    Църковно настоятелство при храм "Св. Великомъченик Георги Победоносец" гр. Балчик
Да помогнем на малката Мария
Да помогнем на малката Мария
   Мария Маринова от Русе е едва на 8 годинки, но почти веднага след раждането си претърпява два инсулта – исхемичен и хеморагичен – на средните мозъчни артерии, което води до трайни нарушения на мозъчните функции. Детето страда детска церебрална парализа, придружена с тежка степен на спастична квадрипареза (парализа) и симптоматична епилепсия, придружена от ежедневни гърчове.
    Лекарите не дават шансове за оцеляване на момиченцето, но с упоритата борба и вяра на родителите то посреща своята 8 годинка. Въпреки тежките диагнози семейство Маринови не престават да се борят да добруването на своето дете, полагайки всички усилия, на които са способни.
    За съжаление през 2016 г. Мария прекарва тежка двустранна бронхоплевмония, която оставя след себе си остър рефлукс (връщане на храна) от стомаха до гърлото, откъдето има опасност от попадане в дихателните пътища. Това прави хрането невъзможно. Мария спешно е транспортирана до София, където й е поставена гастрострома (специална тръбичка за хранене през корема), което е първи етап от операционно лечение на Гастроезофагеална рефлуксна болест.
    Още информация ...
Митрополит Йоан присъства на дипломирането на студентите от Випуск 2018 на Медицинския университет
Митрополит Йоан присъства на дипломирането на студентите от Випуск 2018 на Медицинския университет
   В Зала 1 на Фестивалния и конгресен център се проведе церемония по дипломиране на студентите от Випуск 2018 на Факултета по Медицина към Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна. Тази година се дипломираха 155 лекари от 11 държави.
    Още информация ...
Митрополит Йоан
Митрополит Йоан: "Хората, които имат деца с увреждания носят Велик Кръст"
   На 27 октомври Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславки митрополит Йоан гостува в предаването „Тази събота“ по БТВ и отговори на въпроси по актуални обществени и църковни проблеми:
   Митрополитите от Българската православна църква не приемат думите на вицепремиера Валери Симеонов за майките на деца с увреждания.
    Още информация ...
Митрополит Йоан взе участие в Националната конференция Правата и интересите на детето при родителски конфликти и родителско отчуждаване
Митрополит Йоан взе участие в Националната конференция "Правата и интересите на детето при родителски конфликти и родителско отчуждаване"
   Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан присъства на провелата се в зала "Черно море" на варненския хотел "Черно море" национална конференция, посветена на правата и интересите на детето при родителски конфликти и родителско отчуждаване. Организаторите на форума, който се провежда под патронажа на омбудсмана на Република България г-жа Мая Манолова, са Апелативният съд - Варна, сдружението "В името на децата на България", Фондацията "Жени за красива Варна" и Съюзът на юристите в България. В дискусиите се включиха представители на юридическата общност, експерти, съдебни изпълнители, психолози, директори на училища.
    Още информация ...
Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний
Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний: "Държавата не може да бъде работодател на свещениците"
   Яна Йорданова, Вестник "Монитор": - Ваше Високопреосвещенство, на първо четене Народното събрание гласува да има по-голяма прозрачност във финансирането на Църквата. Какви са вашите възражения към проектозаконите?
    Знаете, че Светият Синод излезе с позиция по въпроса преди няколко дни. Тя е консултирана с екип юристи, които от години работят в областта на църковно-държавните отношения. Така че не Св. Синод е подведен за съдържанието на законопроектите, а в случая подведените са други. Ние смятаме, че текстовете трябва да бъдат коригирани, защото, от една страна, нарушават автономията на Църквата, а от друга – ограничават религиозните права на вероизповеданията в нашата страна. Не бих казал, че досега не е имало прозрачност при отчитането на средствата, отпуснати от българската държава чрез държавния бюджет. Знаете, че Дирекция „Вероизповедания“ субсидира храмовете в страната, ремонтите и издръжката на свещеници зад граница, така че отчетността е била по правилата. Що се отнася до личните финанси на вероизповеданията и в частност на Българската православна църква, знаете, че като отделена от държавата тя има вътрешно канонично устройство и правила, които регламентират неймото функциониране.
    Цялото интервю ...
Обществени проблеми от юни, юли, август, септември - 2018 година
Обществени проблеми от март, април и май - 2018 година
Обществени проблеми от февруари - 2018 година
Обществени проблеми от януари - 2018 година
Обществени проблеми от 2017 година
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved