Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Конференция Българката и морето в град Варна
Конференция "Българката и морето" в град Варна
    На 07 март 2017 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в конференция под мотото „Българката и морето“, която се проведе в зала "Юнашки салон". Официални лица на форума бяха Кметът на Община Варна г-н Иван Портних, г-н Коста Базитов Заместник-кмет на Община Варна и Контраадмирал Митко Петев Командир на Военноморските сили. Конференцията бе организирана от Военноморските сили на Република България съвместно с Община Варна, Дирекция "Социални дейности" и Асоциация "Да съхраним жената".
    Приветствени слова бяха отправени от Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан, Г-н Иван Портних и Контраадмирал Митко Петев. В своето слово, митрополит Йоан обърна внимание, че истинският празник на жената е на 25 март, когато честваме празника Благовещение.
    След това бяха изнесени редица доклади на тема "Българката и морето", в които бяха засегнати икономическите, политическите и обществените постижения на жените, както и присъствието на жената във флота. Сред тях бе докладът на Командирът на ВМС Контраадмирал Митко Петев, на тема: "Жените във Военноморските сили на Република България". Във форума взеха участие Марица Гърдева – общински съветник, с доклад "Свободния дух на варненката", Йорданка Ненчева – Асоциация "Да съхраним жената", с доклад "Гражданска подкрепа за жените в морската ни столица" и други.
    Прочети цялата информация ...
Откриха барелеф на екзарх Антим Първи
Откриха барелеф на екзарх Антим Първи
    Паметна плоча на първия български екзарх Антим Първи бе открита във Варна на едноименната улица. Откриването на плочата е в навечерието на националния празник - 3-ти март, като знак на признание към делото на първия български екзарх, борец за църковна и национална независимост.
    Поздравление по повод събитието отправи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, а Кольо Хубенов, уредник на Музея на възраждането разказа накратко за живота и делото на Антим Първи. Атанас Михайлов Чалъков - Антим Първи е избран за първи български екзарх през 1872 година. През целия си живот той развива активна дейност за укрепване на Българската екзархия и за културно-просветното израстване на българския народ.
    След потушаването на Априлското въстание той е работил активно по запознаването на чуждата дипломация с последиците за българското население от разгрома. Заради патриотичната си дейност е свален от екзархийския престол от Османската власт и е заточен в Мала Азия. След освобождението си поема Видинската митрополия. Председател е на Първото Велико народно събрание.
Февруари 2017
Януари 2017
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved