Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Придобивка за социалната дейност
Придобивка за социалната дейност в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”
    През м. март тази година беше дарено специално оборудване за кухнята в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” – фурна на три нива и тестомесачка. Волята на дарителите е оборудването да се използва за нуждите на социалната дейност на центъра. Благодарение на това дарение ще стане възможно приготвянето на хляба за съботната трапеза за бедни, който досега се изпичаше и доставяше по поръчка от фирма.
    Вече направихме проба на придобивката – бяха замесени и изпечени 250 хляба и раздадени заедно с топлия обяд в събота. Също така за Възкресение Христово бяха изпечени козунаци и раздадени към пакетите, подготвени за празника след акцията Енорийска задружност.
    Благодарим на дарителите за съдействието в нашата дейност и за проявената грижа към нуждаещите се! Убедени сме, че ще оправдаем тяхното доверие.
Митрополит Йоан
Обръщение на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан относно предстоящия "Събор на богомилите"
    До освещения клир, боголюбивото монашество и благочестивия Божи народ на богохранимата Варненска и Великопреславска епархия.
    Възлюбени в Господа чеда на светата Христова Църква,
    Христос Воскресе!
    Възкресението е нашият мир, защото сам Христос е нашият мир (Еф. 2:14). Понеже ние изповядваме, че Иисус е мир за нашите души и за цялото човечество, обръщаме сърцата си към Възкръсналия с молитва да осени с мир нашите сърца и домове, нашата страна, цялото човечество, за да се изпълнят думите на благословението в нощта на Неговото раждане: Да бъде на земята мир, и между човеците благоволение!
    С благословението на мира дойде Иисус, благословението на мира завеща на всички хора и утвърди мира с възкресението Си!
    Поводът да се обърна към всички вас е провеждането за втори път в пределите на Варненската и Великопреславска Епархия т.нар. "Събор на богомилите" в периода 28.04 - 01.05.2017 г. в гр. Велики Преслав.
    Цялото обръщение
Патриарх Неофит
Патриарх Неофит изрази съболезнованията си по повод атентата в Египет
    Празникът Вход Господен в Йерусалим бе помрачен за Христовите последователи в Египет и всички християни по света от кървавия атентат, отнел живота на десетки невинни и ранил стотици коптски християни, дошли в храма за богослужението. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изрази своите съболезнования до Негово Светейшество Тавадрос II, папа Александрийски и Патриарх на престола на св. Марк, на цяла Африка и Близкия Изток. В съболезнователния адрес се казва:
    ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,
    На един от най-светлите християнски празници – Вход Господен в Йерусалим, когато всички християни в света приветстват радостно Спасителя – Господ Иисус Христос, с дълбока тъга и болка приехме известието за кървавите терористични атентати на 09 април в Египет, в град Танта и в град Александрия отнели живота на десетки невинни и ранили стотици.
    Цялото интервю
Митрополит Йоан
Митрополит Йоан пред "Стандарт": Тази седмица съпреживяваме страданията на Христос
    Ангел Карадаков: В началото на Страстната седмица сме и в края на Великия пост. Защо тази седмица се нарича страстна?
    - Това е една интересна седмица, наситена с изключителност, с дълбоко богословско съдържание, наречена действително „велика" и „страстна". Велика не защото по времетраене е по-голяма от всички останали седмици на годината, а най-вече поради великото дело на човешкото изкупление, което се извърши в течение на нейните дни. И страстна, защото в славянския, църковнославянски език, думата страст означава страдание. Седмицата на страданията Христови. Това е една седмица, която се различава и богослужебно от всички останали дни на Великия пост, защото тя най-вече създава именно онази духовна връзка на човека с Бога и изкупителното дело на Христос, на Месията, на Спасителя, на Изкупителя Сина Божи, на Богочовека Господ Иисус Христос. Това е едно съпреживяване отново и отново на страданията Христови във време на страстната седмица. Това ще го усетим и в богослужението през тези дни, в самата песенна химнографска част и в указанието на църковния указ за малко по-строго постене. Това не е случайно, а е в чест на страданията Христови.
    Цялото интервю
Март 2017
Февруари 2017
Януари 2017
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved