Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Освещаване на представителната сграда на КНСБ
Освещаване на представителната сграда на КНСБ
   На 9 юли 2018 г. бе открита и осветена представителната сграда на Конфедерацията на независимите синдикати в България - Регионален съвет Варна. Водосветът бе отслужен в една от залите, изпълнена от синдикални лидери, национални председатели на синдикати и съюзи.
    В сградата бе отслужен водосвет от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с протосингела на Варненска и Великопреславска света митрополия ставрофорен иконом Димитър Стоев и митрополитския дякон Любомир Георгиев - секретар при митрополията. Богослужението бе песенно украсено от мъжкия хор при Катедрален храм "Успение Богородично" с диригент Валентин Кубратов.
    Още информация и снимки на сайта на Варненска и Великопреславска света митрополия
Варненски и Великопреславски Митрополит Йоан
Позиция на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан по отношение на полагането на първа копка за изграждането на нов крематориум във Варна
   Възлюбени в Господа честни отци, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия,
    С искрено разочарование и болка научихме, че на 29 май тази година бе направена първа копка на модерен крематориум с колумбариен парк. Съоръжението е разположено в съседство на „Западен гробищен парк“ - Тополи. Строителството на обекта се очаква да приключи до края на годината и вероятно да бъде пуснат през месец февруари или март 2019 година. За огромно съжаление в нашата столица София вече се направи крематориум, който е единствен на Балканския полуостров. Сегашната ситуация явно предразполага да се направи втори такъв в престолния Ни град Варна. Това е колкото трагично, толкова жалко и ужасно.
    В Преданието на св. Православна църква не съществува практика за кремиране на тела. Обикновено сред народите, в които е имало такава практика, е доминирала идеята за презрение на тялото. Според Православното учение тялото е непосредствено и добро творение на Бога. То не е затвор за душата, след като човекът се състои от душа и тяло, а телата ще възкръснат и ще наследят Царството Божие или огъня на ада. Разбира се, при възкресението телата ще са одуховени.
    Още информация ...
Русенски митрополит Наум
Русенски митрополит Наум: "Участието ни в тържествата в Охрид би било национално предателство"
   Във връзка с разпространяваните спекулации от отделни лица, че мнозинството от членовете на Св. Синод на БПЦ-БП, вземайки своето решение от 14.05.2018 г., са станали „национални предатели”, отказвайки да изпратят свои представители на тържествата в Охрид на 27 май т. г., сме длъжни да изясним следното:
    1. Българската православна църква-Българска патриаршия никога не е имала намерение да се откаже от своята многовековна история и каноническо достойнство, като правоприемник на историческата Българска Охридска архиепископия, независимо от политическата конюнктура.
    2. За нас е неприемливо представители на БПЦ-БП да вземат участие в предстоящите тържества в Охрид, по повод 1000-годишнината от основаването на Българската Охридска архиепископия, защото чрез тяхното присъствие там, би се извършило едно национално предателство, а именно, Българската православна църква ще е длъжна да приеме, че една нова църковна формация, наричаща се днес „Македонска православна църква-Охридска архиепископия”, създадена по политически причини само преди няколко десетилетия, чрез горепоменатото честване ще утвърди своето статукво, присвоявайки си църковната история на българския народ.
    Още информация
Българската патриаршия е единственият приемник на Охридската архиепископия
Български митрополити: "Българската патриаршия е единственият приемник на Охридската архиепископия"
   Недоволството и протестите на определени организации и общественици относно решението на Св. Синод БПЦ да не участва в честванията на 1000-годишнината на Охридската архиепископия в Македония, както и обвиненията на някои от лидерите на протестите, че Синодът не е дал мотиви за решението си, накараха някои от владиците да обосноват действията си.
    Още информация
Неделните училища към храмовете трябва да бъдат възстановени
Митрополит Йоан: Неделните училища към храмовете трябва да бъдат възстановени
   Неделните училища към храмовете трябва да бъдат възстановени и да започне активна работа с образованието на децата и работа с учителите. Това заяви за радио „Добруджа” Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Имаме много голямо желание да раздвижим неделните училища, защото в това отношение почти нищо не е направено. Това не търпи отлагане.
    Много храмове има построени в добричката духовна околия, но в образователно отношение, ние сме длъжници на народа, смята Божият служител. Той припомни, че Министерството на образованието работи по една много по-активна програма, свързана с религиознанието. В средата на лятото трябва да има официално одобрена програма и да започне отпечатването на учебници и да започне да религиозното образование да се провежда като свободно или задължително избираем предмет в училище. Слава Богу, че предметът „Религия” ще може да се изучава конфесионално. Има добра конфесионална програма, която е подготвена. Надявам се да се одобри и от Светия синод и от хората, които ще дебатира.
    От сайта на Информационна Агенция "ДОБРУДЖА"
Благотворителен спектакъл Осмото чудо за подкрепа на храма Свети Прокопий Варненски
Благотворителен спектакъл "Осмото чудо" за подкрепа на храма "Свети Прокопий Варненски"
   Варненската и Великопреславска Света Митрополия и Църковното настоятелство на храм "Св. прпмчк. Прокопий Варненски", Национален фолклорен ансамбъл "Българе" Ви канят на 17.05.2018 г. от 19:00 часа в Двореца на културата и спорта на Благотворителен спектакъл "Осмото чудо" за подкрепа на храма "Свети Прокопий Варненски".
    Благотворителния спектакъл се провежда с благословението на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан и под патронажа на Кмета на град Варна Иван Портних.
    Билети в касата на Дворец на културата и спорта и в мрежата на Ивентим и на Тикетпортал.
    Още за Национален фолклорен ансамбъл "Българе"
Обществени проблеми от март и април - 2018 година
Обществени проблеми от февруари - 2018 година
Обществени проблеми от януари - 2018 година
Обществени проблеми от 2017 година
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved