Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Протойерей Николай Георгиев
Отец Николай Георгиев: „Затворите са най-големият провал на нашата държава, църква и общество”
   “Пътешествието на затворника” е програма на “Пи Еф България – Общност за Помирително правосъдие”. Това е сдружение на православни християни, работещо със затворници, бивши затворници, жертви на престъпления и техните семейства за възстановяване на взаимоотношенията, нарушени поради престъпление.
  Протойерей Николай Георгиев е основател, съучредител и председател на организацията. Той е първият изповедник на Софийския затвор след промените. Създател на Капеланската институция в България (1993) и Капеланската служба към Министъра на правосъдието на България (2004).

  Ангел Иванов "Православие България": Отец Николай, изминаха вече почти две години от началото на Програмата. Ако тръгнем от нейното име – “Пътешествието на затворника” – какъв път извървяват затворниците и в края на пътя стигат ли до… Пътя, Истината и Живота? Изобщо, как оценявате постигнатото?
  Вече от година и половина нашата организация се казва “Общност за помирително правосъдие”. Искаме да въведем стандартите на възстановителното правосъдие – да има възстановяване на развалените отношения както с Бога, така и с ближния. Но всичко това е свързано с определен процес: осъзнаване на греха, покаяние, желание за изправление, а от другата страна – жертвата на престъплението трябва да е готова и да може да прости. Програмата е тригодишна. Такъв е ангажиментът на Световната асоциация към Националното дружество, към “Пи Еф България”. Имаме партньорски отношения с организацията-майка, така да се каже. До преди два месеца аз бях неин регионален директор за Европа и Средна Азия и директор “Програми” и съм наясно как стоят ангажиментите и от едната, и от другата страна. Намираме се в момент, в който трябва да организираме максимален ресурс на местно ниво. Липсата на финансиране е ясна, за нея е проза да се говори. Но това, за което мен ме боли и което ми е трудно да организирам, е доброволческият корпус.
    Цялото интервю
Варненски и Великопреславски Митрополит Йоан
Варненския и Великопреславски митрополит Йоан: Църквата и младите
    В съзвучие с водещата тема на тазгодишното деветнадесето издание на Седмицата на православната книга нашият заключителен доклад пред вас днес ще бъде посветен тъкмо на темата „Църквата и младите”. В него ще опитаме вкратце да очертаем главните насоки и акценти, които – по наше виждане и преценка – духовенството ни, а и всички ние следва да имаме предвид в пастирската си работа сред младежта. Дейност, която, разбира се, има и своите безспорни успехи, – не само в нашата Варненска и Великопреславска епархия, но и в цялата ни Църква, – но и която сме длъжни още повече да активизираме, тъй като има още много какво да се желае. И така, кое е онова, което се налага да си кажем всички ние днес по отношение на работата на Църквата ни с младите хора?
    На първо място сме длъжни да отчетем съвременната духовна и културна ситуация, която задава контекста на израстването и формирането на младия човек. Да видим какви са онези модели на общуване и онези ценности, с които той се сблъсква още от най-ранна детска възраст и с които постепенно възраства до пълноправен член на обществото. С ръка на сърцето, ако искаме да сме честни пред себе си и пред другите, трябва да признаем, че тези модели и ценности далеч не работят в полза на формирането на здрава в духовно и в културно-просветно отношение съвременна младеж. Какво по-точно имаме предвид?
    Цялото обръщение
Игуменът на Бигорския манастир
Игуменът на Бигорския манастир: Българи и македонци са братя, излезли от една цивилизационна люлка
   Игуменът на Бигорския манастир архимандрит Партении е завършил богословие в университета в Скопие. След това заминава за Света гора, а през 1995 година отива в Бигорския манастир, където заживява монашески живот. Същата година е ръкоположен за йеродякон, а на следващата година става игумен на манастира. През 1998 година става архимандрит. Негово дело е възстановяването на манастира.
   Стойко Стоянов, FAKTOR.BG: Ваше Високопреподобие игумен Партений, позицията на монасите от Бигорския манастир след подписването на Договора за приятелство и добросъседство между България и Македония предизвика голям интерес у нас, какво Ви накара първи от духовенството на двата народа да застанете зад тези исторически истини, извън политическите интереси?
   - Като монашеско братство, което служи на истината и познава историята, ние винаги сме говорили за потребността от приятелство и добросъседство, без разлика коя политическа партия беше на власт. По същия начин изразихме своята позиция по Договора, македонският и българският народи имат отлични предпоставки да живеят в братолюбие и взаимно уважение. Тук, преди всичко, имам предвид всички неща от историята, които силно ни свързват, започвайки от дейността на Светите равноапостоли Кирил и Методий и техните ученици, та до днес.
    Цялото интервю
Април - Август 2017
Март 2017
Февруари 2017
Януари 2017
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved