Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Развитие на град Варна
Развитие на град Варна
   На 12 август 2017 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благослови ремонтната дейност на един от приоритетните проекти на град Варна, а именно бул. "Васил Левски", който ще продължи от ул. "Подвис" до ул. "Девня", с цел да се разреши проблемът с трафика в града. Сред официалните лица, които присъстваха бяха министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов, вицепремиерът и министърът на отбраната г-н Красимир Каракачанов, министърът на финансите г-н Владислав Горанов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията г-н Ивайло Московски, министър Николай Нанков и кметът на Община Варна г-н Иван Портних.
Митрополит Йоан присъства на срещата с министър-председателя на Република България
Митрополит Йоан присъства на срещата с министър-председателя на Република България
    На 06 август 2017 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан присъства на срещата на министър-председателя г-н Бойко Борисов с областното и общинско ръководство и с представителите на различните институции в град Варна. На срещата бяха разгледани настоящи и бъдещи причини и фактори, които биха могли да навредят на развитието на града и на неговата инфраструктура, както и методи за тяхното разрешаване.
Негово Превъзходителство Посланикът на Руската Федерация в Република България посети Варненска и Великопреславска света митрополия
Негово Превъзходителство Посланикът на Руската Федерация в Република България посети Варненска и Великопреславска света митрополия
    Негово Превъзходителство Извънредният и Пълномощен Посланик на Руската Федерация в България г-н Анатолий Макаров и Негово Превъзходителство Генералният консул на Руската Федерация във Варна г-н Сергей Лукьянчук бяха на официално посещение във Варненска и Великопреславска света митрополия.
    Още информация
Да помогнем за реставрацията на стенописите в храм Св. цар Борис
Да помогнем за реставрацията на стенописите в храм Св. цар Борис
    Братя и сестри,
    Ремонтните дейности във варненския храм "Св. цар Борис" продължават. Благодарение и на вашите пожертвования успяхме да ремонтираме покрива на храма, освежихме фасадата на сградата, беше изградено помещение за палене на свещи, а притворът на храма бе основно преустроен. Имената на дарителите се поменават на всяка св. литургия.
    Вчера започна следващият етап от ремонтните дейности - реставриране на силно повредените храмови стенописи. Основен фактор за това бяха димът от свещите и течовете от покрива. Слава Богу, негативното влияние на тези фактори беше успешно неутрализирано благодарение на миналогодишния ремонт.
    Реставрацията е оценена на 15 000 лв., като до този момент сме успяли да осигурим половината от тази сума. Обръщаме се отново с призив към всички вас - нека всеки, който има възможност, да направи своето дарение, за да видим по-скоро стенопописите на храма ни в пълното им благолепие!
    Можете да дарите средства на място или да преведете желаната сума по банков път на следната сметка:
    Титуляр: ХРАМ СВ. ЦАР БОРИС - ВАРНА
    IBAN: BG27FINV91501216564522
    BIC: FINVBGSF
    ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА
    ВАЖНО: в основанието трябва да напишете "Дарение за реставрация на стенописи"
    Благодарим ви и Бог да ви върне стократно!
    От църковното настоятелство при храм "Св. цар Борис" - гр. Варна
Придобивка за социалната дейност
Придобивка за социалната дейност в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”
    През м. март тази година беше дарено специално оборудване за кухнята в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” – фурна на три нива и тестомесачка. Волята на дарителите е оборудването да се използва за нуждите на социалната дейност на центъра. Благодарение на това дарение ще стане възможно приготвянето на хляба за съботната трапеза за бедни, който досега се изпичаше и доставяше по поръчка от фирма.
    Вече направихме проба на придобивката – бяха замесени и изпечени 250 хляба и раздадени заедно с топлия обяд в събота. Също така за Възкресение Христово бяха изпечени козунаци и раздадени към пакетите, подготвени за празника след акцията Енорийска задружност.
    Благодарим на дарителите за съдействието в нашата дейност и за проявената грижа към нуждаещите се! Убедени сме, че ще оправдаем тяхното доверие.
Митрополит Йоан
Обръщение на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан относно предстоящия "Събор на богомилите"
    До освещения клир, боголюбивото монашество и благочестивия Божи народ на богохранимата Варненска и Великопреславска епархия.
    Възлюбени в Господа чеда на светата Христова Църква,
    Христос Воскресе!
    Възкресението е нашият мир, защото сам Христос е нашият мир (Еф. 2:14). Понеже ние изповядваме, че Иисус е мир за нашите души и за цялото човечество, обръщаме сърцата си към Възкръсналия с молитва да осени с мир нашите сърца и домове, нашата страна, цялото човечество, за да се изпълнят думите на благословението в нощта на Неговото раждане: Да бъде на земята мир, и между човеците благоволение!
    С благословението на мира дойде Иисус, благословението на мира завеща на всички хора и утвърди мира с възкресението Си!
    Поводът да се обърна към всички вас е провеждането за втори път в пределите на Варненската и Великопреславска Епархия т.нар. "Събор на богомилите" в периода 28.04 - 01.05.2017 г. в гр. Велики Преслав.
    Цялото обръщение
Патриарх Неофит
Патриарх Неофит изрази съболезнованията си по повод атентата в Египет
    Празникът Вход Господен в Йерусалим бе помрачен за Христовите последователи в Египет и всички християни по света от кървавия атентат, отнел живота на десетки невинни и ранил стотици коптски християни, дошли в храма за богослужението. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изрази своите съболезнования до Негово Светейшество Тавадрос II, папа Александрийски и Патриарх на престола на св. Марк, на цяла Африка и Близкия Изток. В съболезнователния адрес се казва:
    ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,
    На един от най-светлите християнски празници – Вход Господен в Йерусалим, когато всички християни в света приветстват радостно Спасителя – Господ Иисус Христос, с дълбока тъга и болка приехме известието за кървавите терористични атентати на 09 април в Египет, в град Танта и в град Александрия отнели живота на десетки невинни и ранили стотици.
    Цялото интервю
Митрополит Йоан
Митрополит Йоан пред "Стандарт": Тази седмица съпреживяваме страданията на Христос
    Ангел Карадаков: В началото на Страстната седмица сме и в края на Великия пост. Защо тази седмица се нарича страстна?
    - Това е една интересна седмица, наситена с изключителност, с дълбоко богословско съдържание, наречена действително „велика" и „страстна". Велика не защото по времетраене е по-голяма от всички останали седмици на годината, а най-вече поради великото дело на човешкото изкупление, което се извърши в течение на нейните дни. И страстна, защото в славянския, църковнославянски език, думата страст означава страдание. Седмицата на страданията Христови. Това е една седмица, която се различава и богослужебно от всички останали дни на Великия пост, защото тя най-вече създава именно онази духовна връзка на човека с Бога и изкупителното дело на Христос, на Месията, на Спасителя, на Изкупителя Сина Божи, на Богочовека Господ Иисус Христос. Това е едно съпреживяване отново и отново на страданията Христови във време на страстната седмица. Това ще го усетим и в богослужението през тези дни, в самата песенна химнографска част и в указанието на църковния указ за малко по-строго постене. Това не е случайно, а е в чест на страданията Христови.
    Цялото интервю
Април - Август 2017
Март 2017
Февруари 2017
Януари 2017
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved