Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Варненски и Великопреславски Митрополит Йоан
Интервю с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан по повод закриването на катедра "Теология" към Шуменския университет
    По повод закриването на катедра "Теология" и преместването й към Историческия факултет на ШУ "Епископ Константин Преславски", се появиха различни коментари, някои от които клеветнически и злободневни. По-долу може да прочетете мнението на Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан по повод създалата се ситуация..
    Ангел Карадаков: Ваше Високопреосвещенство, оказали ли сте влияние по някакъв начин върху катедра „Теология“? Каква е създалата се ситуация около кандидатура, която сте предложил?
     – В Църквата всички са ученици и то до края на живота си. Всъщност светата Литургия най-добре ни показва и доказва, че в Църквата съществува само един Учител - Господ Иисус Христос. Всички останали, независимо дали се учат или учат другите, са ученици и то през целия си живот и до последния си жизнен дъх. Затова никой не е достатъчно „учен“, за да може да бъде само учител. Успехът на неговото учителство зависи на първо място от това доколко има развит дух и жар за учене и в този смисъл ние пристъпваме към тема, която е важна за богословското образование, и за един факултет или една теологична специалност на Шуменския университет. И тук бихме казали, че доста години от нeйното създаване, вече 25 години се потрудиха много бележити учени-богослови, но в последните години се стигна до тази малцинственост на учените-богослови, които в края на краищата стигнаха до там да търсят виновния за закриването на тази теологическа специалност. В края на краищата тя няма да бъде закрита, а ще премине към историческия факултет на университета. Причините за това са различни, но във всеки случай, тези причини никога не са се кореняли във Варненския и Великопреславски митрополит, който във всички години, независимо кой е бил, се е стараел да има добри отношения с университета, както и с тази специалност. Друг е въпросът, че тези, които виждат нещата по този начин и лишават един митрополит от възможността да изрази мнението си или ако го изрази, се счита, че това е намеса във вътрешните дела на Шуменския университет.
    Цялото интервю ...
Отец д-р Теодор Стойчев
Отец д-р Теодор Стойчев за закриването на катедра Теология в Шумен
    Преди няколко дни стана ясно, че е взето решение за закриването на катедрата Теология към Шуменския университет, но специалността теология остава. Всъщност ситуацията може да се промени и статутът на катедрата като самостоятелна да се възвърне, ако бъдат изпълнени законовите изисквания и се вземат нови преподавателски кадри.
    В открито писмо обаче проф. Румен Ваташки от Шуменския университет отбелязва, че формалният повод за закриването е обстоятелството, че преподавателският състав е паднал под 7 души, но всъщност „истинската причина за закриването на катедрата по теология е, че с доц. Стефанов се противопоставихме на нагласен конкурс спуснат отгоре за д-р Теодор Стойчев, който се занимава с библеистика (Нов Завет). В областта на библеистиката (Стар Завет) работи и д-р Ана Маринова ...“.
    Цялото интервю ...
Свети Архангел Михаил
Енорийска задружност в навечерието на Възкресение Христово
    Църковното настоятелство и братството на храмовете „Св. Николай Чудотворец“ и „Св. Архангел Михаил” за поредна година започва събиране на хранителни продукти и средства за великденските пакети за нуждаещи се.
    Нека това традиционно милосърдие по повод големи църковни празници да се случи и сега, за да дарим радост за Великден на хората в затруднение.
    Продуктите и средствата се събират в храм „Св. Архангел Михаил“ всеки ден до 14.04.2017 от 10:00 до 17:00 часа (в събота и неделя до 14 ч.)
    Благодарим на всички съпричастни!
    Ядат бедните и ще се наситят;
    ще възхвалят Господа, които Го търсят
    и ще бъдат живи сърцата им во веки. Амин!

    (Молитва преди вечеря)
Конференция Българката и морето в град Варна
Конференция "Българката и морето" в град Варна
    На 07 март 2017 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в конференция под мотото „Българката и морето“, която се проведе в зала "Юнашки салон". Официални лица на форума бяха Кметът на Община Варна г-н Иван Портних, г-н Коста Базитов Заместник-кмет на Община Варна и Контраадмирал Митко Петев Командир на Военноморските сили. Конференцията бе организирана от Военноморските сили на Република България съвместно с Община Варна, Дирекция "Социални дейности" и Асоциация "Да съхраним жената".
    Приветствени слова бяха отправени от Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан, Г-н Иван Портних и Контраадмирал Митко Петев. В своето слово, митрополит Йоан обърна внимание, че истинският празник на жената е на 25 март, когато честваме празника Благовещение.
    След това бяха изнесени редица доклади на тема "Българката и морето", в които бяха засегнати икономическите, политическите и обществените постижения на жените, както и присъствието на жената във флота. Сред тях бе докладът на Командирът на ВМС Контраадмирал Митко Петев, на тема: "Жените във Военноморските сили на Република България". Във форума взеха участие Марица Гърдева – общински съветник, с доклад "Свободния дух на варненката", Йорданка Ненчева – Асоциация "Да съхраним жената", с доклад "Гражданска подкрепа за жените в морската ни столица" и други.
    Прочети цялата информация ...
Откриха барелеф на екзарх Антим Първи
Откриха барелеф на екзарх Антим Първи
    Паметна плоча на първия български екзарх Антим Първи бе открита във Варна на едноименната улица. Откриването на плочата е в навечерието на националния празник - 3-ти март, като знак на признание към делото на първия български екзарх, борец за църковна и национална независимост.
    Поздравление по повод събитието отправи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, а Кольо Хубенов, уредник на Музея на възраждането разказа накратко за живота и делото на Антим Първи. Атанас Михайлов Чалъков - Антим Първи е избран за първи български екзарх през 1872 година. През целия си живот той развива активна дейност за укрепване на Българската екзархия и за културно-просветното израстване на българския народ.
    След потушаването на Априлското въстание той е работил активно по запознаването на чуждата дипломация с последиците за българското население от разгрома. Заради патриотичната си дейност е свален от екзархийския престол от Османската власт и е заточен в Мала Азия. След освобождението си поема Видинската митрополия. Председател е на Първото Велико народно събрание.
Февруари 2017
Януари 2017
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved