Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Митрополит Николай
Митрополит Николай: „Практиката на кремацията поругава и обезценява човека“
    Преди няколко дни жителите на Куклен излязоха на протест срещу плановете за изграждането на крематориум в града. В основата на мотивите за протеста са притеснения, че крематориумът ще замърси въздуха в града, но също така хората посочват, че практиката на кремацията е в тотален разрез с религиозните им убеждения – и на православните християни, и на мюсюлманите в града.
    По повод евентуалното изграждане на крематориума Пловдивският митрополит Николай изпрати отворено писмо до кмета на община Куклен Мария Белчева, в което споделя своето становище по казуса (Куклен се намира в границите на Пловдиската епархия). Ето какво се казва в отвореното писмо, публикувано в официалния патриаршески сайт:
    „Попитан бях тези дни какво е мнението на Българската Православна Църква, в лицето на Пловдивската Света Митрополия, относно идеята за изграждане на крематориум в гр. Куклен, в частност и по принцип. В частност, нашето мнение е отрицателно, защото е отрицателно по принцип.
    Прочети цялата информация ...
Варненски и Великопреславски Митрополит Йоан
Който иска да бъде велик и строг и съдник, да го приложи единствено към себе си (Интервю за радио Варна с Негово Високопреосвещенство Варненски и Велико-преславски митрополит Йоан - 25.02.2017)
    Даниела Стойнова: Към какво ни призовава постът и как може да запазим в наше време мира в себе си?
    Едно от сериозните предизвикателства на нашето общество е липсата на мира в човешката душа и липсата на онова дълбоко присъствие на Христос в живота на човека. Великият пост ни призовава към три неща. Първо, към покаяние, което неминуемо е свързано с решителността на човека да види себе си, но така да се види, че да може да познае себе си. Същото, което някога Сократ много преди Христос беше дал като съвет на всички в своето общество, и което намери силно отражение в новозаветната епоха чрез учението на светите отци. Оттук насетне, разбира се, следва човек да порасне до тази възможност, че виждайки себе си и съкрушавайки се за греховете, които е сторил, да има решимостта да скъса с тях и да продължи пътя си безбедно с Христос напред, като премине през следващите етапи. Тези три тайнства – покаяние, изповед, свето причащение – са един духовен процес, който в човешкия живот трябва да се осъществява по-често и който има най-благодатното време за изява във времето на Великия пост.
    Цялото интервю ...
Личният пример е най-сигурното средство за убеждаване във вярата
Отец Константин Цанков: „Личният пример е най-сигурното средство за убеждаване във вярата“
    Това е една история за приемствеността на вярата. За семинаристи, които са станали свещеници и са се завърнали отново в Семинарията вече като учители. История за духа, който носи Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”. Красива ограда, а зад нея – сгради от национална културна и историческа значимост, а между тях – изключително редки и застрашени видове дървета. Превръщана в болница, дворец на пионерите и университет, Семинарията винаги успява да се справи с трудностите и предизвикателствата на времето, за да учи на истинската вяра бъдещите православни духовници на България.
    Днес е средно общообразователно духовно училище, отговарящо на всички изисквания на Министерството на образованието, но пази традициите си и предава същото знаме отпреди 114 години. И мотото е същото – „Вярвай в Бог, обичай България”. С какво обаче се различава от другите училища и как успява да привлича възпитаници, ни разказва отец Константин Цанков, преподавател и свещеник в Семинарията.

    Отче, как станахте преподавател в Семинарията?
    Дядо ми е бил преподавател и възпитател в Семинарията, а пък неговите предци са били свещеници. Като първи внук съвсем естествено продължих тази приемственост. Той е човекът, който ме запозна с вярата и ме заведе на първата ми изповед. По негово желание дойдох, кандидатствах и започнах да уча тук. Учих четири години, но се наложи да напусна пред последната година. Това обаче не се оказа краят, защото след това записах Богословския факултет на Софийския университет. Впоследствие епископ Сионий ме покани да стана възпитател в Семинарията, а четири години по-късно ме ръкоположиха за свещеник.
    Още информация ...
Задушница
Свещеникът Дончо Александров: Най-важното послание, което отправяме в този ден, е вярата в безсмъртието на човешката душа
    Задушницата, която отбелязваме в седмицата преди започването на същинския Велик пост, се нарича Месопусна задушна, защото е съботата преди неделя Месопусна, когато християните за последен път употребяват месо и вече започват подготвителната седмицата с по-облекчен режим за същинския Велик пост. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна иконом Дончо Александров от Варненска и Великопреславска митрополия.
    „Отбелязваме три задушници в годината. Това е време, в което си спомняме за нашите покойници, не само да си спомним красивите преживявания, а църквата ни приканва освен спомен, ние да имаме вечната памет за тях, изразена в молитва. И това ни кара в тези дни, особено в съботния ден, да посетим местата, където са положени нашите сродници и покойници. Именно на техните гробове да се отслужи от свещеник панихида, той да изпроси, измоли опрощение на техните грехове, с надежда те да обитават в Божието царство. Това естествено се случва и във всеки един храм, където свещениците обслужват обща панихида. Има такава традиция – християните носят жито, вино, хляб и др. неща да подадат на бедните в знак на милосърдие и тогава се извършва тази служба с молитва, в която се споменават имената на покойниците, те да пребъдват в мястото на правдата“
    Още информация
Януари 2017
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved