Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Да дарим кръв на Велики Петък
Да дарим кръв на Велики Петък
   На 6 април 2018 г. - Разпети Петък - за пореден път ще се проведе кръводарителска акция под наслов "Кръвта няма аналог: дарете кръв - спасете живот". Организатори са Районен център трансфузионна хематология – Варна, Църковното настоятелство при храм "Св. цар Борис"- гр. Варна и Районно кметство "Аспарухово".
    Кръводаряването ще се проведе в Кръвен център - Варна от 9.00 до 14.00 ч, а кръводарителите от енорията към храм "Св. цар Борис" ще бъдат извозвани на два курса - от 10,30 ч. и от 12,30 ч. Тръгването ще бъде от храма, осигурен е и транспорт за връщане.
    Нека в деня, когато Христос проля Своята божествена кръв за спасението на цялото човечество и ние да станем съпричастни с болката на ближния, дарявайки кръв за наши съграждани в нужда.
    От сайта на Храм Свети цар Борис - Варна
Да помогнем на бебе Марти за спешно лечение в чужбина
Да помогнем на бебе Марти за спешно лечение в чужбина!
   Мартина Петрова е бебе с диагноза остра лимфобластна левкемия открито през месец ноември. От тогава до днес семейството полага необходимите грижи за лечението на Мартина. Крехката възраст на Мартина я прави още по рискова към заболяването. Спешно са необходими средства за продължаване на лечението й в чужбина.
    Събрана бе сумата за първият курс от лечение, през който трябва да премине Марти. Татко Ангел, мама Нели и каката на Марти отпътуваха за Турция. Тъй като каката е най-вероятният донор, ще й бъдат направени всички необходими изследвания. Стойността на химиотерапията и престоят им в болницата възлизат на стойност 20 000 евро. Ако нещо допълнително се наложи по време на лечението ще се заплаща отделно. Предвидено е курсът да продължи около месец. Всичко зависи от това как ще понесе химията на Марти и какви ще са резултатите.
    За да продължи лечението си, Марти обаче се нуждае от още ок. 100 000 евро, които трябва да бъдат събрани през следващия около месец, докато трае първият курс от процедурите.
    Обръщаме се към всички, които биха могли за помогнат – всяка помощ, дори и малка, е от полза, когато мнозина помагат!
    Молете се за Марти и за нейното оздравяване!
    Дарителска сметка:
    IBAN: BG68 FINV 9150 1317 1331 90
    BIC: FINV BGSF
    Tитуляр: Мартина Ангел Петрова
    paypal акаунт: achkata6908@abv.bg – Ангел Петров (бащата на Марти)
    Страничка за Марти във Фейсбук
    От сайта Дякония.БГ
Да помогнем на 6-годишната Ивка за спешна операция в чужбина
Да помогнем на 6-годишната Ивка за спешна операция в чужбина
   Мили приятели, обръщаме се към вас с молба за помощ. Шестгодишната Ивелина Цветомирова Иванова е диагностицирана с краниофарингеом (тумор) в хипофизата. Нуждае се от спешно лечение в чужбина. От International Neuroscience Institute в Хановер са изразили готовност за лечение, като за операцията е нужна сумата от 50 000 евро – непосилна за майката на Ивка, която я отглежда сама.
  На името на Ивка е открита дарителска сметка:
  Ивелина Цветомирова Иванова, BG13 RZBB 9155 1009 1270 19
  Можете да направите дарение и през Paypal на името на Ивелина Цветомирова Иванова на pravoslavie.bg@gmail.com

  И като повика Иисус едно дете, изправи го посред тях
  и рече: истина ви казвам, ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно;
  и тъй, който се смири като това дете, той е по-голям в царството небесно;
  и който приеме едно такова дете в Мое име, Мене приема (Мат.18:2-5)
Преподаватели и учащи от ВВМУ Н. Й. Вапцаров облагородиха териториите около няколко храма във Варна
Преподаватели и учащи от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ облагородиха териториите около няколко храма във Варна
   На 17 март 2018 г. бяха почистени териториите около някои от централните храмове в град Варна: Митрополитския катедрален храм "Успение Богородично", храм "Света Петка", Морския храм "Свети Николай" и новостроящия се храм "Свети преподобномъченик Прокопий Варненски". Причина за начинанието е желанието за облагородяване на териториите около известните и често посещавани от варненци храмове преди настъпването на най-големия християнски пазник Възкресение Христово - Пасха.
  Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан изрази благодарност от свое име и от името на ръководството на Варненска и Великопреславска епархия към началника на Висше военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" флотилен адмирал професор доктор на военните науки Боян Медникаров, ръководството на учебното заведение и на всичките му представители взели участие в почистването, провеждащо се за втора поредна година.
    Още информация и снимки на сайта на Варненска и Великопреславска света митрополия
Пьотър Мамонов - филм Остров
Какво ще правим в четвъртък, ако умрем в сряда?
   Пьотър Мамонов е роден в Москва през 1951 година. В началото на 80-те основава групата „Звуки Му”, изиграла важна роля за развитието на много направления в руския рок, особено на пънка. Няколко години по-късно започва са се снима в киното („Игла”, „Такси-блус” и др.), през последните десет години става известен след изпълнението на главните роли във филмите на Павел Лунгин „Остров” и „Цар”. Играе и в театъра (моноспектаклите „Има ли живот на Марс”, „Шоколадовият Пушкин”). Автор на четири тома проза. Запис от творческа среща в Москва – актьорът отговаря на въпроси от публиката. Превод: Румяна Рашкова
  - Какво бихте казали на човек, който е загубил вътрешен смисъл, няма живот, сякаш е мъртъв приживе?
  Мога да разкажа какво се случи с мене. На 45 години аз имах любима работа, слава, жена, прекрасни деца, пари. Вече нямах за какво да живея. Не разбирах защо да ставам сутрин. Бях пробвал всички удоволствия – къде ли не и какво ли не. Но никъде не намерих щастие. Загубих, както вие казахте, смисъла на живота. Но знаете ли какво се случи? Започнах да търся.
  Купих си молитвеник на пазара в нашия малък град. Още пазя този мой първи молитвеник. Смешно ми е, като го отварям, защото в него съм сложил отметки на онези молитви, с които, виждате ли, съм бил съгласен – около пет броя всичко на всичко.
  Всеки има свой път към Бога. Единственият смисъл и целта на нашия живот е подготовката ни за вечността. Защото ние ще умрем. И тук идва въпросът: какво ще правим в четвъртък, ако умрем в сряда? Реално е така. Какво ще правим там?
  Във филма „Остров” трябваше да легна в малък ковчег. Знаете ли, три пъти изскачах оттам. Това си е сериозна работа. Четири стенички и отгоре капак, и нищо повече. Даже Евангелие няма. Нищо. Рано или късно ние ще се отправим към вечността. Умни хора сме, имаме глави на раменете си. Е, какво ще правим там? Освен общението с Бога там няма нищо друго за правене. Затова аз започнах да търся, четях този молитвеник, търсех смисъла в Бога.
    Цялото интервю ...
Храм Св. Благовещение - Провадия
Дарителска кампания за ремонт на храм "Св. Благовещение" - Провадия
   Църковното настоятелство при храм "Св. Благовещение", град Провадия и Кметът на Община Провадия стартират дарителска кампания за набиране на средства за ремонт на храма. Предвиждат се ремонтни дейности за подмяна на пода, укрепване на фасадата и обновяване на оградата около храма. Открита е банкова сметка BG71BPBI79451070657501 в Пощенска банка. Поставена е кутия за целеви дарения в храм "Св. Благовещение". На 25 март 2018 г. (Благовещение) от 19:00 часа в ресторант "Овеч" в град Провадия се организира благотворителна вечер за набиране на средства за ремонт на храма.
    Още информация ...
Българската православна църква бе наградена от еврейските общности в Израел по повод спасяването на българските евреи през XX в.
Българската православна църква бе наградена от еврейските общности в Израел по повод спасяването на българските евреи през XX в.
   Българският патриарх Неофит почули от името на Българската православна църква почетния знак "Шофар" на организацията на евреите в България "Шалом" и обединение на българските евреи в Израел "Ехуд Олей България", както и сертификат за незабрава по повод 75-та годишнина от спасяването на българските евреи, която годишнина се изпълва през 2018 г.
    Още информация ...
Обществени проблеми от февруари - 2018 година
Обществени проблеми от януари - 2018 година
Обществени проблеми от 2017 година
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved