Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Отец Боян Саръев
Отец Боян Саръев: "Истанбулската конвенция е чудовищна манипулация!“
   Истанбулската конвенция е нескопосано написана, тя е чудовищна манипулация. Говорят ни за защита на жените, за защита на беззащитните, злоупотребявайки с тези най-тънки струни на човешката душа, става въпрос за гей-бракове и социален пол. Това заяви в предаването "120 минути" по БТВ отец Боян Саръев. Той посочи, че в документа има много многозначителни изрази.
    Още информация ...
Български митрополити участваха в обществената дискусия за Истанбулската конвенция
Български митрополити участваха в обществената дискусия за Истанбулската конвенция
   Осем български митрополити се включиха днес в обществената дискусия, организирана от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева в аулата на Софийския университет. Това бяха Великотърновският митр. Григорий, Ловчанският Гавриил, Пловдивският Николай, Западно- и Средноевропейският Антоний, Неврокопският Серафим, Варненският Йоан, Старозагорският Киприан и Врачанският Григорий.
    Още информация ...
Светия Синод
Светия Синод се обяви срещу приемането на Истанбулската конвенция
   Днес Св. Синод прие два текста, отнасящи се до Истанбулската конвенция. По този начин ръководството на БПЦ се включи в обществената дискусия по този проблем, разгоряла се през последните седмици. Първият текст е озаглавен „Обръщение на Св. Синод относно процедурата по приемане и ратифициране в България на Истанбулската конвенция“, а вторият – „Становище на Св. Синод по повод Истанбулската конвенция“.
  В първия документ, Св. Синод изразява опасенията си от приемането на Истанбулската конвенция заради съдържащото се в нея „ново разбиране за човека – човека като самовластен господар, човека без Бога, който следва своите желания и страсти до такава степен, че може да самоопредели дори и пола си“.
  Във втория документ, посветен на Истанбулската конвенция, Св. Синод излага подробно Становището си относно нериемливите определения за „социален пол“, „нестереотипни роли на пола“ и др., съдържащи се в конвенцията. В Становището се казва, че по такива теми обществената дискусия трябва да предшества приемането на документите, а не да се провежда постфактум.

    Обръщение на Св. Синод относно процедурата по приемане и ратифициране в България на Истанбулската конвенция
    Становище на Светия Синод по повод Истанбулската конвенция
119 години от създаването на Щаба на Военноморските сили
119 години от създаването на Щаба на Военноморските сили
   На 12 януари 2018 г. се навършват 119 години от създаването на Щаба на Военноморските сили на Република България. По този повод, в големия салон на Щаба, бе организиран прием, на който присъстваха Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, г-н Иван Портних - кмет на Община Варна, г-н Илиян Карагьозов - заместник областен управител на Област Варна, адмирали, офицери, старшини, матроси, цивилни служители и гости.
    Още информация ...
Богоявление за възрастните хора в дом Гергана
Богоявление за възрастните хора в дом „Гергана”
   Днес възрастните хора от дом „Гергана” край Варна имаха възможност да съпреживеят отминалия наскоро празник Богоявление и да се помолят заедно със свещеника – иконом Василий Шаган, който освети с богоявленската вода параклиса „Пресвета Богородица Геронтиса”, помещенията в дома, както и всеки един от възрастните хора за здраве и мир в старините им. Беседата на Борислав Аврамов също беше свързана с Богоявление. Той прочете и разтълкува евангелския разказ за Божия Предтеча Йоан и за кръщението на нашия Господ Иисус Христос.
    Още информация ...
Обществени проблеми от януари - 2018 година
Обществени проблеми от 2017 година
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved