Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Ловчански митрополит Гавриил
Ловчански митрополит Гавриил пред вестник "Стандарт": "Трябва така да помогнем, че да не навредим"
   Интервюто води Ангел Карадаков: Ваше Високопреосвещенство, Св. Синод реши да стане посредник на Македонската църква с останалите православни църкви. Как може да се тълкува решението?
  Не, че ние досега не сме се опитвали да помогнем на Македонската православна църква, но трябваше в момента да отговорим на голямото тежнение на обществото ни, което се случи след обявяването на писмото на МПЦ. И преди в обществото ни битуваше мнението, че трябва да се помогне на МПЦ, но след публичното обявяване на писмото, това искане стана някак си по-силно. Много от хората, които реагираха, наистина имат искрено желание да се помогне на Македония по този начин, като Македонската православна църква бъде извадена от тази схизма, от изолацията, в която се намира. Стараели сме се и по-рано, когато сме се срещали с духовници от другите Поместни православни църкви, да поставяме въпроса за снемане на схизмата. Има и неща, които Македонската църква трябва да направи. Вчера обаче взехме съвсем официално и генерално решение. За целта образувахме комисия, която да започне усърдна работа по решение на казуса, за което ще има срещи с Македонската църква, с другите Православни поместни църкви. И всичко това, за да може Македонската православна църква да получи автокефалия, да получи благодатно служение, тъй като знаем, че схизмата е една врата, която затваря тази възможност и поради това не може да има съслужение.
    Цялото интервю
Ловчански митрополит Гавриил
Ловчански митрополит Гавриил: "Църквата е по-силна от всяко разделение"
   По повод историческото значение на взетото вчера решение от Св. Синод на БПЦ-БП за предприемане на последователни усилия за установяването на канонически статут на Македонската православна църква Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил подчерта следното:
  "Любовта е дълготърпелива, пълна с благост...не дири своето... Любовта никога не отпада..." (1 Кор. 13:4, 5, 8)
  Любовта ни води в желанието ни да съдействаме за това православните духовници и миряни от Македонската православна църква да могат отново да влязат в пълноценно духовно и литургично общение с всички нас – членовете на едната, свята, съборна и апостолска Църква...
  Задължени сме заради Господа и заради нашите ближни да спомогнем за излекуването на дългогодишната рана, която е нанесена на общото църковното тяло чрез схизмата, в която се намира МПЦ. Всяка рана, за да бъде напълно излекувана, трябва да бъде почистена до дъно и проблемът да бъде изтръгнат от корен. А кой по-добре би могъл да стори това, ако не Църквата, която е над всеки национализъм, над всеки реваншизъм, над всяка вражда?! Щом Господ Иисус Христос ни завещава Своя мир, и ние следва да бъдем миротворци. Щом Бог е Любов, и ние трябва да служим с любов. Взаимната близост и искреното общуване ще ни помогне да се опознаем по-добре и между нас да има повече доверие. Духовното общуване между верните в Господа прави всички ни по-силни и по-добри християни.
  Тогава нищо и никой не може да ни накара да враждуваме с брата си. Православието е вярата, която помага на всички нас да богатеем за Господа и да трупаме съкровища на небесата. Нищо не е по-важно от любовта и мира в Христа, защото по това ще познае светът, че сме Негови ученици. Църквата е по-силна от всяко разделение, тя е способна да превъзмогне всяко лукавство и раздор, тя е призвана да гради, да лекува, да обединява и да привежда всички човеци към Царството Божие, където „всичко и във всичко е Христос” (Кол. 3:11).

    От сайта на Българска Патриаршия
Българска православна църква
Решение на Св. Синод по повод отправено писмо от Македонската православна църква
   Свети апостол Павел учи за Църквата, че е тяло Христово, като казва „И кога страда един член (от тялото Христово), страдат с него всички членове; кога се слави един член, радват се с него всички членове” (I Кор. 12:26)
  § 1. - Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия в заседанието си на 27.11.2017 г. - пълен състав, разгледа писмо, вх. № 676/14.11.2017 г., на Македонския архиепископ Стефан, Председател на Св. Синод на МПЦ.
  Българската православна църква – Българска патриаршия, никога не е била безразлична към страданията на Македонската православна църква, поради което, след направени разисквания,
  Св. Синод единодушно РЕШИ:
  При положение, че МПЦ признава БПЦ–БП за своя Майка-Църква, БПЦ–БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ.
  § 2. – Във връзка с предходното решение, Св. Синод РЕШИ:
  Определя Синодална архиерейска комисия за преговори с МПЦ и останалите Поместни православни църкви за установяването на канонически статут на МПЦ в състав: Старозагорски митрополит Киприан – Председател, и членове: Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум и Врачански митрополит Григорий.
  Председател на Св. Синод
  † НЕОФИТ
  Патриарх Български
  и членове.
    От сайта на Българска Патриаршия
Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна с президента Румен Радев
Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна с президента Румен Радев
   Българската държава и Българската православна църква са единни в желанието си за развитието и задълбочаването на отношенията между България и Република Македония. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, които проведоха среща днес, по инициатива на президента.
  По време на срещата беше подчертано важното значение на подписания двустранен Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, който укрепва взаимното доверие, насърчава развитието на двустранните отношения и представлява положителна стъпка в процеса на европейска интеграция на Република Македония. Отбелязана бе и духовната родственост на България и Република Македония.
  Патриарх Неофит запозна държавния глава с внесеното в Канцеларията на Светия Синод писмо от Македонската православна църква, с което се призовава за възстановяване на евхаристийното единство на БПЦ „с възобновената Охридска архиепископия в лицето на МПЦ“ и го увери в добрата воля от страна на Българската патриаршия да се търсят пътища за неговото благополучно разрешаване. Този въпрос предстои да бъде разгледан на заседание на Св. Синод на БПЦ, като темата за автокефалността на Македонската православна църква ще бъде обсъдена и с останалите поместни православни църкви.
    Още информация и снимки на сайта на Българската Патриаршия
Балтският и Ананиевски архиепископ Алексий посети Варненска и Великопреславска епархия
Балтският и Ананиевски архиепископ Алексий посети Варненска и Великопреславска епархия
   На 11-12 ноември 2017 г. Негово Високопреосвещенство Балтският и Ананиевски архиепископ Алексий и придружаващите го духовници от Украинската православна църква – Московски патриархат посетиха Варненска и Великопреславска епархия. Архиереят бе топло посрещнат от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. По време на своето посещение Архиепископ Алексий посети редица храмове и културни забележителности на град Варна.
  Митрополит Йоан изказа своята подкрепа и доброто си отношение към Балтския и Ананиевски архиепископ. Бе проведен разговор, в който се взе решение за възможността на поклонение във Варна и Епархията да бъде приета чудотворната икона на Божията Майка "Одигитрия Байталска" през месец декември.
  Чудотворната икона "Одигитрия Байталска" се намира в манастира "Рождество на Света Богородица" в село Байтал, Одеска област, Украйна. Известна е с това, че е помогнала на много хора, пристъпили с вяра и надежда, особено на семейства, които нямат деца. Православните християни в България са имали радостта няколко пъти да се поклонят пред честния образ на Приснодевата и да попросят нейното застъпничество.
    Още информация и снимки на сайта на Варненската и Великопреславска света митрополия
Изпълват се 5 години от кончината на приснопаметния Български патриарх Максим
Изпълват се 5 години от кончината на приснопаметния Български патриарх Максим
   На 6 ноември 2017 г. се изпълват 5 години от блажената кончина на Българския патриарх Максим. По този повод на 4 ноември (събота), в съборния храм на Троянската св. обител "Успение Богородично", където е погребан блаженопочившият патриарх, от 9,00 ч. ще бъде отслужена заупокойна св. Литургия, в края на която около 10,30 ч., Негово Светейшество Българският патриарх Неофит в съслужение с архиереи на БПЦ-БП ще отслужат панихида за приснопаметния първойерарх.
  Приканват се православните християни да вземат молитвено участие в заупокойните богослужения и да се помолят за душата на приснопаметния патриарх Максим.

  Българският патриарх Максим е роден на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, Троянско, в семейството на Пена Борджукова и Найден Минков Рачев. Кръстен е с името Марин Найденов Минков. Основното си образование получава в родното село и едва дванадесетгодишен постъпва послушник в Троянския манастир. Прогимназията завършва с отличен успех и от 1929 до 1935 г. учи и завършва с отличие Софийската духовна семинария, когато неин ректор е архимандрит Борис Симов (впоследствие Неврокопски митрополит). Съучениците единодушно го характеризират като младеж с весел нрав, но сериозен в заниманията.
    Цялата информация ...
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан посети Саратовската и Волска митрополия на Руската православна църква
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан посети Саратовската и Волска митрополия на Руската православна църква
   От 29 октомври до 1 ноември 2017 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан бе на официално посещение в Саратовската и Волска митрополия на Руската православна църква. Повод за това бе именният ден на Високопреосвещения Саратовски и Волски митрополит Лонгин, който на 29 октомври чества своя небесен покровител – св. мъченик Лонгин Стотник.
  Визитата на митрополит Йоан в Русия започна със Св. Литургия, отслужена в катедралния храм "Св. Троица" на Покровската и Николаевска епархия, която влиза в състава на Саратовската и Волска митрополия. Богослужението бе оглавено от Техни Високопреосвещенства Саратовския и Волски митрополит Лонгин и Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в съслужение с Високопреосвещения Елистински и Калмицки архиепископ Юстиниан и Преосвещения Покровски и Николаевски епископ Пахомий, с местното духовенство и с митрополитския дякон Любомир Георгиев. В края на Св. Литургия митрополит Йоан се обърна с приветствено слово към митрополит Лонгин, когото поздрави от името на Светейшия Български патриарх Неофит, от свое име и от името на духовенството на Варненска и Великопреславска епархия. В знак на радост и уважение епископ Пахомий подари на митрополит Йоан образ на Владимирската икона на Божията Майка. Богослужението бе последвано от пешеходна разходка из гр. Покровск, по крайбрежната улица и от разходка с корабче по река Волга, която разделя Саратов и Покровск.
    Цялата информация ...
Октомври 2017
Септември 2017
Април - Август 2017
Март 2017
Февруари 2017
Януари 2017
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved