Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Дарителската кампания за ремонт на покрив на катедрален храм Успение Богородично
Дарителската кампания за ремонт на покрив на катедрален храм "Успение Богородично"
    През месец декември Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан стартира кампания за набиране на дарителски средства за възстановяване на покрива на катедрален храм "Успение Богородично". През миналата година се наложиха спешни ремонтни и реставрационни дейности. Приключилата реставрацията на купола на храма, защитава само тази част от покрива.
    Цялата покривна конструкция на храма се нуждае от основен ремонт. Покривните ламарини са изгнили и не спират дъждовната вода. Тя се просмуква в стените и унищожава стенописите на храма. Събраните средства са недостатъчни за цялостния ремонт.
    Още информация
Храм Св. Атанасий
На усмихнатата и различна енория при варненския храм „Св. Атанасий“ – честит празник!
    От няколко години, по покана на храмовото духовенство, имам удоволствието да изнасям беседи и да разговарям с енориашите на стария варненски храм, носещ името на самоотвержения светител. Първата покана приех с колебание поради голямото разстояние, което трябваше да измина от София до Варна, но след пристигането и топлия прием, макар и уморен, бях готов да си призная, че дългият път си заслужава.
    Усещането пред храма е особено, защото всичко е различно. Грабва те добре подреденият двор, който примамливо кани да поседнеш, да се подготвиш преди да влезеш в храма, да размениш дума с приятел, съсед, да се запознаеш с новостите в енорийския живот. Тук са и свещениците - усмихнати, добронамерени, познаващи всички и адекватно общуващи с тях. Те подават ръка за поздрав и благослов на идващите богомолци, като се интересуват за едно или друго в семейството им, за здравето на децата, поздравяват за семеен празник. Всички стават едно. Енорията се събира, за да влезе заедно в храма.
    Още информация
Варненски и Великопреславски Митрополит Йоан
Митрополит Йоан: Спасявайки евреите, показахме, че любовта страх няма
    Ваше Високопреосвещенство, Българската православна църква е номинирана за Нобелова награда за мир. Поводът е спасяването на близо 48 000 български евреи от лагерите на смъртта. Как ще коментирате това признание?
    Една от основните особености на християнина е да прояви своето човеколюбие, най-вече своята човечност, а тази човечност е образ на онова, което направи Богочовекът Христос в света. Той не презря нито един човек, нуждаещ се от неговата помощ и помогна на всеки трудещ се, на всеки обременен. И в куполите на православните храмове не случайно се изписва този текст от св. евангелист Матей в 11 глава: „Елате при мене всички отрудени и обременени и Аз ще ви успокоя“.
    Следователно българският екзарх Стефан /предстоятел на БПЦ, когато тя се застъпва за евреите – б. ред./, и българският патриарх Кирил /тогава митрополит б. ред./, са успели да прозрат тази необходимост – когато е застрашен животът на огромна група хора, независимо от тяхното вероизповедание, независимо от тяхната верова принадлежност – да има съдействие, помощ за спасяването им от гибел. От гибел, която е погубила милиони в резултат на амбициите на отделни хора, които искаха да завладеят света, които поставиха в своите идеи идеята на Ницше за човекобога и пренебрегнаха Богочовека. Следователно ние сме извършили нашата мисия на човеколюбие – такава, каквато е трябвало да бъде. На мир и на обич към човека, на любов към ближния.
    Още информация
Освещаване на АлфаМед Хоспис - Търговище
Освещаване на „АлфаМед“ Хоспис - Търговище
    С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, бе отслужен водосвет за освещаване на новооткритото лечебно заведение „АлфаМед“ Хоспис, намиращ се в град Търговище.
    Молебенът бе отслужен от ставрофорен иконом Цветан Флоров, който преподаде благословението и благопожеланията на Негово Високопреосвещенство към ръководството и служителите на лечебното заведение имащи особената отговорност в грижата към болните.
    Заведението е специализирано в грижата за възрастни хора и за нуждаещите се от хоспис услуги. Хосписът е разделен на три групи според възможностите и нуждите на възрастните. В територията на „АлфаМед“ Търговище се помещава Дом за стари хора, както и Дневен център, където пациенти и потребители получават необходимите им високоспециализирани грижи.
    Още информация
Българска православна църква
Българската православна църква е номинирана за Нобелова награда за мир
    Българската православна църква е номинирана за Нобелова награда за мир за спасяването на 48 000 български евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война. Номинацията е внесена официално в Нобеловия комитет в началото на януари по инициатива на бившия министър на здравеопазването на Израел и депутат ген. д-р Ефраим Снех, професора по право от университета в Хайфа Моше Кешет и адвокат Моше Алони, и е подкрепена от подписите на повече от 200 наследници на спасени български евреи.
    Тази номинация сама по себе си е голямо признание за Българската православна църква, която винаги, независимо колко тежки и сложни са обстоятелствата и времето, се е придържала към високите християнски идеали и на дело проявява любовта към ближния. Онази любов, в която страх няма, защото съвършената любов пропъжда страха (1Йоан 4:18).
    Още информация
Патриарх Неофит
Патриарх Неофит ще благослови новоизбрания президент Румен Радев при встъпването му в длъжност
    Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще благослови новоизбрания президент на Република България генерал Румен Радев при официалното му встъпване в длъжност на 22 януари 2017 г.
    След военната церемония на пл. „Св. Александър Невски”, която ще започне в 11 ч., в 11.45 ч. двамата президенти – Росен Плевнелиев и Румен Радев, г-жа Радева, двамата вицепрезиденти, както и бившите президенти, ще се отправят към храм-паметника „Св. Александър Невски“.
    Там Светейшият Български патриарх Неофит ще благослови новоизбрания държавен глава и ще отслужи Молебен, за да изпроси Божията благодатна подкрепа в предстоящото отговорно служение на президента Радев.
    Още информация
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved