ГЛАВНА
ДО 2016 Г
ПРАВИЛНИК
ОРГАНИЗАЦИОНЕН СЪВЕТ и КОМИСИИ
НОВИНИ
НОВИНИ ДО 2016 Г
КОНТАКТ
БЯЛОТО БРАТСТВО ВДИГНА ПИРАМИДА НАД МАДАРСКИЯ КОННИК
(За първи път интернет адрес изсечен в историческата скала над барелефа)

Красимир Крумов, В-к "Монитор", Брой: 2782 / 15 Декември 2006.
Снимка: Монитор

       Пирамида с основа 4 на 4 и височина 2.70 метра е била иззидана тайно в скалите над Мадарския конник от поклонници на Бялото братство. Под носа на работещите в националния историко-археологически резерват Бялото братство адаптирало основите на средновековна църква за свой храм, видя на място репортер на "Монитор".
       Трудно ми е да преценя законно ли е всичко, ще се консултираме със специалисти, обясни пред репортер на вестника директорът на Регионалния исторически музей в Шумен Дечко Лечев, под чието ръководство е и резерватът. Доколкото са моите познания, Бялото братство не е някаква ретроградна религиозна деноминация, не са повредили нищо, сега ми показаха снимките, всичко е доста добре подредено, наистина засега не мога да коментирам факта, допълни Лечев.
       Пръв за необичайния строеж още преди месец съобщил местен козар.
       "Казал на колегите тука, че горе на платото строят нещо, но понеже козарят малко го смятат за луд, а и тука всякакви хора редят пръчки и камъчета, не му обърнахме внимание. През уикенда обаче турист се натъкнал на масивната пирамида и на добре поддържан и украсен с цветни камъчета импровизиран храм. Казал на една екскурзоводка, тя се качила да види и днес като разбрах, се обадих и аз на шефовете", обясни уредникът на НИАР Борислав Борисов.
       Никой в района не знаеше вчера как са закарани на мястото на пирамидата тоновете камъни. Съоръжението се вижда и с просто око от жп линията Варна София. Формите на пирамидата са идеални и прецизни, камъкът на върха е специално обработен.
       Запазените основите на православния храм в момента са "обогатени" със символи на друга вяра.
       В скалата точно горе в ляво на Мадарския конник е изсечен и първият скален надпис в който е изписан интернет адрес. "За Слава на Единния и Неделим Бог. www.sirius-ru.net" гласи съдържанието на надписа. Скалният линк води към сайта на Татяна Микушина, титулувана като посланик на великото бяло братство. Към старинната крепост пък води старателно направена табела "Към храм "Майка Мария". Вътрешността зад зидовете е украсена с цветето на мъдростта и с кръгове, символизиращи любовта, мъдростта и истината. "Монитор" се свърза с дъновисти, чиито координати са оставени в различни сайтове и форуми в интернет, но никой от българските организации на Учителя Дънов не знаеше за пирамидата.
       Предполагам, че са дело на руски привърженици на Учителя, към които нямаме добро отношение и не бих искала да коментирам, каза пред репортер последователка на Петър Дънов. Мадара е вторият култов център на Бялото братство в България след Седемте Рилски езера.

Дядо Кирил: Това е оскверняване на храма

       Независимо, че това са само основи на православен храм, приспособяването му за нуждите на друга вяра представлява оскверняване на този храм, заяви пред "Монитор" Варненско-преславският и Пловдивски митрополит Кирил. Според него тази църква някога е била действаща, сега разрушена, но това не означава, че може всеки да прави с нея каквото си иска.
       Представете си полумесец върху останките на православен храм или кръст върху руините на джамия, това е същото, каза още дядо Кирил. Протестирам най-остро и ще искам незабавна намеса на кмета на Шумен Веселин Златев, а ако това е необходимо ­ и на Министерството на културата, добави владиката.


Пресцентър на Обществен комитет "Православни ценности"
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2015 "Православни ценности" All rights reserved