ГЛАВНА
ДО 2016 Г
ПРАВИЛНИК
ОРГАНИЗАЦИОНЕН СЪВЕТ и КОМИСИИ
НОВИНИ
НОВИНИ ДО 2016 Г
КОНТАКТ
136 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАД ВАРНА
    На 27 юли 2014 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи възкресна Света литургия в храм "Св. Архангел Михаил". В празничното богослужение участие взеха прот. Василий Шаган - председател на църковното настоятелство при храма, ик. Димитър Стоев - храм "Св.Николай" гр. Варна, прот. Андрей - представител на Руската православна църква.
    Всяка година на тази дата десетки варненци и гости на града се събират в двора на храма „Свети Архангел Михаил“, за да изразят своята благодарност и почит към освободителите и всички, паднали за свободата на България. С благодарствен молебен, военен ритуал и поднасяне на венци пред паметника на руските воини в двора на храма първенците на града и гражданите се поклониха пред паметта на освободителите. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите.
    Негово Високопреосвещенство награди с грамоти и децата участвали в пленера на тема "Колко са чудни делата Ти, Господи...". с ръководител небезизвестният варненски художник г-н Радко Мурзов. Инициативата се осъществява по Споразумение за сътрудничество между Варненска и Великопреславска света митрополия и Община Варна, което е единствено по рода си в България. Рисунките и картините на децата са изложени в Лекционната зала на Духовно-просветния център.
    В 13:30 в двора на църквата се проведе поредната възстановка на събитията от преди 136 години. Събитието е по инициатива на регионалния Инспекторат по образование, и е осъществена с подкрепата на дирекция „Образование и Младежки дейности” на общината. В нея участваха ученици от ОУ „Антон Страшимиров”, Варна, ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Старо Оряхово и от ОУ „Христо Ботев” в с. Плечник. Децата представиха подписването на Санстефанския мирен договор от граф Игнатиев и посрещането на руските войски на 27 юли в двора на българското училище и църква в гр. Варна. 136 години след събитието, във Варна отново влязоха руските войски от 14-ти Брянски полк, начело с генерал Столипин и отново бяха посрещнати от учителя Димитър Станчев със същите приветствени слова. Възстановката е направена по спомените на свещеник Христо Върбанов. За децата и за възрастните беше незабравимо преживяване да влязат в историческите роли на първите български възрожденци във Варна и в тези на братята освободители.
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2015 "Православни ценности" All rights reserved